KIA Stonic - Első pillantásra

A KIA is beszáll a ringbe: a vadonatúj Stonic Európa egyik legfiatalabb és legdinamikusabban bővülő autópiaci szegmensébe érkezik, új vevőket csábítva a dél-koreai márka számára.

A városi crossover kategóriában már most is évente 1.100.000 autót adnak el Európában – ami a teljes piac közel 7 százalékát jelenti -, de ez semmi ahhoz képest, hogy a várakozások szerint 2020-ra évi kétmilliósra duzzadhat a szegmens. Ráadásul a lekülönbözőbb méretosztályokból ülnek át a vásárlók: 21 százalékuk például a városi kisautójukat cseréli hasonló méretű crossoverre, míg 15 százalékuk családi ferdehátúból ül át. Nem véletlen, hogy az összes autógyár szeretne egy nagy szeletet a tortából, természetesen a KIA is, méghozzá a vadonatúj Stonic-kal.
A hamisítatlanul európai stílusú KIA Stonic nemcsak a márka történetének talán legfeltűnőbb formatervével büszkélkedhet, hanem minden eddiginél több személyre szabási lehetőséget kínál. Az olyan jellegzetes designelemek miatt, mint a „tigrisorr hűtőmaszk”, azonnal KIA-ként azonosítható autót 20 féle kéttónusú színkombinációval választhatják a vásárlók; „csak” a tető ötféle markáns árnyalatban kérhető.
Ugyanígy az ergonomikus utastérben is kifejezésre juttathatják személyes ízlésüket a tulajdonosok, elsősorban az élénk árnyalatú színcsomagok választékán keresztül. Emellett az intelligens helykialakításnak köszönhetően, az utasoknak is elegendő hely áll a rendelkezésére, sőt, a gyári mérések szerint kategóriaelső váll-szélesség mellé bőséges láb- és fejtér társul; a sokoldalú és kétszintes csomagtartó pedig 352 literes.
Osztályának egyik legfejlettebb tagjaként a Stonic modern futómű-szabályozó és infotainment technológiákkal érkezik meg a kereskedésekbe, melyek biztonságosabbá, kényelmesebbé és praktikusabbá teszik az utazást. Alapfelszerelés lesz az Apple CarPlay™ és az Android Auto™, így az érintőképernyős infotainment rendszer tökéletes okostelefonos funkcionalitást nyújt. Lesz még fűthető ülés, tempomat és kulcs nélkül nyitás és indítás az opciós listán.
KiaStonic6A hajtáslánc-választék könnyű, méretcsökkentett benzines és dízelüzemű turbómotorokból, valamint azokhoz kapcsolódó kézi sebességváltókból áll, ami maximális vezetési élményt és gazdaságos üzemet eredményez. A KIA könnyű, 120 lóerős, 1,0 literes T-GDI (közvetlen befecskendezéses turbós benzines) motorja mellett egy 1,25 literes, illetve egy 1,4 literes, hengerenkénti szívócső-befecskendezéses (MPI) szívómotor alkotja a benzines választékot. Dízelfronton meg a csekély károsanyag-kibocsátású, takarékos, 1,6 literes dízelmotor teljesít szolgálatot.
KiaStonic1Európai hangolású kormányművével és felfüggesztésével izgalmas vezethetőséget, közvetlen kormányreakciókat és stabil rugózást biztosít a Stonic. Alapfelszerelés a menetstabilizáló elektronika (ESC) és a jármű stabilitás-szabályozó rendszer (VSM) is, így az elsőkerék-hajtású autó minden körülmények között magabiztosan vezethető. Utóbbi olyan funkciókkal is bír, mint a nyomatékvektor-szabályozás, az egyenesfutás-stabilizálás, vagy az ívmeneti fékszabályozás.
KiaStonic5Ezen túl a Stonic alapját adó masszív, biztonságos és könnyű platform és vázszerkezet 51 százalékban nagy szakítószilárdságú acélból készült. A Kia DRIVE WISE fejlett vezetőtámogató rendszerei (ADAS) még magasabb szintű aktív biztonságot eredményeznek. Az ADAS olyan technológiákat egyesít magában, mint az önműködő vészfékrendszer (AEB) gyalogosfelismerő és frontális ütközésre figyelmeztetéssel (FCA); holttér-felügyelet (BSD) keresztirányú forgalom-felügyelettel (RCTA); vagy a sávelhagyásra figyelmeztető segéd (LDWS). Az új, fúziós kamerákkal felvértezett Stonic adaptív távolsági világítás (HBA) és vezető éberség-felügyelet (DAW) rendszerei még tovább növelik a biztonságot.
KiaStonic11Ahogy Michael Cole, a KIA Motors Europe ügyvezető igazgatója összefoglalja: „a Stonic a gyorsan növekvő kategóriának az egyik legvonzóbb képviselője lehet, a máeka egyedülálló garanciális feltételeivel, valamint a közismert megbízhatóságával, minőségével és modern formavilágával. A szegmens bővülésével a Stonic alighanem a Kia egyik legnépszerűbb típusává növi ki magát.” Európai értékesítése 2017 őszén indul, 7 éves vagy 150 000 kilométeres gyári garanciával.

Pin It