Mazda és Toyota Sweet Home Alabama

by Mészáros Gergely

2018. január 11-én Kay Ivey, Alabama kormányzója, és Tommy Battle, Huntsville polgármestere csatlakozott a Mazda és a Toyota vezetőihez, hogy együtt jelentsék be, hogy a két cég által létrehozott vegyesvállalat üzemének telephelyeként az alabamai Huntsville-t választották.

mazdatoyotaA vegyesvállalat 1, 6 milliárd dolláros beruházást jelent, melyhez a Mazda és a Toyota egyenlő arányban járul hozzá. Az üzem telephelye Huntsville-ben lesz, mely 14 mérföldre fekszik a Toyota korábbi alabamai gyárától (Toyota Motor Manufacturing, Alabama, Inc.). A gyárban 4000 új munkahelyet hoznak létre, és a gyártás kezdetét 2021-re jelzik előre. Az üzem kapacitása 300.000 db lesz évente, a gyártást egyenlően osztják meg a két vállalat két modellje között: a Mazda új, crossover modelljét fogja itt előállítani, mely később mutatkozik be az észak-amerikai piacon, a Toyota a Corollát gyártja majd itt.
mazdacx5 2017b„A Mazda és a Toyota közötti partnerség bővíti az innovatív autógyártást Alabamában,” – mondta Ivey kormányzó. „Az, hogy az új üzemet idehozzák Huntsville-be, állásfoglalás államunk tehetséges munkaereje mellett. Büszkék vagyunk erre az együttműködésre, amely a dinamikusan változó, globális iparágban Alabamát előtérbe helyezi.”
toyotachrhybrid14„Ezzel a bejelentéssel egy csapásra megváltozik az életünk” – mondta Tommy Battle, huntsville-i polgármester. „A Mazda és a Toyota, a világ két leginnovatívabb autógyártója olyan projektet indított el, amely több tíz évre munkát kínál a Huntsville-be érkezőknek. Ez Alabamát vezető ipari állammá teszi a következő generációs autók gyártásában, melyek nemzetünk sorsát irányítják.”
mazdacx5 2017hA Mazda számára az üzem nyitása fontos évben történik, amely fémjelzi a vállalat második 100 évének kezdetét, illetve 50 éves történetét az USA-ban. Az autógyártó ezzel bizonyítja kötődését az észak-amerikai piachoz, fókuszálja figyelmét a gyártásra és a növekvő értékesítésre. Masamichi Kogai, a Mazda Motor Corporation elnök-vezérigazgatója így nyilatkozott erről: „A Mazda tiszta vízióval rendelkezik arról, hogy autóival hogyan akarja inspirálni az embereket, hogy akar hozzájárulni a társadalmi fejlődéshez, és hogy kívánja megőrizni a Föld szépségét. Azzal, hogy Alabamában ilyen autókat építünk majd, reméljük, hogy különleges helyet foglalunk el a dolgozók és az itteni emberek szívében. Azzal, hogy a gyár a helyi közösségi élet része lesz, együtt dolgozunk, tanulunk, és fejlődünk együtt Alabama és Huntsville lakosaival.”
toyotachrhybrid20A Toyota számára ez a vegyesvállalat a 11. gyár lesz Észak-Amerikában, amely újra bizonyítja a márka kötődését, amellett, hogy 2017 januárjában már bejelentettek egy 10 milliárd dolláros befektetést, mely a következő 5 évben fog megvalósulni. „Új beruházásunk a Mazdával karöltve arra a sikerre épül, melyet már elértünk Alabamában, ahol motorokat gyártunk az észak-amerikai piacra. 2021-től biztos vagyok benne, hogy az új üzem versenyképes lesz, egyesíti a Toyota és a Mazda szakértelmét az itteni kiváló munkaerővel. Határozott célunk, hogy a legjobb cég legyünk Huntsville városában és Alabama államban, a Mazda és a Toyota új otthonában” – mondta Toyoda, a Toyota Motor Corporation elnöke.
Alabama az ötödik legnagyobb autó és kishaszon-jármű gyártó országosan, erős autóipari jelenléttel, melybe beletartozik a huntsville-I Toyota üzem, ahol a Toyota 1400 embert foglalkoztat. Több mint 150 autóipari beszállítóval az egész államban kb. 57.000 autóipari munkahely van.