Lexus LM tunning Nem biztos, hogy át kell alakítani egy ekkora buszt

by Szélpál Imre

19 05 20 lexus lm artisan spirits body kitKétféle optikai tuning létezik. Az egyik felerősíti az autó alapvető személyiségét, hangsúlyozza a karakteréből eredő stílusjegyeket, és ha jól alkalmazzák, megteremti az autó jobbik énjét: azt, amilyennek talán tervezői is megálmodták, mielőtt józan önmérsékletre szólította őket a pénzügyi osztály vagy a valóság. A másik a „mi-lett-volna”, amelynél a stiliszta maszkként húzza rá saját értékrendjét, formai eszköztárát az eredeti sziluettre, és eközben akár a típus használati értékét is önkényesen átalakítja. Az idén tavasszal bemutatott Lexus LM buszlimuzin esetében az első opcióról szó sem lehet: a márka eddigi legjózanabb, legpraktikusabb termékének pont a visszafogottság, a decens elegancia a legfőbb értéke, ez pedig fokozhatatlan. Marad tehát az újraértelmezés, és ebben ismét nagyot alkotott Japán két ismert tuningműhelye, az Artisan Spirits és a Kuhl – pontosabban nagyot készülnek alkotni, hiszen munkáik egyelőre csupán számítógépes látványterv formájában léteznek.
180412Kuhl ALPHARD013 2Aki ismeri a Kuhl Toyota Alphard-átiratát , aligha lepődik meg a Lexus LM számára megálmodott optikai csomagon, hiszen a két modell szoros rokonságban áll egymással. Japán legnépszerűbb nagyméretű buszlimuzinját az aszfaltig ültették, minimális oldalfal-magasságú abroncsokkal szerelt kerekeit bedöntötték, így a versenyautókat idéző első kötény a legszélsőségesebb kiviteleknél hajszál híján az aszfaltot súrolja. A Lexus LM esetében magukhoz képest önmérsékletet gyakoroltak az építőmesterek, sem az ültetés, sem a kerekek kitörése nem éri el a megbotránkoztató szintet, bár a kerékdobba kapó abroncsok miatt használni alighanem így is lehetetlen volna a típust – kivéve, ha a Lexus ES-ből származó, innovatív felfüggesztést állítható hasmagasságú légrugókra cserélték. Meglepő a hasonlóság a Kuhl és az Artisan Spirits megközelítése között. Utóbbi valamivel szolidabb kerékmérettel és enyhébb ültetéssel kötött kompromisszumot a sokkhatás és a használati érték között. A krómmal is csínján bántak: sem a hatalmas hűtőmaszk kerete, sem a B-oszlop kettős bumerángot formázó díszítése nem kapott csillogó felületkezelést.
19 05 20 lexus lm artisan spirits rearSőt, a csillogást eleve zsigerből elvetették a tervezők: értelmezésükben nem csupán a B- és C-oszlopok, de a motorházfedél és a tetőlemez is kontrasztos fekete szín mögé rejtőzik. Azonban jóval többről van itt szó, mint ügyes fóliázásról: az Artisan Spirits szénszálas kompozit motorházfedélről beszél a közösségi oldalán. Ha valóban így van, azzal új szegmenst teremtettek: az igazgatói utazógép kategóriáját, amely a Lexus jelenlegi legsportosabb modelljével, az RC F Track Edition csúcskupéval vállal kizárólag szellemi közösséget.

 

Pin It