vw allstars 600x450

 

 

Autólopás - Minimális ráfordítással megelõzhetõ

Megjelent: 2013. máj. 27. hétfő

 

Az elmúlt évek javuló autólopási statisztikái 2012-ben ismét lejtmenetbe fordultak, és a tavalyi év során összesen 6920 autót tulajdonított el, ami majdnem megegyezik a 2008-ban mért esetek számával. Ez a tendencia nem csak Magyarországon ismert, hanem Nyugat-Európában is rosszak a tapasztalatok, bár minden országban az adott piacra jellemzõ okok miatt szaporodtak el ismét a lopások. A hazai szakértõk szerint itthon az alkatrészek feketepiaca számít az ellopott autók célállomásának, tehát ezek a gépkocsik javarészt alkatrészként végzik az esetek nagy számában illegálisan mûködõ javítómûhelyek polcain. Ezt a tényt az is alátámasztja, hogy az utóbbi idõben gyarapodott az idõsebb autók aránya, és gyakran nem is a fiatal, értékes kocsikat tulajdonítják el, hanem a korosabb, akár 10 évnél idõsebb gépjármûvek tulajdonosai válnak áldozattá. Ezt a folyamatot valahol a piac hozta létre, hiszen a nehéz gazdasági helyzetben az autótulajdonosok a javítások során a legolcsóbb megoldást keresik, nem törõdve a minõséggel vagy az alkatrész eredetével. A gazdasági megszorítások a megelõzés területén is érzékelhetõek, ugyanis egyre kevesebb gépjármû tulajdonos gondolja úgy, hogy az autóját érdemes lenne valamilyen biztonságtechnikai eszközzel felszerelni. A magasabb kategóriájú autók esetében a biztosítás feltétele ezeknek az eszközöknek a használata, azonban az olcsóbb gépkocsiknál a tulajdonosra van bízva, hogy áldoz-e autójának a védelmére. „Az autósok nagy része úgy gondolkodik, hogy vele úgysem történhet meg ez a helyzet, éppen ezért nem szívesen költ védelmi eszközökre.
Pedig bármikor bekövetkezhet a baj, és akkor már késõ cselekedni. A mai biztonságtechnikai rendszerek könnyen személyre szabhatóak, így mindenki a saját igényeinek megfelelõen tudja védeni gépjármûvét" - mondta el Havasi Zoltán, a MOHAnet Mobilsystems Zrt. vezérigazgatója. A gyakorlat azt mutatja, hogy az elkövetõk általában a könnyû áldozatokat keresik, tehát az olyan autókat lovasítják meg leggyakrabban, amelyek gyorsan mozdíthatóak. Így akár minimális védelemmel is elkerülhetjük azt, hogy a mi gépkocsinkat szemeljék ki a tolvajok. Ilyen megoldás lehet egy egyszerû riasztó, lopásgátló vagy váltózár is, amik beszereléssel együtt 50.000 forintnál nem kerülnek többe. Az ennél bonyolultabb rendszerek persze költségesebbek, azonban még nagyobb százalékban garantálják a biztonságot. A mai alkalmazásoknak köszönhetõen a hagyományos riasztókon túl lehetõség van az autó szinte teljes ellenõrzésére, így például kontrollálhatóak az ajtónyitások, ellenõrizhetõ a motorháztetõ vagy a tanksapka felnyitása, alkalmazható RFID alapú sofõrazonosítás, számkódos indításgátlás is, valamint mûhold segítségével autónk mozgását is követhetjük. A MOHAnet GPRS technológián mûködõ NAVIGÁTOR készüléke például képes arra, hogy ezen eszközök jelzéseit összegyûjtse, majd egy (vagy két) GSM kártya segítségével továbbítsa a távfelügyeleti központ felé, akik a gépjármûvek védelmét végzik. Az eszközök mindegyike igény szerint paraméterezhetõ, így különbözõ feltételeket állíthatunk be a riasztási küszöbnek. Az okostelefonoknak köszönhetõen arra is lehetõség nyílik, hogy saját magunk felügyeljük gépjármûvünk jelzéseit, és amennyiben idegen kézre kerül az autó, akár egy sms-el megállíthatjuk azt, vagy egy online térkép segítségével pontosan meg tudjuk határozni a hollétét.
Az autók védelmének lehetõségei szinte határtalanok, így az tulajdonosnak érdemes eldöntenie azt, hogy mekkora összeget hajlandó erre áldozni. Az elõbb felsorolt eszközök megbízható védelmet nyújtanak, és a készülék, valamint a beszerelés költsége nem haladja meg a 60-70.000 forintot. Az üzembe helyezés nagyjából másfél órát vesz igénybe, a szolgáltatások pedig jellemzõen havidíjasok, aminek mértéke az igényekhez mérten változik. A hazai szolgáltatók díjai nagyjából 3000-15.000 Ft\hó között mozognak, ahol a legdrágább csomag már a külföldi ellenõrzést is lehetõvé teszi. „Ahogy az alkatrészek beszerzésénél, úgy az elõvigyázatosság terén is a spórolás jellemzi a gépjármû tulajdonosokat, pedig az elszenvedhetõ kárhoz mérten minimális ráfordítással megelõzhetõ lenne a baj. A tendenciák miatt érdemes tehát biztonságtechnikai berendezéssel ellátni autónkat, hiszen jóval nagyobb költségünk adódhat, ha kiesik a kocsi alólunk" - zárta gondolatait Havasi Zoltán.

 

Facebook

Suzuki Ignis 2017

 

Lexus UX Concept