Lexus Jöhet egy törpe crossover

by Szélpál Imre

lexus lf sa 02 geneva ms 2015 3Két éven belül új belépőmodellt kaphat a Lexus. A CT200h utódja azonban nem ferdehátúnak ígérkezik, hanem egy, az UX-nél is kisebb szabadidőjárműnek. Egybehangzó feltételezések szerint minden eddiginél kisebb crossover jelenhet meg a Lexus kínálatában. Több autóipari forrás szerint a 2021-re várt belépőmodell lehet a márka első, tisztán elektromos hajtású típusa. A Lexus az évtized elején mutatta be a világ első prémium hibrid ferdehátú modelljét, a CT200h-t. A megbízhatóságával és minőségével számtalan szakmai díjat nyert, ultra tiszta üzemű prémium modell a Toyota-csoport akkor elérhető legmodernebb padlólemezére épült, ahogy a hajtásláncát neki kölcsönző Toyota Prius, a világ legnagyobb számban eladott hibrid modelljének kortárs generációja is. Az 1.8 literes hibrid erőforrás legnagyobb teljesítménye 136 lóerő, átlagos üzemanyag-fogyasztása 4,1 l/100 km. A külső megjelenésében és belső hangulatában 2017-ben a márka aktuális arculatához igazított modell bevezetése óta Európában több mint 85, Észak-Amerikában 93 ezer példányban talált gazdára.
lexus lf sa 14 geneva ms 2015Az elmúlt nyolc évben azonban teljesen átalakult a világ újautó-piaca: ma már teljes nagyrészt a szabadidőjárművek uralják az eladásokat . Az értékesítés volumenét ma még a kompakt és középkategóriás SUV modellek teszik ki, ám a városi (szubkompakt) crossoverek minden más szegmensnél intenzívebb ütemben növelik forgalmukat, és néhány éven belül lekörözhetik az egykori műfajteremtő középkategóriás modelleket. Logikus elvárás tehát, hogy a Lexus, amely az RX, az NX és a vadonatúj UX révén már három SUV-kategóriában képviselteti magát, a szabadidőjárművek legnagyobb növekedést ígérő méretosztályáról se mondjon le – erre egyébként Pascal Ruch, a Lexus európai igazgatója is utalást tett a napokban az angol Autocarnak adott interjújában.
lexus lf sa 20 geneva ms 2015 3Annak nagyon csekély az esélye, hogy ez az autó a 2015-ben bemutatott LF-SA koncepciójárműnek lesz a szériaverziója: bár robusztus formavilága ma, négy évvel bemutatása után sem hat erőtlennek, a nem egészen 3,5 méteres, 2+2 üléses autó praktikuma és kényelme elmaradna attól a szinttől, amit a Lexus vásárlói elvárnának városi járművüktől. Ugyanakkor mégse számítsunk átlagos crossoverre: úgy tudni, a 2021-ben érkező modell lehet az első olyan típus a Lexus palettáján, amelyet tisztán elektromos hajtáslánccal kínálnak.

Pin It