DS Aero Sport Lounge - Az utazás művészete

by Mészáros Gergely

A DS AERO SPORT LOUNGE tanulmányautó legalább olyan barátságos, mint amilyen elegáns megjelenésű, legalább olyan finom kidolgozású, mint amilyen tágas, és legalább olyan intelligens, mint amilyen költői ihletésű. De ami a lényeg, hogy a jövőnket tárja elénk.

„A DS AERO SPORT LOUNGE egy új korszak kezdetét jelenti az autóiparban. Egy fantasztikus út áll előttünk, azzal a feladattal, hogy az új előírások adta lehetőségeket kihasználva még karizmatikusabb autókat készítsünk. Ennél a tanulmányautónál, amely már a következő modelljeinket vetíti előre, olyan avantgárd technológiai megoldásokat választottunk, amelyek tisztán műszaki szempontból elhalványulnak a tetszetős megjelenés javára. Úgy döntöttünk, hogy az utastérben egy újfajta nyugalom kifejezéseként kézi munkával készült, meglepő anyagokkal és egyszerű, letisztult vonalakkal dolgozunk. Nyilvánvaló szándékunk, hogy luxuskivitelű járműveket kínáljunk, miközben különös figyelmet fordítunk az ökológiai lábnyomra: nemesség a fenntarthatóságban” – mutatja be Thierry Metroz, a DS Automobiles formatervezési igazgatója a márka legújabb alkotásáról.
A DS AERO SPORT LOUNGE szokatlan sziluettje az aerodinamikát mint avantgárd tervezési eszközt veti be a vonzerő fokozásáért. Karosszériája úgy irányítja a levegő áramlását, hogy optimális hatékonyságot érjen el. Az autó 5 méteres hosszúsága és mélyre húzott, ereszkedő tetővonala csökkenti a légellenállást; miközben különleges kialakítása a sima felületű hűtőrácstól a 23”-os nagyméretű, aerodinamikus kerekeken át, az oldalsó légterelő nyúlványokig vezeti a levegőt. Oldalfalait az E-TENSE felirat világítása teszi karakteressé, ami az 500 kW-os (680 lóerős) villanymotorra utal. Ez a padló alatt elhelyezett, 650 km feletti hatótávolságot biztosító, 110 kWh teljesítményű, új generációs akkumulátorhoz van csatlakoztatva. A Formula-E-ben bajnoki címeket nyert modellektől örökölt technológia lélegzetelállító gyorsulást eredményez: 0-ról 100 km/h-ra mindössze 2,8 másodperc alatt.
A DS Aero Sport Lounge hűtőrácsa képernyőként foglalja magában a világító monogramot és DS AUTOMOBILES feliratot. A kompozit anyagból álló üveglap mögött rejtett szemekként elhelyezett érzékelők pásztázzák az utat, és több terabájtnyi információval látják el a vezérlőegységeket. A kétoldalt elhelyezkedő DS MATRIX LED VISION fényszórókat a nappali menetfény és a DS LIGHT VEIL világító felületek egészítik ki, melyek már a jövőbeni DS identitást vetítik elénk.

A DS a tanulmányautó utasterét is újragondolta: a képernyők, amelyek eddig kiemelkedő helyet foglaltak el a legtöbb tanulmányautóban és szériaautóban, ennél a modellnél már nem léteznek a maguk materiális mivoltukban. Így az utasokkal szemben két légies, széles lap helyezkedik el. A pamutszatén borítású alsó rész a felső lapról származó információk kivetítésére szolgál. A navigációhoz, valamint az információs és szórakoztató rendszer és a megosztás új formáinak megismeréséhez szükséges elemek tarkítják a felületet. A kétoldalt elhelyezett képernyőkön látható az autó digitális hátulnézeti képe, és itt található az összes paraméterező és kényelmi funkció vezérlőgombja. Mint egy első osztályú környezetben, mindenki saját egységgel rendelkezik. A vezetéshez szükséges elemek a vitruális valóságban jelennek meg a szélvédőre vetítve.
dsaerosportlounge10Az ülések között elhelyezett középső kartámasz útmutatóként is szolgál. Olvas, értelmez és reagál az egyes kézmozdulatokra. A Leap Motion és az Ultrahaptics technológiák kombinálásával a kézmozgással adott utasításokra érzékszervi választ kapunk. Az érzékelők észlelik az egyes mozdulatokat, és a miniatűr hangszórók olyan impulzushullámot keltenek, amely egy szilárd tömeghez hasonló érzetet kelt. Az IRIS, a DS AERO SPORT LOUNGE mesterséges intelligenciája a műszerfal középső részén kapott helyet, hogy egyszerű párbeszédekkel irányítsa a teljes rendszert. Az IRIS, a DS AERO SPORT LOUNGE mesterséges intelligenciája a műszerfal középső részén kapott helyet, hogy egyszerű párbeszédekkel irányítsa a teljes rendszert.
dsaerosportlounge09A kabin kialakításában kifejezésre jutó Future Craft filozófiánk olyan újfajta szaktudást igénylő megoldásokban mutatkozik meg, mint a szalma intarzia, a pamutszatén anyag alkalmazása és a háromdimenziós hatású, fényes szövés. Többek között a A műszerfal lapját és az ülések háttámláját szalma intarzia díszíti. Az igényesen kidolgozott anyagban a kézműves luxus termék és a fenntartható munka iránti vágy közötti tökéletes alkímia fejeződik ki. A szalma, amely a maga nemében egy közönséges és egyszerű anyag, egy párizsi műhely egyedülálló szakértelme révén a nemesség jelévé válik. A nagy sűrűségű habtechnológiával készült foteleket tetszetős pamutszatén borítás fedi, előtérbe helyezve a kényelmet. Az ajtókat borító háromdimenziós hatású, mikroszálból fonott műszaki szövet számtalan átlátszó rudat foglal magában, hangulatfényt biztosítva a belsőben.
dsaerosportlounge04„A DS Automobiles a kihívó pozíciójában van. A márka történeti múltját és egyedülálló szakértelmét felhasználva fenekestül forgatja fel a szabályokat az autóiparban. Az a tény, hogy egy új formájú karosszériával ellátott és egyedülálló, luxus kivitelű anyagokkal kialakított belső terű tanulmányautót mutatunk be, amely határozott elkötelezettségünkről tanúskodik, azt mutatja, hogy már nagyon előrehaladott projektekkel rendelkezünk ezen a téren. Növekedésünk azt mutatja, hogy ügyfeleink körében erre a szakértelemre és ezekre a technológiákra van igény. Ezért van a DS Automobiles. Találkozzunk az elkövetkező hónapokban!” – ígérte Béatrice Foucher, a DS Autombiles vezérigazgatója. A DS Aero Sport Lounge-ot a Genfi Autószalonon csodálhatja meg élőben a közönség.