Jaguar F-PACE MY21 - Jaguar a javából

Mindig online. A plug-in hybrid változata pedig akár 53 kilométert képes megtenni tisztán elektromos üzemmódban. Közben a legfejlettebb Pivi Pro rendszer gondoskodik az utasok szórakoztatásáról a kívül-belül megújult, a korábbinál is elegánsabb Jaguar F-PACE-ben. Máris következnek a részletek!

Néhány évvel ezelőtt ki gondolta volna, hogy egy kifejezetten nagytestű, nem sport vagy luxusautó büszkén viselheti a Jaguar emblémát?! Márpedig a F-PACE kétségtelenül az egyik legvonzóbb modell a brit márka kínálatában, ráadásul a felfrissült szabadidő-autó – ha lehet – még az elődjénél is letisztultabb, karakteresebb megjelenésű. Az erőteljesen domborodó, finoman kidolgozott gépháztető, a nagyobb méretű, - a Jaguar tradicionális logójára rímelő - rombusz mintázatú hűtőmaszk, a sárvédők nyílásait díszítő Leaper embléma, valamint a hatalmas légbeömlőkkel szabdalt új lökhárító igencsak határozott, dinamikus arculattal ruházza fel az F-PACE-t, miközben a dupla „J” nappali fénnyel villanó Full LED-es technikájú fényszórók kellően agresszív tekintetet adnak. Az SE és a HSE kivitelek már intelligens fényszóró-asszisztenssel kiegészített automata távfényt is nyújtanak. A hátsó, keskeny lámpatestek is jól hangsúlyozzák a Jaguar magabiztos kiállását, sportos egyéniségét.
Az utastér ugyanakkor a luxusautók míves kidolgozását, kifinomult, megnyugtató atmoszféráját tárja elénk. Ehhez a szélesebb párnázatú, kibővített masszázs-, valamint hűtő és fűtő funkcióval is rendelkező ülések is hozzájárulnak. A fejtámlák dombornyomott Jaguar Leaper figurái, valamint a kárpitokra erősített „Est. 1935 Jaguar Caventry” címkék hatásosan erősítik a márkahűséget, szeretetet, az új, körkörösen megragadható fogantyúval szerelt ajtópanelek viszont már a praktikum oltárán áldoznak. Nemcsak könnyebb velük a beszállás, de alattuk több hely jut a vizes palackoknak és az utasok apróságainak, továbbá az elektromos ablakemelők kapcsolói is elérhetőbb helyre költöztek. A számos szépséges részlet egyike az új Drive Selector, amelynek felső részét ’krikettlabda’ öltésekkel díszítették, míg alsó szegélye precízen megmunkált fém felület.

A vadonatúj, minőségi anyagokkal bélelt belső központi eleme a tökéletesen integrált, 11,4 colos, ívelt üvegpanellel szerelt HD érintőképernyő, illetve az elegáns magnézium keretbe foglalt, ívelt üvegpanelen keresztül vezérelhető, saját áramforrásról üzemelő Pivi Pro szórakoztató rendszer. Az intuitív berendezés alapfelszereltségként biztosítja az Apple CarPlay funkciót, emellett a bennülők egyszerre két készüléket is csatlakoztathatnak hozzá Bluetooth-on keresztül. A térerő-erősítővel felvértezett vezeték nélküli töltőrendszer képes villámgyorsan feltölti az okostelefonokat.
jaguarfpaceMy21gAz utasok komfortjáról és egészségéről fejlett technológiák széles választéka gondoskodik, többek között a levegő ionizálás jobb légminőséget szavatol a kabinban. A Nanoe technológia eltávolítja a levegőből az allergén anyagokat, valamint semlegesíti a kellemetlen szagokat, melyhez elég megnyomni a 'Purify' gombot.
jaguarfpaceMy21nAz új F-PACE a legmodernebb soros négy- és hathengeres Ingenium benzines és dízelmotorokkal, valamint a P400e plug-in hybrid hajtáslánccal rendelhető. Egyes erőforrásokhoz mild hybrid (MHEV) technológia is társulhat, ez esetben egy integrált szíjhajtású indítómotor/generátort (BiSG) alkalmazva nyeri vissza a lassítás és fékezés közben felszabaduló energiát. Íme, a teljes választék:

Dízelmotorok

  • 163 lóerős 2,0 literes, soros négyhengeres mild hybrid dízelmotor, nyolcfokozatú automata váltó, összkerékhajtás
  • 204 lóerős 2,0 literes, soros négyhengeres mild hybrid dízelmotor, nyolcfokozatú automata váltó, összkerékhajtás
  • 300 lóerős 3,0 literes, soros hathengeres mild hybrid dízelmotor, nyolcfokozatú automata váltó, összkerékhajtás

Benzinmotorok

  • 250 lóerős 2,0 literes, soros négyhengeres benzinmotor, nyolcfokozatú automata váltó, összkerékhajtás
  • 400 lóerős 3,0 literes, soros hathengeres kompresszoros és turbós mild hybrid benzinmotor, nyolcfokozatú automata váltó, összkerékhajtás
  • 404 lóerős 2,0 literes, soros négyhengeres benzinmotoros plug-in hybrid, nyolcfokozatú automata váltó, összkerékhajtás

A P400e plug-in hybrid csúcsmodell 2,0 literes, négyhengeres belső égésű aggregátjának és a 105 kW teljesítményű villanymotorjának összesített rendszerteljesítménye 404 LE, kombinált forgatónyomatéka 640 Nm. Utóbbit egy 13,6 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátor táplálja, így teljesen feltöltött állapotában akár 53 kilométert is tud haladni zéró emisszióval. A hibrid rendszer 49 g/km CO₂-kibocsátást és 2,5 l/100 km-es átlagfogyasztást is szavatolhat, első osztályú menetdinamika mellett. Gyorstöltővel ráadásul mindössze 30 perc alatt 0-ról 80%-ra tölthető az energiatároló egység, míg a 7kW-os háztartási fali töltőbox ugyanezt a töltést mindössze 1 óra 40 perc alatt teljesíti.

Az összes motorhoz a Jaguar nyolcfokozatú automata sebességváltója csatlakozik, illetve alapfelszerelés az intelligens összkerék-hajtás. Ez a hátsókerék-hajtású járműveket idéző menetdinamikát kínál, ugyanakkor a körülményektől függően bármikor késlekedés nélkül módosítja az egyes tengelyekre eső hajtóerőt. A ’JaguarDrive Control’ menetdinamikai üzemmód-választó normál, komfort, öko, eső/jég/hó és dinamikus beállításokat ajánl a pilótának, aki az útviszonyok állapotának megfelelően választhat. Az új forgótárcsával választható üzemmódok az F-PACE kormányművének, sebességváltójának, gázreakcióinak és az opcionális ’Adaptive Dynamics’ rendszerének karakterisztikáját változtatják.
jaguarfpaceMy21csAz új F-PACE a Jaguar fejlett elektronikus jármű architektúráját (EVA 2.0) használja, mely garantálja, hogy a jövőre teljes mértékben felkészített gépkocsi mindig kapcsolatban álljon, és mindig a legfrissebb szoftververziókkal rendelkezzen. Ezen túl az aktív útzaj-csillapítási technológia folyamatosan méri az útfelületen keletkező rezgéseket, és kiszámítja, milyen eltolt fázisú hanghullámmal tudja semlegesíteni az utasok füléhez eljutó zajokat. A berendezés még az ülések foglaltságát is ellenőrzi, így folyamatosan, személyre szabva tudja optimalizálni a zajszűrési teljesítményt. A második generációs, egy feltöltéssel hét napig karóraként is funkcionáló Activity Key anélkül is lehetővé teszi az ajtózárak nyitását és zárását, valamint a motor indítását, hogy az indítókulcs az autóban lenne.
jaguarfpaceMy21ny01Végül, de nem utolsósorban az új F-PACE a legutolsó generációs vezetéstámogató asszisztensekkel vigyázz az utasok és az autó biztonságára. Ezek közül említést érdemel a szabad kiszállás felügyelet funkció, amely az oldalajtó nyitásakor az elöl és hátul utazókat egyaránt figyelmezteti, ha közeledő autót vagy kerékpárost észlel.
jaguarfpaceMy21d01Az F-PACE S, SE és HSE felszereltségi szinttel vásárolható meg, mindegyik kérhető R-Dynamic kivitelben. Szintén opció a fekete külső optikai csomag. A mindig naprakész, vadonatúj motorokkal felvértezett és kívül-belül felfrissült F-PACE árai a márka hazai honlapján elérhetők.