Audi A1 citycarver - Mindenhol otthon

by Mészáros Gergely

A négykarikás márka újdonsága mindenhol otthon érzi magát: az A1 citycarver városban, országúton, autópályán, sőt még némiképp egyenetlen terepen is ügyesen boldogul.

audia1citycarver11Az alig 4,04 méter hosszú A1 citycarver az A1 Sportback alapjaira építkezik, ám a feszes vonalakkal megrajzolt karosszériája négy centiméterrel magasabban van a földtől. Ez részben a 35 milliméterrel megemelt futóműnek, részben pedig a nagyobb, 16 colos kerekeknek köszönhető, s könnyebb beszállást, valamint jobb átláthatóságot garantál.
audia1citycarver05Ráadásul a robusztus külseje a terepjárókra, a szabadidő-autókra hajaz, nyolcszögletű Singleframe hűtőrácsa is az Audi Q modellcsaládot idézi. A matt fekete méhsejt-mintázatú hűtőrács, valamint a felette „kivágott”, két különálló légbeömlő ugyancsak erőteljes karakterrel ruházza fel a kisautót, ugyanígy a rozsdamentes acélból készült védőelemek, a kiszélesített kerékjárati ívek, valamint kontrasztos tetőfényezések is hozzájárulnak a markáns megjelenéshez.
audia1citycarver20Az utastér – a külsőhöz hasonlóan – merész színekkel tehető egyénivé, például a vezetőközpontú cockpit digitális műszercsoportját menta, réz vagy narancsszínű betétekkel dísztett szellőzőnyílások ölelik körbe. A vidám árnyalatok ugyancsak megjelennek az ajtókon és a kardánalagúton, jól kiegészítve a felszereltségtől függő, minőségi szövet, szintetikus bőt vagy Alcantara huzatokat. Emellett megnyugtató hangulatfény teszi kellemesebbé az atmoszférát, természetesen a felszereltség erősen pénztárcafüggő. A nagyvonalú helykínált és a 335 literes csomagtér mellé választható teljesen LED-es fényszóró, Bang & Olufsen audio, MMI navigáció plusz vagy akár S line tetőspoiler is. Az asszisztens rendszerek listája sem hagy kívánnivalót maga után, többek között adaptív sebességtartó automatika, parkolási segéd is a vásárlók rendelkezésére áll, míg az gyalogos és biciklis-felismerő Audi pre sense rendszere és sávelhagyásra figyelmeztető berendezése alap.
audia1citycarver08Végül, de nem utolsósorban az Audi A1 felfüggesztése harmonikus és pontos. Az opcionális Dynamic csomaggal azonban egy fokkal élesebbé válik, ráadásul az állítható lengéscsillapítókkal ellátott felfüggesztés mellé, vörös féknyergek és négy különböző beállítást felkínáló üzemmód-váltó is társul. Az A1 citycarver 2019 augusztusától már rendelhető, ősszel pedig meg is érkezik az európai márkakereskedésekbe.