SIEMONEIT Volkswagen Polo GTI Soha ne mondd, hogy soha

by Mészáros Gergely

A SIEMONEIT Racing 320 lóerősre tuningolta a Volkswagen Polo GTI változatát.

siemoneitvwpologti02A jelentős erőtöbblet egyik kulcsszereplője a számtalan márka által használt Bosch MG1/MD1 vezérlőegysége volt, melynek a Hamburg közeli tuningműhely feloldotta a korlátját, úgymond optimalizálták. Ezáltal a gyárilag 197 lóerős Polo GTI-t háromlépcsős teljesítménykúrán esett át, hogy mindenki kiválaszthassa a számára leginkább megfelelő lépcsőfokot.
siemoneitvwpologti04Nyilván a legerősebb a legérdekesebb közülük, a SIEMONEIT Racing által fejlesztett „Stage3+” szint mindent visz. Ám a 316 lóerős csúcsteljesítmény és a 430 Nm-es maximális nyomaték eléréséhez nemcsak a vezérlőegységet piszkálták meg, hanem a motor számos mechanikai és elektronikai elemét lecserélték vagy finomhangolták. Többek között nagyobb turbófeltöltőt és intercoolereket, valamint egy HJS Euro / katalizátorral szerelt „RipJaw” sport kipufogórendszert is alkalmaztak. Ezen túl a DSG sebességváltót is a nagyobb teljesítményhez hangolták, így nem csoda, hogy a Polo GTI 5,2 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, végsebessége pedig 256 km/h-t. Ha valakinek ez már túl sok lenne, akkor inkább döntsön a 245 lóerős Stage1 vagy 250 lóerős Stage2 mellett.
siemoneitvwpologti06A brutális menetteljesítmények eléréséhez speciális kerék és gumiabroncs kombináció is szükséges, a Polo ezért 215/40/R18-as méretű Michelin Pilot Super Sport gumiabroncsokat visel. A kezelhetőség javítása érdekében a SIEMONET a KW által gyártott Clubsport felfüggesztést vet be, bukócsővel és Recaro ülésekkel kiegészítve. Az átalakítás összesen körülbelül 20.000 euróba kerül, ebből csak az erőforrás megdolgozása 8998 euro.