Jeep Compass 2017 (hazai premier)

Túrabakancs kötelező!

Amikor végigolvastuk a Jeep Compass magyarországi bemutatójára szóló meghívóban szereplő, fenti ajánlást, közel sem gondoltuk, hogy érdemes szó szerint venni. Pedig mint kiderült... fára másztunk, tüzet csiholtunk, kincset kerestünk... mindezt orkán erejű szélben, szakadó esőben, olykor ködben... a Jeep Compass meg csak röhögött rajtunk!

jeepcompass2017mobem07Oké, oké, tudom, hogy az autók nem kárörvendőek, s nem szokták kinevetni az embert. Az azonban kétségtelen, hogy az új Compass premierjén támadt borzalmas időjárási körülmények éppen ideálisak voltak az amerikai szabadidő-autó számára, hogy megvillantsa a képességeit. Mi viszont, akik nem vettük komolyan a címben szereplő figyelmeztetést, csak szívtunk a Budai-hegységben.
Bár nehéz terepre nem mentünk vele, a Jeep Compass egy cseppet sem bánta volna, ha próbára tesszük ott is. A legendás márka legújabb, kompakt modellje ugyanis kétféle, fejlett – Jeep Active Drive és Jeep Active Drive Low - összkerékhajtást is kínál, melyek közül a második – 20:1 arányú kúszóáttételével - kifejezetten kemény, akár sziklás terepen is helytáll. Egyébként mindkettő képes a rendelkezésre álló hajtóerő 100 százalékát bármelyik kerékre összpontosítani, illetve – mivel a hátsó tengelyük lekapcsolható – fronthajtásra váltani. Ilyenkor természetesen csökken a fogyasztás, vagyis spórol az autó. S mivel a kompakt SUV-okkal – egyáltalán a szabadidő-autókkal - meglehetősen ritkán merészkednek le a tulajdonosaik az aszfaltról, a Compass is választható szimpla elsőkerék meghajtással. Visszatérve a 4x4-es opciókhoz, a hozzájuk tartozó Jeep Selec Terrain funkció alaposan megkönnyíti a pilóták dolgát, hiszen elég egy forgókapcsolóval kijelölni, hogy milyen körülmények – hó, homok, sár és szikla - között haladunk, és minden mást elintéz az autó, önmaga.
A kategóriaelső – s ez több, mint puszta marketingszöveg - terepalkalmasság mellé egy benzin- és két dízelmotor, valamint egy hatos kézi, illetve egy kilencfokozatú automataváltó társulhat – Európában. Ám az 1.4 literes MultiAir benzines turbómotor is kétféle – 140 és 170 lóerős - csúcsteljesítménnyel kapható, előbbi kéziváltóval és elsőkerék-hajtással, utóbbi meg automatával és 4x4 rendszerrel. A dízelválasztékot az 1.6 és 2.0 literes MultiJet II Stop&Start erőforrások adják, 120, 140 és 170 lóerős maximális teljesítménnyel, továbbá 4x2 és 4x4 hajtásképlettel.
jeepcompass2017mobem09Akit nem hat meg a Jeep Compass első osztályú terepalkalmassága, az csemegézhet az utastér modern berendezései és felhasználóbarát technológiái közül. Tudniillik a hátsó sorban is tágas kabin igazi amerikai karakter, azaz minden földi jóval el van látva, többek között háromféle Uconnect – 5.0, 7.0 és 8.4NAV - kommunikációs, szórakoztató és navigációs rendszerrel, melyek az utasok legfőbb igényeit képesek kielégíteni. Például a Uconnect 7.0 vagy 8.4NAV rendszerek nagyfelbontású, kapacitív érintőképernyőjük mellett, az új Apple CarPlay és Android Auto funkciók (alapfelszerelés a Limited és Trailhawk kiviteleken) révén gondoskodnak a kihangosításról, navigációs és hangvezérelt üzenetkezelésről. Ezen túl a hordozható médialejátszó készülékek könnyedén csatlakoztathatók és tölthetőek a Compass tárolórekeszeiben, a rögzítőfék elektromos, a műszeregység között pedig akár 7 colos LED-es képernyő informálja a vezetőt.
jeepcompass2017mobem16Feltétlen külön fejezetet érdemel a Compass hiánytalan életvédelmi arzenálja, az amerikai SUV több mint hetven aktív és passzív biztonsági, illetve vagyonvédelmi funkciót kínál. Ilyen a ráfutásos ütközést gátló Forward Collision Warning-Plus rendszert és a sávelhagyásra figyelmeztető LaneSense Departure Warning-Plus segéd, mindegyik a szériafelszereltség részét képezi az összes modellváltozaton. Ezen felül ide tartozik még a holttér és a hátsó keresztirányú forgalom-felügyelet, a ParkView tolatókamera dinamikus segédvonalakkal, a teljesen automata párhuzamos és merőleges parkolósegéd, az adaptív tempomat, az ESC menetstabilizáló elektronika elektronikus borulásvédelemmel, valamint a hét légzsák. Ráadásul a Compass „biztonsági cellája” több mint 65 százalékban nagy szakítószilárdságú acélból készül. Nem véletlen, hogy az új Jeep maximális, ötcsillagos EuroNCAP minősítést ért el, méghozzá a 2017-es, minden eddiginél szigorúbb normák szerint.
jeepcompass2017mobem01A Jeep Compassnak azonban mindezeken is túl van egy hatalmas ütőkártyája, méghozzá az egyedülálló, jellegzetes esztétikuma. Igen, a Compass is azonnal Jeepként azonosítható, az olyan hagyományos formai megoldásoknak hála, mint a hetes osztású hűtőrács vagy a trapéz alakú kerékívek. Ugyanakkor – ennek ellenére – abszolút fiatalos és trendi: az izmos kerékdobok, a csapott tetővonal és a csomagtérajtóra is átfutó, keskeny LED-es zárófények határozottan izgalmas kiállást biztosítanak a kocsi számára. A külön rendelhető, dupla paneles napfénytető pedig a Jeeptől elválaszthatatlan, nyitott tetős vezetési élményt is garantálja. S ehhez jön még a márka mögött rejtőző legenda...
jeepcompass2017mobem03Így a Jeep nagy reményeket fűz a Compass európai és magyarországi szerepléséhez. „A Compass bevezetésével teljessé válik a Jeep európai portfoliója, amely így valamennyi szabadidőjármű szegmenst lefed, hozzájárulva a márka rendkívül sikeres terjeszkedéséhez Európában.” – hangsúlyozta Alberto de Aza, a FCA CEE ügyvezető igazgatója. A rendkívüli ütemben bővülő kategóriában szereplő újdonság négyféle – Sport, Longitude, Limited és Trailhawk - felszereltséggel vásárolható meg, 7.020.000 forinttól. Plusz a túrabakancs!

Pin It