Mini Clubman és Countryman - A John Cooper Works verziók

A brit prémiumgyártó bemutatja immár hat évtizede íródó márkatörténete eddigi legerősebb közútra engedett modellpárosát: az új MINI John Cooper Works Clubman és az új MINI John Cooper Works Countryman 225 kW / 306 lóerő maximális teljesítményre képes, négyhengeres turbómotorral pezsdíti fel az élbolyt a prémium kompakt szegmensben. A rendkívül erős motorhoz mindkét modell esetében egy új, nyolcfokozatú Steptronic sport automataváltó kapcsolódik, amelyhez már az alapfelszereltség részeként első tengelybe épített mechanikus differenciálzár, ALL4 intelligens összkerékhajtás, típus-specifikus futómű-hangolás, valamint megerősített karosszériaváz-merevítések, motorrögzítési pontok és kerékfelfüggesztések társulnak, a MINI John Cooper Works modellek által fémjelzett vezetési élmény merőben új dimenzióját váltva valóra.
mini john cooper works1A MINI élsportolóinak eme két vadonatúj verziója a versenyautós menetteljesítmény abszolút ígéretével kecsegtet, akár a hatajtós egyéniségről, akár a sokoldalú terepmodellről legyen szó. A MINI John Cooper Works modellek számára kifejlesztett, MINI TwinPower Turbo technológiával dolgozó négyhengeres benzinmotor legújabb nemzedéke 55 kW-tal / 75 lóerővel szárnyalja túl elődje maximális teljesítményét. Az erőforrás csúcs forgatónyomatéka 100 Nm-rel 450 Nm-re nőtt, a modellpáros nulla-százas sprintideje pedig ezzel párhuzamosan csökkent. Az új MINI John Cooper Works Clubman 4,9 másodperc alatt, míg az új MINI John Cooper Works Countryman 5,1 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás sebességre – elődmodelljeikhez képest 1,4, illetve 1,5 szekundummal gyorsabban. A két modell rugalmassága soha nem volt ennyire lebilincselő. Az új benzinmotor kimagasló erőtöbbletével, valamint a hajtáslánc épített utakon és laza terepeken is optimális teljesítmény-leadási képességével az új MINI John Cooper Works Clubman és az új MINI John Cooper Works Countryman egyaránt a rajtrács első sorát foglalja el a prémium kompakt szegmensben. A két élsportoló ráadásul a MINI modellpalettáján belül is minden korábbinál megérdemeltebben gurul fel a dobogó legfelső fokára.
mini john cooper works4A MINI Cooper S Clubman és a MINI John Cooper Works Clubman, illetve a MINI Cooper S Countryman és a MINI John Cooper Works Countryman közötti teljesítményszint a korábbi 29 kW-ról / 39 lóerőről 84 kW-ra / 114 lóerőre nőtt, az abszolút teljesítményt pedig számos típus- specifikus stíluselem és felszereltségi opció nyomatékosítja, a vadonatúj MINI John Cooper Works modellek exkluzivitását és kiváltságát helyezve előtérbe.
Az új MINI John Cooper Works Clubman és az új MINI John Cooper Works Countryman főbb jellemzői
• • Új négyhengeres benzinmotor MINI TwinPower Turbo technológiával, 225 kW / 306 lóerő maximális teljesítménnyel és 450 Nm csúcs forgatónyomatékkal
• • Az elődmodellekhez képest 55 kW-tal / 75 lóerővel nagyobb maximális teljesítmény
• • A hajtáslánc hűtőköreit a motorsport élvonalában megszerzett versenytapasztalatokra építve fejlesztették ki a mérnökök
• • Új kipufogórendszer jellegzetes orgánummal
• • Benzinüzemű részecskeszűrő az Euro 6d-TEMP emissziós szabvány előírásainak maradéktalan teljesítése érdekében
• • MINI ALL4 intelligens összkerékhajtás már az alapfelszereltség részeként
• • Új, nyolcfokozatú Steptronic sport automataváltó az első tengelybe épített mechanikus differenciálzárral
• • Típus-specifikus futómű-hangolás
• • Új, minden korábbinál erősebb MINI John Cooper Works sport fékrendszer
• • Megerősített karosszériaváz-merevítések, motorrögzítési pontok és kerékfelfüggesztések
• • Új, LED-technológiás első fényszórók Mátrix funkcióval, a MINI John Cooper Works Clubman modell esetében a brit zászló motívumai szerint világító, LED-es hátsó lámpákkal

mini john cooper works6Az új MINI John Cooper Works Clubman és az új MINI John Cooper Works Countryman hajtásláncának hihetetlenül erőteljes, sportautós menetteljesítménnyel felvértezett karakterét már a gázpedál legenyhébb érintésére is azonnali rendszerreakció és a legmagasabb fordulatszám-tartományig fenntartható, intenzív teljesítmény-leadás jellemzi. A tervezőmérnökök éppen ezért úgy fejlesztették ki a hajtáslánc üzemi hőmérsékletének fenntartásáért felelős hűtőköröket, hogy azok minden körülmények között, még a legextrémebb versenypályás használat esetén is garantálják a tökéletes hűtést. A rendszerben két hűtőradiátor, egy megnövelt térfogatú, típus-specifikus kiegyenlítő tartály, egy független hűtőmodul-konzol, egy megnövelt teljesítményű, elektromos hűtőventilátor és egy kondenzátorról működtetett, kiegészítő harmadik hűtőkör dolgozik. A hajtáslánc bemelegedésének optimalizálása érdekében a forgattyúház hűtése ideiglenesen kikapcsolható, az új, osztott hűtőszelepnek köszönhetően. A nyolcfokozatú Steptronic sport automataváltó külső váltóolaj-hűtővel felszerelt, saját hűtőkörrel dolgozik.
mini john cooper works10Az új MINI John Cooper Works Clubman és az új MINI John Cooper Works Countryman nagyteljesítményű erőforrása a percenkénti 1 750 és 4 500 főtengely-fordulat közötti tartományban 450 Nm csúcs forgatónyomatékot ad le, amely mintegy 28 százalékkal múlja felül az elődmotor csúcsteljesítményét. Az új négyhengeres benzinmotor maximális teljesítménye ezzel párhuzamosan 32 százalékkal nőtt: a 225 kW / 306 lóerő a percenkénti 5 000 és 6 250 főtengely-fordulat közötti tartományban áll a sofőr rendelkezésére. A modern erőforrással felszerelve az új MINI John Cooper Works Clubman 4,9 másodperc alatt, az új MINI John Cooper Works Countryman pedig 5,1 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás sebességre, rendkívüli rugalmasságról téve tanúbizonyságot. A hajtáslánc vezérlőelektronikája a brit prémiummárka modelltörténetében most először korlátozza a MINI végsebességet, 250 km/óránál. A padlógázas kigyorsításokat a vadonatúj fejlesztésű, típus-specifikus sport kipufogórendszer jellegzetes orgánuma kíséri, amely az erőforrás nagyteljesítményű karakteréhez társítva, minden korábbinál intenzívebben hangsúlyozza a hajtásláncban rejlő erőtöbbletet. Optimalizált üzemanyag-fogyasztás mellett, alacsony sebességgel autózva a rendszer visszafogott, mély hangon dolgozik.
mini john cooper works18A kétcsöves sport kipufogórendszer mindkét oldalt egy meghatározó kipufogódobban végződik, amelyek a kipufogógáz alacsony ellennyomásával fokozzák az erőforrás azonnali gázreakcióját és teljesítmény-leadását. A hátsó lökhárító két szélébe integrált kipufogóvégek az új MINI John Cooper Works Clubman modell esetében 95 milliméter, míg az új MINI John Cooper Works Countryman modell esetében 85 milliméter átmérőjűek. Az élsportolók károsanyag-kibocsátásának optimalizálása érdekében a sport kipufogórendszer benzinüzemű részecskeszűrőt is kapott, az új MINI John Cooper Works modellek így az Euro 6d-TEMP emissziós szabvány előírásait is maradéktalanul teljesítik. Az erőforrás átfogó továbbfejlesztése mentén a MINI John Cooper Works tervezőmérnökei az új MINI John Cooper Works Clubman és az új MINI John Cooper Works Countryman futómű-technológiáját is új teljesítményszintre emelték. A szimpla-ágyazású lengőkarra támaszkodó rugóstaggal kialakított első kerékfelfüggesztés és a többkaros hátsó kerékfelfüggesztés típus-specifikus változatát a strapabíró kialakítás, a sportautós kinematika és a csökkentett saját tömeg szempontjai szerint fejlesztették tovább, hogy az erőforrás letaglózó teljesítménye vérpezsdítő vezetési élményként juthasson át az aszfaltra.
mini john cooper works22Az új fejlesztésű függőcsapok az első kerekek nagyobb szögű dőlését teszik lehetővé, a hátsó tengely egyedi kinematikájának köszönhetően pedig az élsportolók még a legdinamikusabban vett kanyarokban is képesek továbbítani az oldalirányú gyorsulás mértékét. Sőt mi több, a kerékfelfüggesztések, a lengéscsillapítók, a dinamikus menetstabilizáló rendszer (DSC – Dynamic Stability Control) és az elektromechanikus kormánymű finomhangolásai is egytől egyig az új MINI John Cooper Works Clubman és az új MINI John Cooper Works Countryman extrém agilis karakterét erősítik. Az opcionális extrafelszereltség részeként mindkét modellhez megrendelhetővé válik az elektronikusan vezérelt lengéscsillapítókkal dolgozó adaptív futómű: a lengéscsillapítók ez esetben kétféle karakterisztika szerint dolgozhatnak, a sportosra hangolt és a kényelemre összpontosított beállításokat a brit prémiumgyártó ügyfelei a MINI Vezetési Üzemmódokon (MINI Driving Modes) keresztül aktiválhatják. Az adaptív futómű 10 milliméterrel csökkenti az új élsportolók hasmagasságát. Az új MINI John Cooper Works Clubman és az új MINI John Cooper Works Countryman alapfelszereltségének a Black Grip küllő-dizájnú, 18” méretű MINI John Cooper Works könnyűfém keréktárcsák is részei, miközben az opcionális extrafelszereltségek palettáján további 18” és 19” méretű könnyűfém felnik találhatók. Az élsportolók fékrendszerét ugyancsak továbbfejlesztették a mérnökök: a legintenzívebb igénybevétel esetén is megbízható fékhatást a hátsó tengely négydugattyús féknyergei fokozzák. Az elöl 360 x 30 milliméteres, hátul 330 x 20 milliméteres féktárcsák hűtéséről optimalizált légcsatornák gondoskodnak, amelyek kiemelt szerepet játszanak a sport fékrendszer magas szintű stabilitásában. A vörösre fényezett első féknyergek büszkén viselik a MINI John Cooper Works logót.
mini john cooper works19Az új élsportolók alacsony súlypontja, hosszú tengelytávolsága és széles nyomtávjai ideális előfeltételeket teremtenek a kimagaslóan sportos teljesítmény égisze alatt finomhangolt kerékfelfüggesztéseknek. Az új MINI John Cooper Works Clubman és az új MINI John Cooper Works Countryman módszeresen megerősített karosszériaváz- és alváz-rögzítési megoldásai ráadásul még a legdinamikusabb vezetési szituációkban is maximális precizitást garantálnak. A tervezőmérnökök mindkét modell motorterébe vadonatúj fejlesztésű toronymerevítőt építettek be, a frontrész merevségét pedig alvázmerevítők és kiegészítő keresztmerevítők fokozzák. Az új MINI John Cooper Works modellpáros által életre hívott menetdinamikát, agilitást és precizitást típus-specifikus karosszériajegyek hangsúlyozzák ki, amelyek javítják a modellek légellenállási együtthatóit és garantálják az optimális hűtőlevegőket. Az első lökhárító nagyméretű légbeömlői a motorhoz és a fékrendszerhez szállítják a hűtőlevegőt. Az új MINI John Cooper Works Clubman és az új MINI John Cooper Works Countryman kivételes teljesítményét a küszöbtoldatok típus-specifikus kialakítása és a független diffúzorral szerelt hátsó lökhárító nyomatékosítja tovább, a nagy sebességnél jelentkező felhajtóerő csökkentésében pedig a típus-specifikus, tetőre szerelt légterelő szárny játszik központi szerepet. Sőt mi több, mindkét élsportoló aerodinamikailag optimalizált külső visszapillantó-házakat kapott.
mini john cooper works14A tető és a külső visszapillantó-házak vörös fényezése, a kiegészítő jelzésekkel ellátott, egyedi kialakítású oldalsó irányjelző-panelek, valamint a hűtőrácson és a csomagtérajtón található MINI John Cooper Works logók egytől egyig az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető, típus-specifikus karosszériajegyek listáját erősítik. Az élsportolók hűtőrácsa méhsejt-mintázatban pompázik, amelyet a MINI John Cooper Works Countryman esetén vörös keret szegélyez, az új MINI John Cooper Works Clubman esetében pedig vízszintesen meghúzott, vörös keresztmerevítő oszt két részre. Utóbbi modell már az új MINI Clubman továbbfejlesztett első fényszóróit és hátsó lámpáit, illetve újragondolt hátsó lökhárítóját viseli. Az újdonságok premierjével új dimenzióba emelkedik a vezetés versenyautós élménye, amelyet az új MINI John Cooper Works Countryman fedélzetén egyszerre öten élhetnek át, az öt teljes értékű ülésnek köszönhetően. Az utastér sportos hangulatát az integrált fejtámlákkal szerelt MINI John Cooper Works sportülések, a multifunkciós gombokkal ellátott MINI John Cooper Works sportkormány, az antracit tetőkárpit és az automataváltó MINI John Cooper Works előválasztó-karja teremti meg.
mini john cooper works13Az élsportolók exkluzív alapfelszereltségének a LED-technológiás első fényszórók, a kulcsnélküli motorindítás, a 6,5” képernyő-átmérőjű, újratervezett grafikával dolgozó, érintőképernyőként is funkcionáló központi kijelzővel szerelt MINI Visual Boost rádió és a MINI Vezetési Üzemmódok (MINI Driving Modes) is részei, miközben az integrált Connected Media felszereltségi csomag a MINI Connected számos online szolgáltatásához kínál hozzáférést. A brit prémiumgyártó ügyfeleinek az opcionális extrafelszereltség részeként azonban olyan alternatívák megrendelésére is lehetőségük van, mint például az egyszerű navigációs funkciókkal dolgozó és kiegészítő információ-szolgáltatási lehetőségeket rejtő Connected Navigation felszereltségi csomag, vagy a 8,8” képernyő-átmérőjű, érintőképernyőként is funkcionáló központi kijelzővel szerelt Connected Navigation Plus felszereltségi csomag. Ez utóbbi csomagok mentén az aktuális forgalmi szituációk valós idejű információi (RTTI – Real Time Traffic Information), a személyre szabott Concierge Services szolgáltatások, az Apple CarPlay-előkészítés és a MINI Online szolgáltatásai is elérhetővé válnak. Sőt mi több, stabil mobilinternet-kapcsolat esetén a navigációs rendszer online térképfrissítései automatikusan letöltődnek a fedélzeti számítógépbe.

 

Pin It