Dodge Charger Daytona 2020 - Korlátozottan családi modell

by Mészáros Gergely

Valójában nem egészen úgy hívják az amerikai izomautó legújabb változatát, ahogy a címben szerepel, csak helyhiány miatt lerövidítettem. De most következzen az újdonság pontos, teljes neve: Dodge Charger SRT Hellcat Widebody Daytona 50th Anniversary Edition.

dodgechargerdaytona2020Korlátozottan családi modell! Az meg mi a szöszt jelent? Talán nincs kellő méretű csomagtartója egy nyaraláshoz vagy otthon kell hagyni valamelyik kölyköt, mert kevés az ülés?! Dehogy, a Dodge Charger Daytona esetében nincs szó efféle hiányosságokról, vagy ha lennének is, aligha tűnnének fel, gyakorlatilag mehet vele mindenki, amerre lát. Mégis inkább a vadnyugat western „hős”, a hobbiból ölő Pszichoapu modernkori paripája lehetne ez a nem mindennapi gép.
dodgechargerdaytona2020csA Dodge ötven évvel ezelőtt indította útjára a hírhedt Charger Daytonát, mely hatalmas szárnyával és masszív orrával a NASCAR versenyek mezőnyének leigázására született, majd elsőként törte át a határt, s futott 200 mph-s átlagsebességű köröket. 17 évig nem is sikerült megdönteni a rekordját! Nem véletlen, hogy a mindössze 501 példányban készülő fenevad azóta is a gyűjtők nagy kedvence.
dodgechargerdaytona2020aSzellemiségét most a Dodge Charger Daytona 50th Anniversary Edition, mely ráadásul még SRT, Hellcat és Widebody is, viszi tovább. Őséhez hasonlóan a 21. századi kiadás is korlátozott példányszámú, megjelenése és karaktere pedig méltó az eredeti rekordernek, még akkor is, ha nincs akkora hátsó szárnya. A 2020-as Daytona négyféle – B5 kék, Pitch Black, Triple Nickel és White Knuckle - fényezéssel választható, közülük a B5 kék kizárólag a Daytona kivitelhez kapható. Természetesen a Daytona feliratú matrica sem hiányozhat az autó fenekéről, a Hellcat jelvény pedig fényesen csillog az első sárvédőn. A 20 colos Satin Carbon fényű „Warp Speed” kivitelű felniken négyévszakos Pirelli gumik feszülnek, mögöttük hat- illetve négydugattyús, ultra-nagy teljesítményű fékrendszer rejtőzik.
dodgechargerdaytona2020dA Charger Daytone utasterére ugyancsak rányomta a bélyegét a versenyhangulat, a szénszálas dekorelemek mellé kontrasztos, kék díszöltések járnak, vörösben izzó műszeregységgel és Alcantara és Nappa-bőr borítású, hímzett sportülésekkel. Mivel az erőt nem árt uralni, a pilóta helye 12 irányban állítható, természetesen memória funkcióval is rendelkezik, pont, mint az anyós ülése. Hogy ő se feledkezzen meg arról, hogy miben ül, a műszerpult jobb oldalán számozott plakettet helyeztek el a lakberendezők. Bár ha beröffen a 717 lóerős erőmű, akkor már úgysem fog olvasni senki, ahogy a szomszédok sem aludni, inkább csak imádkoznak... ki ezért, ki azért... viszont a Chargert a tulajdonosa, a "lovasa" imádni fogja, de nagyon!