Toyota Land Cruiser 2017 - Emelt szinten

65 évnyi off-road tapasztalattal a háta mögött, mára igazi legendává vált az elnyűhetetlen strapabíró és végletekig megbízható Toyota Land Cruiser. Frankfurtba megérkezett a terepjárómonstrum legújabb generációja – méghozzá a korábbinál is robusztusabb dizájnnal, kifinomultabb utastérrel, valamint továbbfejlesztett menetdinamikával.

A több mint 190 országban forgalmazott, 1951-es születésű Toyota Land Cruiser - páratlan off-road képességeivel, strapabíró kivitelével és kimagasló minőségével - sziklaszilárd hírnevet vívott ki magának, sokan a világ legkeményebb és legmegbízhatóbb terepjárójának tartják. Hibátlan képességeinek alapja az autó hihetetlenül masszív, a csavaró hatásoknak ellenálló, s lassan egyedülálló alvázas építési módja, mely amellett, hogy megvédi a járművet a sérülésektől, könnyen javítható, illetve karbantartható. A mellé járó modern tereptámogató rendszereknek is köszönhetően a Land Cruiser bárhová elvisz minket, ahová csak akarjuk, s ami a lényeg, vissza is hoz! A Frankfurti Autószalonon leleplezett legújabb nemzedék az elődeit is lepipálja – szinte minden szempontból!
A sikeres Land Cruiser-generációk formaterveiben mindig keveredett a mindenhol otthonosan mozgó autó stílusos szépsége és a terepjáróktól elvárt elpusztíthatatlanság robusztus kisugárzása. Az új Land Cruiser ugyanerre a bevált alapra építkezik, és bár megjelenése dinamikusabbá vált, továbbra is megőrizte elődei praktikumát, strapabírását, valamint jó adottságait. Például a fényszórókat és a fényszórókat és a hűtőrács nyílásait úgy pozícionálták a tervezők, hogy azok maximális védelmet és nagy gázlómélységet biztosítsanak, emellett a hajtáslánc minden fontos eleme védett, a szűk fordulókör és a nagy hasmagasság miatt pedig jól mozog terepen.
toyotalandcruiser2017cBár az immár 4840 milliméter hosszú Land Cruiser motorházteteje, hűtőrácsa, fényszórója, első lökhárítója és a sárvédője új, az offroader orra mégis hatásosan idézi a nagy elődök hangulatát. A változások leginkább a használhatóságot javítják: a motorháztetőt úgy formálták meg, hogy középső részén át a vezető jobban lásson lefelé, a lökhárítók erősebben óvják a motorteret, az erőteljesen domborodó sárvédőknek hála, a vezető könnyebben érzékeli a Toyota sarkait, széleit. A LED, illetve halogén technológiával is rendelhető, az első irányjelzőket és nappali menetfényt is magában foglaló fényszóró belső felépítése szintén olyan, hogy a tereptárgyak ne tegyenek kárt a lámpatestben.
toyotalandcruiser2017gOldalnézetből feltűnik, hogy az első lökhárító felső csúcsa magasabbra került, és hogy a motorháztető, a sárvédő, az első és hátsó lökhárító ugyanazon a képzeletbeli vízszintes vonalon húzódik; ez a megoldás atlétikusabb és dinamikusabb benyomást kelt. Az alapra hatküllős, 17 colos könnyűfém keréktárcsákon gördülő Land Cruiser legkisebb hasmagassága 215 mm (a háromajtós modell esetében 205 mm), így az első terepszög 31, a hátsó terepszög 25, a rámpaszög pedig 22 fokos. A tízféle fényezéssel választható terepjáró hátsó részének új elemei az áttervezett lámpák, a rendszámkeretbe integrált, kisebb méretű díszléc, valamint a kiálló sarkokkal megformázott hátsó lökhárító, amin fellépő húzódik végig.
toyotalandcruiser2017h01Belül az új műszeregység, valamint az áttervezett középkonzol a leglátványosabb változás, a designerek arra törekedtek, hogy minden kezelőszervet könnyebb legyen használni, és hogy kidolgozásuk még kifinomultabb legyen. Az alacsonyabb, így jobb kilátást garantáló középkonzolon kapott helyet az új, 8 colos színes multimédia képernyő, a konzol síkjába simuló klímavezérlő panel és a hajtáslánc összes kezelőszerve. A funkciók szerint elosztott zónáknak köszönhetően a hajtáslánchoz, a vezetéshez és a kényelemhez tartozó kapcsolók egyértelműen elkülönülnek, formájuk pedig még ergonomikusabb lett, hogy extrém körülmények közt is egyszerűen használhatók legyenek. További komfortnövelő megoldás az első ülések fűtése és szellőztetése és a középkonzol két oldalának párnázása. A belső kialakítás szintén elegánsabbá vált, míg a középkonzol Hajszálrepedéses Ezüst felületkidolgozása olyan hatást kelt, mintha az egész elemet egyetlen fémtömbből faragták volna ki, addig az új négyelemes műszeregység precíziós Optitron műszerének polírozott hátlapjából hatásosan domborodik ki a skálázás. Még a volánt is leváltották a V8-asére. A prémium atmoszférához a fehér háttérvilágítás és a háromféle színösszeállítás is hozzájárul.
toyotalandcruiser2017bA Magyarországon forgalmazott Land Cruiserhez elérhető 2.8 D-4D dízelmotor egy 2755 cm³-es, 16 szelepes, négyhengeres DOHC blokk, ami 130 kW/177 DIN LE teljesítményt ad le 3400/perc fordulatnál. A hatfokozatú automata sebességváltóval kiegészített hajtáslánc már 1200/perc fordulatszámon 370 Nm forgatónyomatékot produkál, míg a maximális 450 Nm forgatónyomaték az 1600-2400/perc fordulatszám-tartományban áll rendelkezésre. Ez a hajtás 12,7 másodperc alatt gyorsít 100 km/órára, és a végsebesség 175 km/óra. Az átlagos üzemanyag-fogyasztás és CO₂-kibocsátás 7,4 l/100 km, illetve 194 g/km. Hatfokozatú kézi kapcsolású sebességváltóval társítva a Land Cruiser 2.8 D-4D motorjának legnagyobb forgatónyomatéka 420 Nm 1400 és 2600/perc fordulatszám között.
A magas felszereltségi szintű, automata sebességváltós változatokban a Toyota Safety Sense rendszere működik: az aktív biztonsági technológiákat egybe foglaló új megoldás a legkülönfélébb forgalmi helyzetekben is képes megelőzni a baleseteket, vagy mérsékelni azok súlyosságát. A kamerát és milliméteres hullámhosszú radart együttesen alkalmazó rendszer a következő funkciókat tartalmazza: ütközés előtti biztonsági rendszer (PCS) gyalogosvédelmi funkcióval, adaptív sebességtartó automatika (ACC), sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (LDA), valamint automatikus távolságifény-vezérlés (AHB).
toyotalandcruiser2017jRöviden összefoglalva: a legendás Toyota terepjáró Frankfurtban bemutatott legújabb generációja modernebb és robusztusabb külső dizájnjával, kifinomultabb, kényelmesebb és még minőségibb utasterével, valamint továbbfejlesztett menetdinamikájával és felhasználóbarát megoldásaival tovább gyarapíthatja a Land Cruiser hírnevét.
Toyota híreinket az Autóház Veszprém támogatja:
toyotayaris2017a

 

Pin It