KIA Stinger 2017 (hazai premier)

Ettől aztán tuti eldobod az agyad!

Azt hiszem, hogy nyugodtan elfelejthetünk mindent, amit eddig a KIA-ról gondoltunk. Például, hogy a 7 év garancia a legnyomósabb érv egy „tigrisorrú” autó megvásárlása mellett. Vagy azt, hogy egykoron borzalmas kinézetű Mercedes-klónnal próbálkoztak. Csak nézd meg az új Stinger formáját és árcéduláját, és rögtön elhiszed, hogy igazam van!

Hogy a cikk végére is maradjon egy kis izgalom, egyelőre nem árulom el, mennyibe kerül a Stinger. Meg különben is, érdemes egy kicsit körbejárni a dél-koreai újdonságot, mely nevéhez méltón garantáltan nagyot durran majd.
Stinger. Egy Gran Turismo a KIA-tól, Peter Schreyer és Gregory Guillaume nevével fémjelezve. Egy igazi Gran Turismo – erőtől duzzadó, elegáns, nagy sebességű, stílusos automobil, ami nem feltétlenül akar elsőként célba érni. Egy tökéletes túraautó, mely abból a célból született, hogy megváltoztassa a márkáról kialakult eddigi képet, nem mellesleg a valaha készült legerősebb KIA.
Rendeltetése okán a Stinger nem hagyományos „besorolás” alá esik. Még magánál a KIA-nál sem. Vagyis nem feltétlenül az észérvek határozzák meg, nem az eladási darabszám vagy az ár számít az esetében, hanem inkább az érzelmek. Így például a büszkeség, akár a KIA, akár a Stinger-vásárlók, akár a márkatársak részéről. S ez nyilvánvalóan hatással van a testvérmodellekre is, ennek egyik látható eredménye a Frankfurtban bemutatott Proceed concept tanulmányautó.
Miként Gregory Guillaume fogalmaz: „ez az autó az utazásról szól”, s a luxus, a komfort és a kecsesség áll mindenek felett, a többi mellékes. Egyfajta jutalom a márkának, a tervezőknek, a tulajdonosoknak, s egyáltalán az autórajongóknak, mindenkinek.

A Stinger impozáns karosszériája „farhangsúlyos”: a legfontosabb stíluselemei - a hosszú gépháztető és tengelytáv (2905 mm), a tudatosan rövidre vett első túlnyúlás (830 mm), a tágas kabin, valamint a tekintélyes, 1095 mm-es hátsó túlnyúlás is - mind-mind a hátsókerék-hajtásra utalnak. A karcsú derékra emlékeztető „kólásüveg” design, a széles első és hátsó nyomtáv, valamint az ajtók körüli süllyesztett kontúrok szintén ezt a hatást erősítik, míg az övvonal kiemeli az autó ferdehátú „fastback” sziluettjét. Emellett a 4830 mm hosszú és 1870 mm széles Stinger aerodinamikai szempontból is tökéletes: a széles első és hátsó nyomtávon ülő karosszéria, az orrkialakítás, a kerékdobok kopoltyúi, a sima fenéklemez és a hátsó diffúzor egyaránt hozzájárulnak ahhoz, hogy a levegő az ideális utat kövesse. Természetesen a KIA márkavédjegyének számító tigrisorr hűtőmaszk is feltűnik a Gran Turismón, hátul pedig négy ovális kipufogó teszi fel az i-re a pontot.
kiastingermobem37A külsőhöz hasonlóan izgalmas megjelenésű, tágas belsőben az utasok mindent megkapnak, ami az utazást luxusélménnyé varázsolja, kezdve a rendkívül puha Nappa bőrkárpitozástól, a háromzónás klímán keresztül, a kifogástalan térérzetig és a Harman Kardon audio-berendezésig bezárólag. Utóbbi 15 hangszóróval, ülések alá épített mélysugárzóval, külső erősítővel, 720 wattos zenei teljesítménnyel, Clari-Fi™ és a legújabb generációs QuantumLogic Surround Sound technológiával valósíja meg a tökéletes, térhatású zenehallgatás élményét. Van még head-up display, 7 colos érintőképernyővel vezérelhető infotainment rendszer, az okostelefonok meg akár vezeték nélkül is tölthetők. A repülőgép szárnyaira emlékeztető, vízszintes elrendezésű műszerfal és középkonzol központjában a légies, szintén repülős ihletésű, krómkeretes szellőzők állnak, miközben a bőrborítású volán mögött analóg és digitális egységek kombinációjából összeálló műszerpult informálja a pilótát. Méghozzá a fő helyen lévő, színes TFT panelre olyan adatok is kivetíthetők, mint a G-erők, a versenypályán elért köridők vagy a motorolaj hőmérséklete.
kiastingermobem08A kényelem mellett az előrelátó biztonság is a legfontosabb KIA hagyományok közé tartozik, ezért a Stinger is megkapta a legmodernebb vezetéstámogató berendezéseket, melyeket összefoglalóan ASAS-nak neveznek. Ennek része a dél-koreai márka által most először alkalmazott új, (DDA) vezetőt figyelmeztető riasztás, ami műszerfali jelzéssel és hanggal megakadályozza, hogy a sofőr menetközben elaludjon. Az ütközésre figyelmeztető FCA az integrált automata vészfékkel (AEB – Autonomous Emergency Braking) képes felismerni a másik járművel való nem kívánt találkozás veszélyét, mi több a gyalogosokat is, így fékezéssel segít elkerülni a gázolást. Aztán feltétlen említést érdemel még az araszolni is képes adaptív tempomat, az LKA sávtartó asszisztens és a hátsó keresztirányú forgalomfigyelő (RCTA – Rear Cross Traffic Alert). Ez akkor hasznos, ha beláthatatlan útra próbálunk kitolatni: kamerák figyelnek „helyettünk” és a rendszer jelzi, ha keresztirányú forgalom van, ezáltal elkerülhetők a balesetek.
kiastingermobem06A Stinger gépházteteje alatt háromféle, hosszában beépített, turbós erőforrás teljesít szolgálatot, két benzines és az egy dízel. Az európai piac számára kínált 2.2 literes egység maximális teljesítménye 200 LE (3,800/perc), legnagyobb nyomatéka 440 Nm, amely ráadásul széles, 1,750-2,750/perc fordulatszám-tartomáynban áll rendelkezésre. A 2.0 literes turbós négyhengeres Theta II benzinmotor még ennél is erősebb, csúcsteljesítménye 255 lóerő, maximális forgatónyomatéka pedig 353 Nm, ám a csúcsot egyértelműen a 3.3 literes, V6-os ikerturbós Lambda II erőmű jelenti. A 370 lóerő és 510 Nm leadására képes aggregát 5,1 másodperc alatt gyorsítja a Stingert 0-ról 100 km/h-ra, s csak 270 km/h-nál ér véget a száguldás. Mindegyikhez második generációs, nyolcfokozatú, kormányról is kapcsolgatható bolygóműves automataváltó kapcsolódik, amit kifejezetten hátsókerék-hajtású típusokhoz terveztek. Akárcsak a felfüggesztésre és a kormányműre, a váltó működésére is hatással van az ötféle választható menetprogram, sőt a gázpedál érzékenysége is ennek megfelelően változik.
kiastingermobem15Bizony, a KIA szintén most először alkalmaz elektronikusan szabályozott adaptív felfüggesztést (DSDC – Dynamic Stability Damping Control), melynek segítségével igény szerint módosíthatók az autó menettulajdonságai. Bár az alapbeállítás mindig próbál alkalmazkodni a vezetőhöz, ez módosítható az útviszonyok függvényében. A rendszer ötféle üzemmódba kapcsolható: Personal, Eco, Sport, Comfort és Smart. Ugyanakkor a Nürburgring Nordschleifén finomított Stinger kiváló irányíthatóságának alapját a precíz futómű geometria és az ultra merev vázszerkezet adja, amit az 55 százalékban alkalmazott nagy szakítószilárdságú, mikroötvözött acélokkal, illetve elöl MacPherson, hátul multilink tagokkal értek el. A 3.3 literes GT változaton a belső hűtésű, elöl 350, hátul 340 mm átmérőjű tárcsákkal nagy tempóról is hatékonyan lassító Brembo fékrendszer is széria.
kiastingermobem31Mivel azonban a szenvedélyes pilóták nem mindig közlekednek ideális útviszonyok között, a Stinger hátsó- vagy összkerékhajtással is elérhető. Sőt, utóbbi az új nyomatékvektoros (DTVC – Dynamic Torque Vectoring Control) rendszerrel is összedolgozik, állandóan figyelve a gázt adó „főnök” utasításait és az útviszonyokat, majd ennek függvényében szabályozza a nyomatékot és a fékerőt is a kerekeken. A hátsókerék-hajtású Stinger pedig a hátsó tengelyen mechanikus önzáró differenciálművel segíti a tapadást.
kiastingermobem12A Kia nagyteljesítményű sportszedánja egyértelműen a dicső múlt gran turismóinak szellemiségét idézi. Az ára is ennek megfelelő: a 255 lóerős 2.0 T-GDI alapváltozat (EX) 12.500.000 forinttól elérhető, a négykerekes, 3.3 literes T-GDI csúcsmodell (GT) pedig 17.490.000 forintba kerül. Hiába, az ötszemélyes Stinger maga a megvalósult négykerekű álom, tele szenvedéllyel és egy csipetnyi érzékiséggel. Majdhogynem konkurens nélkül...

Pin It