Hyundai Kona Electric 2020 - Tovább a sikersztrádán

by Mészáros Gergely

A Hyundai alaposan felfrissítette a tisztán elektromos városi crossoverét: a megszépült, fejlettebb biztonsági, kapcsolódási és kényelmi funkciókkal felvértezett Kona Electric még vonzóbb alternatíva lehet.

2018-as bevezetése óta minden várakozást felülmúló kereslet mutatkozik a Hyundai Kona Electric iránt: két év alatt több mint 120.000 darab talált gazdára belőle világszerte, ebből csak Európában több mint 53.000. A siker elsősorban fejlett elektromos hajtásláncának, hosszú hatótávjának és divatos megjelenésének köszönhető. Ez idő alatt a Kona Electric többféleképpen is bizonyította rátermettségét, idén augusztusban például három szériakivitelű példánya új hatótávolsági rekordot állított fel a németországi Lausitzringen, ahol egyetlen feltöltéssel 1026 kilométert tettek meg. Januárban pedig a Guinness világrekorderré vált, mint a „Legnagyobb tengerszint feletti magasságot elérő elektromos gépkocsi,” miután sikeresen átkelt az 5731 méter magasan fevő tibeti Sawula-hágón. Teljesítményét a szaksajtó is értékelte, amit számtalan neves díj bizonyít. A széles körben megújult Kona Electric azonban még kívánatosabb lehet a vásárlók számára, többek között a fejlett vezetőtámogató és biztonsági szolgáltatásainak is hála. Következzenek a részletek!
Természetesen a Kona Electric karosszériáját is alaposan átdolgozták, a módosított dizájn a korábbinál is jellegzetesebb, a fejlett technológiára is utaló karakterrel ruházza fel a városi elektromos crossovert. A külső változások középpontjában a letisztult stílusú zárt orr áll, melyen friss rajzolatú LED-es nappali fények és az oldalfalra is átnyúló, divatos - MFR - fényszórók erősítik a modern arculatot. Az aszimmetrikusan elhelyezett töltőnyílás ugyancsak egyéni stíluselemként hívja fel a figyelmet az elektromos hajtásláncra. A kerékív-burkolat elé vágott függőleges légbeömlők jelentős mértékben csökkentik az első kerékdobon belül és annak környékén keletkező légörvényeket, ezzel is javítja a Kona Electric aerodinamikáját. Hátul a lökhárítón megmaradtak a korábban is alkalmazott dekorsávok, míg a vízszintesen elnyújtott lámpatestek a front-kialakításra rímelnek. A Csehországban is gyártott modell számtalan új – például DIve in Jeju, Silky Bronz, Shimmering Silver, Ignite Flame, Misty Jungle stb... - fényezéssel és akár kontrasztos fényezésű tetőlemezzel is kapható lesz.

Az utastér is frissült, a Kona Electric is megkapta a 10,25 colos digitális műszeregységet – a szintén 10,25 colos AVN – audio, video és navigációs - képernyő mellé. Utóbbi olyan multimédiás és kényelmi szolgáltatásokat kínál, mint a Bluelink, a Hyundai LIVE, vagy az Apple CarPlay és Android Auto.
HyundaiKonaElectric2020lyA Bluelink lehetővé teszi, hogy a tulajdonosok az okostelefonjukon vagy hangfelismerésen keresztül vezéreljék az autójukat, ezzel is élvezetesebbé és kényelmesebbé téve az utazást. Az alkalmazás képes megjeleníteni a hatótávot, az akkumulátor töltöttségét, illetve a különböző otthoni vagy nyilvános töltőrendszerekkel történő töltés várható időtartamát. Sőt, a fejlett akkumulátor-szabályozó rendszernek hála, a felhasználók az időbeosztásuk és pénztárcájuk függvényében időzíthetik a töltést, kiaknázva a csúcsidőn kívüli időszakok kedvezőbb tarifáit. A felhasználói profil alkalmazásával pedig nem csak testre szabható a Kona Electric, de a beállítások minden olyan más Hyundai gépkocsiba is átvihető, amely rendelkezik ezzel a profil funkcióval. Az 'utolsó útszakasz' navigáció az jármű leparkolását követően a Bluelink alkalmazáson keresztül, kiterjesztett valóságú megjelenítés vagy a Google Térkép segítségével irányítja el az ügyfelet a végső úti célig. S ez még közel sem minden, a valós idejű parkolási információk segítségével könnyedén kideríthetők a közelben lévő parkolóhelyek helyei, illetve a parkolási díjak is. Ezen túlmenően a Bluelink legújabb frissítése már tartalmazza azt a szabad szavas keresést, amivel könnyedén bevihetők a rendszerbe a címek vagy az érdeklődésre számot tartó helyszínek. Emellett hangulatvilágítás teszi kellemesebbé az atmoszférát, ezen túl kétféle beltéri csomag segíti a Kona Electric testre szabását.
HyundaiKonaElectric2020Elődjéhez hasonlóan az új Kona Electric is kétféle emissziómentes, akkumulátoros elektromos hajtáslánccal elérhető. A nagy hatótávolságú változat 64 kWh kapacitású akkumulátora egy 204 LE (150 kW) csúcsteljesítményű villanymotort táplál, amellyel álló helyzetből 7,9 másodperc alatt gyorsul 100 km/h-ra a Kona Electric. Az alap akkuja 39,2 kWh-s, elektromos motorja 136 lóerős (100 kW), a 0-100 km/h sprint pedig 9,9 szekundumot vesz igénybe. Mindkettő 395 Nm maximális forgatónyomatékot ad le, ezzel a Kona Electric az elindulás pillanatától fogva élvezetes vezethetőséget nyújt. Miután a 2020-as modellévre új abroncsokat kapott, tovább nőtt az amúgy is kiváló hatótáv: a „kisebb” változat maximum 305 kilométert képes megtenni egyetlen töltéssel, a nagyobb viszont akár 484 kilométert is elmegy. A shift-by-wire elektronikus váltóvezérlés révén a különböző üzemmódok között egyszerűen, gombnyomással válthat a vezető, miközben a szabályozható erősségű, intelligens regeneratív fékrendszer engedélyezi, hogy a Kona Electric automatikusan határozza meg a fékenergia-visszanyerés mértékét. Ugyanakkor a pilóta a kormánykerék mögött elhelyezett fülek segítségével maga is módosíthatja a rekuperáció hatékonyságát.
HyundaiKonaElectric2020hA lítium-ion polimer akkumulátor mindössze kb. 47 perc alatt 10-ről 80 százalékos szintre tölthető fel 100 kilowattos, egyenáramú gyorstöltő berendezés segítségével. Az opciós 10,5 kW-os, háromfázisú fedélzeti töltője kompatibilis a nyilvános, háromfázisú váltóáramú töltőállomásokkal, illetve a megfelelő otthoni fali töltőboxokkal.
HyundaiKonaElectric2020iAz új Kona Electric a Hyundai legmodernebb biztonsági csomagjával biztosít gondtalan utazást: a „Hyundai SmartSense” átfogó aktív biztonsági és vezetőtámogató funkciókat biztosít. Ezek között szerepel a hátrameneti ütközéselkerülő támogatás (RCCA) vagy a holttéri ütközéselkerülő támogatás (BCA), amelyek nem csupán figyelmeztetik a vezetőt a veszélyre, de szükség esetén a fékeket is működésbe hozzák. További újdonság az elöl haladó jármű elindulására figyelmeztető jelzés (LVDA), valamint a biztonságos kiszállás figyelmeztető rendszer (SEW) és a hátsó ülések foglaltságára figyelmeztető rendszer (RSA).
HyundaiKonaElectric2020bA Hyundai a közelmúltban jelentette be pán-európai integrált nyilvános töltési szolgáltatása, a Charge myHyundai bevezetését. Ennek értelmében a Kona Electric tulajdonosai Európa-szerte több mint 170 ezer töltőponthoz férhetnek hozzá, a töltési költségeket pedig egyszerűen, egy mozdulattal fizethetik kártya vagy az alkalmazás segítségével. A Charge myHyundai szolgáltatás kezdetben hat európai országban (Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Norvégia, a Cseh Köztársaság és Svájc) lesz használható, később további piacokon is megjelenhet.
HyundaiKonaElectric2020f„A Kona Electric 2018-ban a világ első, tisztán elektromos szubkompakt szabadidőjárműveként lépett a piacra, és ezzel fontos mérföldkőnek számított a megfizethető elektromos közlekedés terén. Az új Kona Electric bevezetése fényesen igazolja, hogy a Hyundai teljes mellszélességgel kiáll az emissziómentes mobilitás mellett: az új modell továbbfejlesztett vezetőtámogató és biztonsági szolgáltatásaival minden eddiginél kívánatosabb ajánlatnak számít” – foglalta össze Andreas-Christoph Hofmann, a Hyundai Motor Europe marketingért és termékekért felelős alelnöke a dél-koreai újdonság lényegét.