BMW M5 dupla GUINNESS világrekord Ne próbáld utánuk!

by Mészáros Gergely

A BMW egyszerre döntötte meg a leghosszabb drift és a leghosszabb páros drift világrekordját az új és az előző generációs M5 sportlimuzin-duóval.

bmwm5drift01Az új BMW M5 nevéhez máris két világrekord fűződik: 2017. december 11-én, a dél-karolinai Greer városában található BMW Performance Centerben Johan Schwartz, a bajor prémiumgyártó vezetéstechnikai instruktora megállás nélkül, nyolc órán és 374,2 kilométeren keresztül tartotta folyamatos csúszásban az új sportlimuzint, amely a fellocsolt körpályán beállította a leghosszabb drift új GUINNESS™ világrekordját. Lélegzetelállító mutatványával Johan Schwartz a korábbi, 230,1 kilométeres világrekordot döntötte meg.

A GUINNESS™ világrekordhoz szükséges, nyolc órán át tartó folyamatos csúszáshoz egy speciálisan erre a célra gyártott üzemanyag-utántöltő rendszer kifejlesztésére volt szükség, amelyet a BMW az észak-karolinai Detroit Speed műhellyel közösen készített el. A vadászrepülőgépek levegőbeni üzemanyag-utántöltési technológiájára épülő rendszer lehetővé tette az új M5 drift közbeni tankolását, amelyet Johan Schwartz háttércsapatának kézzel kellett véghezvinnie. Tankoláskor a GUINNESS™ világrekordra törő BMW M5 mellé egy előző generációs testvérmodell csúszott be, amelynek hátsó üléssorából manuálisan töltötték újra a mutatványhoz szükséges üzemanyagot. A második M5-öst a BMW Performance Center vezető instruktora, Matt Mullins vezette. A manuális utántöltést a Detroit Speed műhely munkatársa, Matt Butts végezte.
bmwm5drift06„Alaposan begyakoroltuk az üzemanyag-utántöltést a világrekord-kísérlet előtt, hiszen nagyon kicsi volt a hibahatár. Mind izgatottan vettünk részt Johan mutatványában és boldogok vagyunk, hogy segíthettünk a BMW-nek visszahódítani a rekordot” – fogalmazott Matt Butts. A BMW egyúttal a leghosszabb páros drift GUINNESS™ világrekordját is megdöntötte: a felvizezett pályán Johan Schwartz és Matt Mullins egy teljes órán át csúszott egymás mellett párhuzamosan, 79,3 kilométeren keresztül.

 

bmwx3december