Volkswagen ID. SPACE VIZZION - Nem álom, valóság

by Mészáros Gergely

A Gran Turismók aerodinamikus kialakítását a SUV-ok tágasságával ötvöző Volkswagen ID. SPACE VIZZION a holnap autója. Már ma.

Az ID. SPACE VIZZION ugyan egy jövőbeli tanulmány, de jóval több egy álomnál. 2021 végén ugyanis megérkezik a sorozatgyártású változat, méghozzá Észak-Amerikában, Európában és Kínában el-eltérő változatokban. A teljesen elektromos, nulla károsanyag-kibocsátású jármű egyfajta új gondolkodásmódot honosít meg a mobilitásban.
"Eddig az ID. családdal megmutattuk az ismert járműkategóriákban az elektromos járművek lehetőségeit. Az ID. SPACE VIZZION viszont egy új, teljesen elektromos kategóriát hoz létre. Páratlan rugalmasságával, kompromisszummentes minőségével és jellegzetes német dizájnjával a mobilitás új korszakába kalauzol minket ”- mondta Klaus Bischoff, a Volkswagen Design vezetője.
Természetesen az ID. SPACE VIZZION a német márka moduláris elektromos hajtásrendszer platformján (MEB) alapul, s teljes mértékben ki is használja az ebben rejlő lehetőségeket: hosszú hatótávot és dinamikus vezetési teljesítményt garantál és a digitális hálózat új szintjét hozza. De már a formatervezőknek is előnyt biztosít a MEB, hiszen az elektromos járműveknek nincs szükségük hűtőre vagy túl sok helyre a motorjuk számára, ami extra szabadságot jelent a fantáziájuknak. Az ID. SPACE VIZZION dizájnerei ezt a plusz lehetőséget az aerodinamika optimalizálására fordították, ami egyúttal jelentősen növeli az autó hatótávját. Például a két fényszóró közötti vízszintes panel hatásosan tereli a levegőt az extrém alacsonyan húzódó motorház, illetve a karosszéria hátsó része felé, s hasonló szereppel bírnak az első lökhárítóba vágott nyílások is, melyek oldalra irányítják a légfolyamot. Habár ezek mindegyike funkcionális elem, nagyban meghatározzák a tanulmányautó stílusát, megjelenését.

Az elektromos hajtás kompakt méreteinek és a padlóba integrált akkumulátoroknak hála, a belső tér sokkal inkább egy prémium kivitelű, hosszított tengelytávú limuzinra emlékeztet - egy középkategóriás modellel szemben. Ám az ID. SPACE VIZZION-t nemcsak az alternatív motorja teszi különlegessé, hanem a belső térben felhasznált anyagai is. Ezek ugyanis szinte kivétel nélkül a fenntarthatósági szempontok szerint kiválasztott alapanyagokból készülnek, mint például az AppleSkin™-ből, mely egy, az almalé előállításábl származó mellékterméket tartalmazó műbőr. Emellett a teljesen digitalizált pilótafülke az intuitív vezérlés egészen új paradigmáját határozza meg. Most először az összes fontos vezetési információ egy AR (kibővített valóság) head-up display-en jelenik meg, a klasszikus műszerfal helyére pedig egy minimalista kivitelű, apró kijelző került. Utóbbi csak a legalapvetőbb adatokat tartalmazza. Eközben a kényelmi, az online és a szórakozási funkciókat, valamint a járműbeállításokat a látszólag lebegő és központi helyen lévő, 15,6 colos érintőképernyő „fogja össze”. Említést érdemel még, hogy az ID. SPACE VIZZION belsejében egyáltalán nem használtak krómot, hanem króm hatású festékkel helyettesítették.
volkswagenidspacevizzion12A lenyűgöző aerodinamikájú, 0,24-es légellenállási együtthatóval rendelkező ID. SPACE VIZZION 82 kWh-s bruttó akkumulátorkapacitása akár 590 kilométeres (WLTP), illetve 300 mérföldes (EPA) hatótávot biztosít. 250 kW-os rendszerteljesítménnyel (4Motion) számolva a teljesen elektromos, zéró károsanyag-kibocsátású jármű 5,4 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, vagyis meglehetősen jó menetdinamikával örvendezteti meg az utasait.
volkswagenidspacevizzion02Ahogy korábban is írtuk már, az ID. SPACE VIZZION egyelőre koncepcióautó. Viszont közel sem egy földtől elrugaszkodott látomás, hamarosan viszontlátjuk az utakon. A tervek szerint 2021-ben érkezik a végleges, széria kiadás.