Pagani Huayra Roadster BC - „Mi van csíra, nincs pénzed tetőre?”

by Mészáros Gergely

A Pagani megfosztotta a tetejétől a világ egyik legdrágább sorozatgyártású modelljét: a Huayra Roadster BC egészen különleges módon debütált.

paganihuayraroadsterbc08Amikor Horatio Pagani 44 évvel ezelőtt autótervezésre adta a fejét, aligha gondolta volna, hogy egy olyan autó, mint a Huayra Roadster BC egy okostelefonos játékban mutatkozzon be. Pedig most pontosan ezt történt: a Pagani Automobili és az interaktív szórakoztatás egyik globális vezető cége, a Zynga Inc. – a tegnapi nap folyamán – közösen mutatta be az új nyitott hiperautót a népszerű CSR Racingc 2 játék keretében.
paganihuayraroadsterbc11A 3.500.000 dollárba kerülő Huayra Roadster BC ugyanaz a 6.0 literes AMG V12 motor dolgozik, mint a zárt változatban, viszont 50 lóerővel erősebb, vagyis kereken 800 lóerős. A bivalyerős erőmű mellé egy hétfokozatú Xtrac szekvenciális sebességváltó, valamint egy kistömegű kuplung kapcsolódik, utóbbi is hozzájárul a roadster alacsony, 1217 kilogrammos önsúlyához.
paganihuayraroadsterbc03Pontos gyorsulási adatok egyelőre nem állnak rendelkezésünkre, de valószínűleg a Roadster sem marad el sokkal a 2,5 másodperc alatt sprintelő Coupétól. A Pagani egyébként nemcsak egyenesben gyors, a Huayra Roadster BC – a Pagani szerint – a kanyarban 1,9 G-s oldalirányú erőt generál. Ez részben a kifejezetten az autó számára tervezett Pirelli PZero Trofeo R gumiabroncsok tapadásának is köszönhető.
paganihuayraroadsterbc12Ugyan a Pagani Huayra Roadster BC a való világban csak a jövő héten mutatkozik be a közönségnek (Montereyben), a potenciális vásárlók jobban teszik, ha sietnek. Bár, az sem kizárt, hogy már mind a negyven darab elkelt belőle...