Lotus Új év, új jövő

by Mészáros Gergely

A Lotus megerősítette, hogy még az idén megkezdődik az új – Type 131 - sportkocsi-sorozat gyártása a norfolki Hethelben, az Evora, az Exige és az Elise jelenlegipedig nyugdíjba megy.

LotussportscarseriesNagy változások zajlanak a Lotus háza táján: a Lotus’ Vision80 stratégia részeként nemcsak a márka hírnevéhez jelentős mértékben hozzájáruló, már életükben is legendás típusok vonulnak nyugdíjba, hanem új modellek is érkeznek, valamint a gyártási tevékenységei is átszervezik, többek között új munkatársakat is keresnek.
lotusevoragt410aA könnyűépítésű sportkocsik piacát forradalmasító Elise már 1995 óta a rajongók egyik nagy kedvence, de az utcai versenyautó címet is magáénak tudó Exige sem sokkal fiatalabb nála, 2000 óta szerepel az angol márka kínálatában. Mindkettő magával ragadó, ritka vezetési élményt nyújtott országúton és versenypályán egyaránt, ennek köszönhető, hogy vonzerejük máig megmaradt. A 2008-ban bemutatott Evora jóval sokoldalúbb náluk, a szuper-sportkocsik közt induló kupé a versenysportban is rendkívüli sikereket ért el. Eddig összesen mintegy 55.000 darabot adtak el belőlük, idén azonban nyugdíjba vonulnak. Jó hír viszont a sportautók szerelmeseinek, hogy a Geely és az Etika által birtokolt Lotus erre az örökségre, alapra építi a jövő modelljeit is. A Type 131 néven futó prototípus sorozatgyártása már meg is kezdődik az idén.
lotusevija01Közben a Lotus’ Vision80 terv keretében két gyáregység új, hatékonyabb helyre költözik – Norwich városában, felkészülve arra, hogy nagyobb mennyiséget tudjanak gyártani és eladni a Lotusokból. A 100 millió fontot meghaladó beruházás keretében megvalósuló bővítés részeként mintegy 250 új alkalmazottat is toboroznak, kiegészítve azt a 670-et, akik már 2017 óta csatlakoztak a márkához. Ők előreláthatólag mérnöki és gyártási feladatokat fognak ellátni, valamint a Lotus Engineeringnek is szüksége van vérfrissítésre. További részletek hamarosan...