CUPRA Először együtt a család

by Mészáros Gergely

Önálló márkaként történt beindítása, azaz 2018 óta a CUPRA a korszerű formatervezésen és a sportos teljesítményen alapuló, nagy teljesítményű gépkocsik teljes sorozatát fejlesztette ki: a nagy teljesítményű szabadidő autót, az Atecát, az 5 ajtós és Kombi változatban egyaránt elérhető Leont, és a márka által kifejlesztett első crossovert (CUV), a Formentort.

cuprarange„Csupán két évvel a CUPRA márka bevezetése után, a márka termékskálája gyorsan bővül. Az Ateca jelentette a márka új kategóriába történő belépését, és nagy sikernek bizonyult azáltal, hogy a 2018 végén történt bevezetése óta több mint 15 000 darabot értékesítettünk” - mondta Wayne Griffiths, a CUPRA vezérigazgatója. „Most a vadonatúj Leonnal bővítettük a családot, és még az idén bevezetjük a piacra Formentort, amely az első, kizárólag a márka számára tervezett és kifejlesztett gépkocsi. Mindkettő, tehát a Leon és a Formentor is megkapta a nagy teljesítményű, plug-in hibrid hajtást, bizonyítva, hogy az elektrifikáció és a teljesítmény tökéletesen illenek egymáshoz. A négy modellel rendelkező CUPRA most már szilárd alapot kínál a márka jövőbeni növekedéséhez.” 2021-ben pedig a márka útjára indítja az első, teljesen elektromos gépkocsiját, az el-Born-t.

A CUPRA-kban számos megoldás közös, például a jellegzetes formatervezési megközelítés is. Emellett a legfejlettebb alváz- és kormánytechnológiákat használják annak érdekében, hogy a dinamikus vezethetőség kritériumának leginkább megfeleljenek. Ilyen többek között az elektronikus vezérlésű DSG automata sebességváltó, a progresszív kormányzás vagy a DCC adaptív vezérlés. Utóbbi még nagyobb kontrollt biztosít a gép felett, például a CUPRA üzemmód használatával. A CUPRA sorozat esztétikai szempontból is kiemelkedik a tömegből. Mindegyik típus saját, jól megkülönböztethető megjelenéssel bír, de olyan stíluselemeket is felvonultatnak, amelyek egyértelműen a CUPRA családhoz kötik azokat. Meghatározó jegy a Full LED világítástechnika, míg hátul a dinamikus irányjelzők kölcsönöznek vibráló karaktert a gépkocsiknak. Beszálláskor pedig a jellegzetes üdvözlőfények előlegezik meg a nem hétköznapi élményt.
cuprarange01Utasterükben sportos kagylóülések várják az utasokat, azt a nagyszerű érzést biztosítva, hogy egy nagy teljesítményű modellben foglalnak helyet. Az egyéni ízlésre történő kialakítás kulcsfontosságú, így a különféle színek és anyagok választékával minden egyes példány képes visszatükrözni az ügyfél személyiségét. Az új - motorindító gombbal és a CUPRA módválasztó gombokkal felvértezett - CUPRA kormánykerék ugyancsak árulkodó jel. A nagyobb váltófülekkel könnyebb a sebességváltás, a sportos és digitális műszerfal remekül informálja a pilótát. Miután egy digitalizáltabb világban élünk, a tájékoztatáson túl a szórakoztatásra és az utasokat összekapcsoló megoldásokra is szükség van. A CUPRA termékcsaládot számos ilyen rendszerrel szerelték fel. A Full Link biztosítja a vezeték nélküli Apple CarPlay, és az Android Auto alkalmazások használatát, miközben hanggal és gesztusokkal is vezérelhető a rendszer.
cuprarange02A biztonság is fontos elem, és a CUPRA kínálatában megtalálhatók a létező legfejlettebb, a vezetőt segítő rendszerek, vagyis a CUPRA sorozat a legbiztonságosabb vezetést kínálja a nagy teljesítményű gépkocsik szegmensében. A kiemelt fontosságú rendszerek: prediktív adaptív sebességtartó automatika, a vészhelyzeti asszisztens, az utazási asszisztens, az oldalsó- és a kihajtási asszisztens.