BMW Group - A világ vezető prémiumautó-gyártója

by Mészáros Gergely

A vállalatcsoport 2017-ben világszerte 2 463 526 darab új autót adott át ügyfeleinek, amellyel sorozatban hetedszer döntötte meg egy évvel korábbi, saját értékesítési rekordját. Miközben a BMW és a MINI is új abszolút csúcsot könyvelhetett el, a BMW i almárka, a BMW M divízió és a BMW Motorrad is fennállása legeredményesebb esztendejét zárta. 

bmw520dsportline2017d2017-ben a BMW Group egész éves értékesítési mutatója új csúcsra érkezett, a müncheni központú vállalatcsoport így immáron sorozatban hetedik esztendeje múlja felül saját, egy évvel korábbi rekordját. A sikertörténet élén a BMW és a MINI iránt mutatkozó, töretlenül intenzív globális érdeklődés áll, amelynek köszönhetően mindkét márka új abszolút eladási rekordot könyvelhetett el, ahogyan a BMW i almárka, a BMW M divízió és a BMW Motorrad is új értékesítési csúcson zárt. Kimagasló mutatóival a BMW Group ismét megerősítette iránymutató vezetőként betöltött pozícióját a világ prémiumautó-gyártó vállalatai között.

BMW

bmwx320s2017sA vállalatcsoport központi márkájaként a BMW 2017-ben világszerte 2 088 283 darab új gépkocsit értékesített, amely 4,2 százalékkal múlja felül a 2016-os értéket és új eladási rekordot jelent. A sikerből az X modellcsalád tagjai is nagymértékben kivették a részüket, az egyre szélesedő portfólió ugyanis csak a tavalyi évben 9,6 százalékkal több ügyfél tetszését nyerte el, mint egy esztendővel korábban. Mindezt úgy, hogy a BMW X3 globális generációváltása novemberben több régióban is korlátozta a hatalmas népszerűségnek örvendő SAV (Sports Activity Vehicle) modell elérhetőségét. Az új 5-ös limuzin, amely 2017-ben ugyancsak átfogó generációváltáson ment keresztül, csak decemberben 55,2 százalékos értékesítési fejlődést produkált. Az év utolsó hónapjában átadott 30 359 darab üzleti modellel a típus egész éves eladási mutatója 291 856 darabon zárt, amely 6,3 százalékos abszolút növekedésnek felel meg. Ezzel továbbra is a világ elsőszámú prémium üzleti gépkocsijának számít. A bajor prémiumgyártó kimagasló értékesítési sikeréhez 2017-ben a BMW 1-es sorozat és a BMW 7-es sorozat is jelentősen hozzájárult: amíg az előbbiből eladott 201 968 darab új modell 14,7 százalékos egész éves gyarapodást, addig a zászlóshajó 64 311 darabon záró átadási mutatója 4,5 százalékos abszolút javulást jelent.
bmw520dsportline2017q„Rendkívül elégedettek és büszkék vagyunk ez évi értékesítési számainkra, amelyek azt mutatják, hogy a BMW, a MINI és a Rolls-Royce prémiummárkákat egyesítő BMW Group továbbra is a világ vezető prémiumautó-gyártó vállalata” – fogalmazott Dr. Ian Robertson, aki 2017. december 31-ig a BMW AG igazgatótanácsának BMW-értékesítésért és márkamarketingért felelős pozícióját töltötte be. „Globális eladásainkat annak ellenére is növelni tudtuk, hogy számos piacon gazdasági nehézségekbe ütközünk, legkelendőbb modelljeink palettáján pedig átfogó generációváltást hajtottunk végre. Mindez a márkáinkat és termékeinket övező kivételesen magas népszerűséget igazolja, a BMW i3 tisztán elektromos prémium kompakttól egészen az új BMW M5 sportlimuzinig, az 1-es BMW-től egészen a 7-es BMW-ig. Hálózatról tölthető modelljeinkkel 2017-ben első ízben léptük át az egy esztendőben értékesített százezres darabszámot, generációváltását követően pedig az év utolsó hónapjában a BMW 5-ös sorozat ismét elfoglalta vezető pozícióját a felső-középkategóriájú üzleti modellek kategóriájának élén” – mondta.
bmw520dsportline2017i01Pieter Nota, aki a BMW AG igazgatótanácsában 2018. január 1-jén vette át Dr. Ian Robertson BMW-értékesítésért és márkamarketingért felelős vezetői pozícióját, hozzátette: „Meggyőződésem, hogy 2018-ban a BMW tovább folytatja értékesítési fejlődését, miközben nyereséges működésünk alapelvein mit sem változtatunk. A BMW X modellcsalád még intenzívebb elérhetőségével és tovább folytatódó, többek között az új BMW X2 és az új BMW 8-a sorozat világpremierjét is tartogató, idei palettabővítési hullámunkkal 2018-ban a márka ügyfélköre minden korábbinál több taggal gazdagodik majd” – nyilatkozta az új vezető.

MINI

minicountryman2017cA brit prémiumgyártó 371 881 darab új autót adott át ügyfeleinek 2017-ben, amely a 2016-os mutatók tükrében 3,2 százalékos fejlődés és a MINI történetének eddigi legmagasabb, egész éves abszolút értékesítési rekordja. Az új MINI Countryman kerekek 30 százalékos eladási gyarapodással zárta az évet, amely 84 441 darabot jelent, a MINI Cabrio-ból értékesített 33 317 példány pedig kereken 12 százalékos javulásnak felel meg. „Örömmel nyugtáztuk, hogy új márkastratégiánk 2017-ben új értékesítési rekordhoz vezetett. A MINI kevesebb, ámde karakteresebb modellekre építő portfólióját tavaly az új MINI Countryman piaci premierje zárta le, amely nagymértékben hozzájárul a brit prémiummárka egész éves értékesítési sikeréhez. A modell műszaki alapjaira épülő, első plug-in hibrid hajtásláncú MINI ugyancsak rendkívüli népszerűségnek örvend. Biztos vagyok benne, hogy eme töretlen lendület 2018-ban is folytatódik majd, az új háromajtós MINI, az új ötajtós MINI és az új MINI Cabrio márciusi világpremierje pedig további növekedéshez segít hozzá” – fogalmazott Peter Schwarzenbauer, a BMW AG igazgatótanácsának MINI, Rolls-Royce és BMW Motorrad márkákért felelős tagja.

Rolls-Royce

rollsroycephantom2017d2017-ben a Rolls-Royce a világ mintegy ötven országában összesen 3 362 darab luxusautót értékesített, amely 16,2 százalékkal marad el az előző esztendő teljesítményétől. Az átmeneti csökkenés hátterében a generációváltás előtt álló Rolls-Royce Phantom ideiglenes piaci szüneteltetése és az egyik legfontosabb régiónak számító Közel-Kelet rendezetlen piaci körülményei állnak. A goodwoodi székhelyű luxusautó-gyártó 2017 júliusában leplezte le a Rolls-Royce Phantom következő nemzedékét, amely a média képviselői között és a leendő tulajdonosok körében is osztatlan elismerést váltott ki. A modellre már most rengeteg előrendelés érkezett, az első tulajdonosok 2018 januárjában vehetik át új luxusautójukat.

BMW Motorrad

bmwr1200gsexclusive02A BMW Group kétkerekű divíziója tavaly sorozatban hetedszer döntötte meg egy évvel korábbi, saját értékesítési rekordját, amely egyúttal azt is jelenti, hogy a január és december közötti időszakra vetítve 2017-ben a BMW Motorrad több robogót és motorkerékpárt adott át ügyfeleinek, mint korábban bármikor. Szám szerint ez 164 153 darab kétkerekű, amely a 2016-os teljesítményhez viszonyítva 13,2 százalékos abszolút gyarapodás. A sikertörténetből az egyre népszerűbb GS modellcsalád és a tavaly debütált tizennégy új vagy frissített kétkerekű egyaránt kivette a részét. Piaci premierjét ünnepelte többek között az R nineT motorcsalád, illetve a kiváló árazású G 310 R és a G 310 GS motorkerékpár is.

BMW híreinket a Rack Autó Kft támogatja:

bmwx3december