Suzuki Jimny - Negyedik felvonás

Ha van autó, aminek töretlen múltja, akkor a Jimnynek, a Suzuki hétpróbás gazfickójának mindenképp az első sorban a helye: az első generáció 1970-es megszületése óta lankadatlanul élvezi a vásárlók bizalmát és szeretetét. A 2019-es modellévre megújult modell továbbviszi a kisméretű, könnyű, valódi terepjáró örökségét.

LJ és SJ néven kezdte meg a pályafutását, méghozzá mai szemmel nézve egészen elképesztő paraméterekkel: három méteres hosszal és egy 360 köbcentiméteres léghűtéses kéthengeres, mindössze 25 lóerős motorral. A 0,6 literes és háromhengeres erőforrással hajtott második generáció már Jimny néven futott a hazájában, világhódító útjának azonban négyhengeres erőművel, egy kicsit nagyobb kasznival és eltérő elnevezéssel vágott neki. Furcsa mód pöttöm méretei ellenére – vagy éppen amiatt - sikeres lett – különösen az északi piacokon. Ennek az oka nem volt más, minthogy kiváló terepképességeivel és megbízhatóságával mindenkit meggyőzött. Emellett egyszerű felépítése, könnyű átalakíthatósága is szerethetővé tette, illetve a kabrió szerelmeseinek sem kellett lemondani róla.
Erre utal az is, hogy a most bemutatott Jimny majd ötven éves pályafutása dacára is csak a negyedik nemzedéknél tart – s a változások „minimálisak”. Éppen ezért nem csoda, hogy óriási várakozás előzte meg a japán újdonságot, mely büszkén viseli elődjei jellegzetes dizájnelemeit és teljesen egyedi megjelenéssel kápráztatja el rajongóit. Vagyis maradt a határozott vonalakkal ékesített kockaforma, ám az ikonikus kerek fényszórói immár LED-es verzióban és fényszórómosóval is elérhetők. Alapfelszereltségként viszont továbbra is halogén izzók járnak. Szintén a múltat idézik a lökhárítóba épített hátsó lámpák is, és a balról jobbra nyíló csomagtér-ajtótól sem szabadultak meg a tervezők. A fekete, öntött anyagból készült, optimalizált lökhárítók megnövelik a hasmagasságot a kerekeknél, így lehetővé teszik az akadályok gondtalan leküzdését, illetve megvédik a karosszériát a kőfelverődésektől és a karcolásoktól. Így a Jimny saras, poros vagy havas útviszonyok között is magabiztosan vezethető.
6Egy kompromisszumoktól mentes komoly terepjáró alapjait az alábbi tényezők adják: robusztus és merev létraalváz, három ponton rögzített merev tengelyes felfüggesztés tekercsrugóval kiegészítve, kiváló terepszögek és hasmagasság, valamint alacsony áttételű négykerékhajtás. Ezek mind a Jimny szerves részét képezik, ezen felül pedig a háromállású Allgrip pro fantázianevű terepváltó is jó barátja lesz a Jimny pilótájának. A 2H állás hétköznapi használathoz, a 4H nehezebb terephez ajánlott, amikor már az első tengely használatára is szükség van. További újdonság, hogy a felező már fékezéssel is segíti a tapadást vesztett kerekek ismételt munkába állítását.
10Hajtáslánc területén nem nehéz választanunk, a Jimny egyetlen aggregáttal elérhető – a másfél literes benzinmotor formájában. A picivel több, mint egy tonnás jármű páratlan agilitással mozog bármilyen terepen, s az első hallásra kevésnek tűnő 130 Nm-es csúcsnyomaték is bőven elegendő. Mindezek mellett fékvezérlő kipörgésgátlót, hegymeneti elindulás-segítőt, illetve lejtmenetvezérlőt kapott az autó.
DSC 8253Egyetlen választható eleme a hajtásláncnak a váltó: az ötfokozatú manuális egységet egy négyfokozatú automatára cserélhetjük. Utóbbinak azonban hamar kiderülnek a hátrányai: 3000-es fordulatnál, amikor elérnénk a százas tempót, hangossá válik, és innen folyamatosan romlik a helyzet. Pedig új zajszigetelő elemeket is kapott a kis Suzuki. Sztrádán nehezen veszi fel a lendületet, és már a megengedett legnagyobb sebességhatár közelében is érezni, hogy ez nem az ő terepe. Tény, hogy nem ide való. Szinte fájó a hangja, különösen, amikor százas tempó felett negyedikből visszavált. Azaz helyén kell kezelni az automata váltós kivitelt: a Jimnyt választották meg az év autója választáson a legjobb városi kisautónak. Ott érzi elemében magát, ahol nem a száguldás a fontos, de ott nagyon. Még a pótkerék sem zavaró, legszűkebb helyekre is befér, a fordulókör nevetségesen kicsi, és mivel a 2,2 méteres tengelytáv mértani középen ülünk, úgy érezzük minden porcikáját, mint egy méretre szabott, jó kabátnak.
DSC 8229Ellenben a tartozékok között ne is keressünk olyan extrákat, mint a könyöklő vagy a bőrülések, az előbbi takarná a terepváltót, utóbbi meg kifejezetten idegenül hatna benne. Helyette slaggal lemosható huzatok, különböző védőlemezek, vagány piros sárfogó gumik alapozzák meg a hangulatot, de akár gyári fegyvertáska és sátor is rendelhető hozzá. Ennek nincs oldala, tök egyszerű, mivel azonban az első üléseket vízszintbe lehet hajtani, röpke pillanat alatt hálószobát faraghatunk belőle. A sátor csak előszoba tetőnek használható.
DSC 8238A vonalzóval rajzolt fekete kabinban kesztyűben is kezelhető, jól használható gombok kaptak helyet. A jól átgondolt részletek mindegyike a terepen történő vezetést támogatja. Rengeteg a tárolóhely, csak a méretük nem egyezik az életszerű felhasználhatósággal. Az ajtózsebek spirálfüzet vastagságúak, a kesztyűtartó sem hatalmas, az apróbb tárgyaknak a terepváltó mögött van egy mélyebb kacattartója. Illetve két, félliteres palack is elfér. A csomagtartó kapacitása 53 literrel meghaladja az előző generációét, ledöntött üléstámlákkal éppen 377 literrel számolhatunk. Négyszemélyesként azonban 85 literesre zsugorodik a raktér, ekkor két kicsi bőrönd éppen befér. Magasabb felszereltségi szinten padlóba is süllyeszthető, kivehető praktikus tároló doboz is kapható hozzá.
5További pozitívum, hogy Suzuki Safety Support néven modern biztonsági csomag is elérhető a mókás fickóhoz. Többe között kétérzékelős vészfékasszisztens és automata fényszóróvezérlés, továbbá figyelmeztet minket a terepjáró, ha indexelés nélkül elhagyjuk a sávunkat, s jelzőtábla-felismeréssel is segíti a vezetőt.
13Valóban szép örökséget visz tovább a megújult Jimny, ami továbbra is szerethető városi vagány, ami ha kell, keményebb terepen is megállja helyét. GL alapfelszereltséggel és nyitó kedvezménnyel hat millió helyett már öt és fél millió forintért is a miénk lehet. A GLX szint a második lépés, egyben a legmagasabb felszereltség, ami listaáron manuális váltóval hat és fél millió, míg automatával hét millióért kelleti magát. Mindkét esetben számolhatunk a hatszázezer forintos kedvezménnyel.

Pin It