Road to Busan 17.000 kilométer villanyautóval

by Szélpál Imre

Kona Electric Exterior 18Gran Canaria és Korea több mint 17 ezer kilométernyire fekszenek egymástól. 17 ezer kilométer választja el egymástól kultúrájukat, klímájukat, hagyományaikat és történelmüket... Mégis, a világ ezen két, igen távoli pontját a hatvanas évek óta a háború utáni kivándorlás miatt történelmi szálak fűzik össze, és ez a kötelék az évtizedek során egyre szorosabbá vált. A kötődésnek személyes vonzatai is vannak, amint azt történetünk is mutatja. Egy ember kihívása, hogy bebizonyítsa a világnak: ha van egy álmod, bármilyen lehetetlennek tűnjön is, csak rajtad múlik, hogy valóra váltod-e. Chang-Hyun Moon édesapja, Yuna a koreai halászflotta kapitánya volt, aki Busanból kiindulva körbehajózta a fél világot. Áthajózott a Csendes-óceánon, átkelt a Panama-csatornán, majd az Atlanti-óceánt átszelve megérkezett a Kanári-szigetekre. Hajóval körbe a fél világon. A sors azonban megakadályozta, hogy útját folytatva visszatérjen hazájába, Koreába. Soha többé nem járt Busan városában. Most, negyven évvel később gépészmérnök fia, a közlekedés terén dolgozó, a társadalmi felelősségvállalás és a fenntarthatóság iránt fogékony Yuna elhatározta, hogy valóra váltja apja álmát, és közúton teszi meg a Föld körüli utazás másik felét, méghozzá elektromos autóval, egyetlen csepp benzin elégetése nélkül. Íme, a környezetszennyezés nélküli expedíció álma. Nagy kalandjához Yuna különleges társat választott: a tisztán elektromos üzemű Hyundai KONA modellt.
Kona Electric Exterior 27A hosszú utat a 64 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátorral szerelt, 204 lóerő motorteljesítményű, egy feltöltéssel 449 kilométer megtételére képes, elektromos üzemű KONA-val teszi meg. A KONA elektromos hajtáslánca kiváló vezetési élményt biztosít, a modell a legváltozatosabb útviszonyok mellett is tökéletes úti társ a mindennapokban. A rendelkezésre álló töltőpont típusához vagy az elérhető áramforrás jellegéhez igazodva az elektromos KONA számtalan töltési opciót és csatlakozóformátumot támogat. Ezen túlmenően a típus fékrendszerét úgy fejlesztették, hogy a lehető legteljesebb mértékben kiaknázza a szabályozható fékenergia-visszanyerésben rejlő lehetőségeket, optimalizálva az elektromos KONA akkumulátorának töltöttségét. Kétség sem férhet hozzá, hogy a KONA a legtökéletesebb elektromos crossover egy ilyen kalandhoz. Marokkó, Spanyolország, Gibraltár, Franciaország, Monaco, Olaszország, Svájc, Liechtenstein, Németország, Ausztria, Magyarország, Szlovénia, Horvátország, Szlovákia, a Cseh Köztársaság, Lengyelország, Litvánia, Lettország, Oroszország, Kazahsztán, Kína és Dél-Korea – Busanba vezető útja során ezen a 22 országon kel át Yuna a tisztán elektromos hajtású Hyundai KONA volánja mögött. Yuna és a KONA Electric kalandja május 15-én veszi kezdetét, majd a páros a tervek szerint július derekán érkezik meg Busanba. A két hónapos expedíció során a legkülönfélébb szituációk, élmények és kalandok várnak rájuk, ám a személyes kihívás során mindvégig a fenntarthatóságot és a környezet védelmét tartják szem előtt. A Hyundai Canarias létrehozta a Road to Busan (Út Busanba) microsite-ot, ahol az expedícióra vonatkozó összes tudnivaló fellelhető.
Kona Electric Exterior 24A 100 százalékban elektromos hajtású Hyundai KONA valóra váltja Yuna álmát? A Kanári-szigeteken 2019 során eladott elektromos járművek 50 százalékát értékesítő Hyundai Canarias elkötelezett támogatója a fenntarthatóságot népszerűsítő minden kezdeményezésnek. Tökéletesen példázza ezt az, ahogy Yunával közösen kidolgozták a Road to Busan utazást. A Road to Busan jóval több személyes kihívásnál: az expedíció mindenki számára demonstrálja, hogy igenis lehetséges környezetszennyezés nélkül beutazni a világot. A Road to Busan projekt ugyanakkor a fenntarthatóságról és a társadalmi felelősségvállalásról is szól. Az ENSZ környezetvédelmi programja átfogó és igen szigorú módon összegzi Földünk környezeti állapotát: „Amennyiben nem cselekszünk sürgősen, hogy megállítsuk és helyrehozzuk a környezetben általunk okozott, súlyos károkat, azzal az emberiség egészségét sodorjuk egyre nagyobb veszélybe.” A Hyundai Motor Company szívén viseli a környezet ügyét: pontosan ezért tekinti kiemelt feladatának, hogy zéró károsanyag-kibocsátású, alternatív mobilitási megoldásokat fejlesszen ki és bocsásson forgalomba. Így született meg a Hyundai NEXO, a Hyundai IONIQ Electric, valamint a Hyundai KONA Electric, amely Yunával tart a Busanba vezető, kalandos úton.

 

Pin It