Világrekord Egy tank hidrogénnel még nem jutottak ilyen messzire

A vadonatúj Toyota Mirai 1000 km feletti távolsággal állított fel új világrekordot: a rekorddöntés után az autót újra feltankolták, így alig öt perc elteltével már ismételten menetkész állapotban volt.

Toyota Mirai rekord 2

A világ első sorozatgyártású személyautójának második generációját képviselő, nemrégiben Magyarországon is bemutatott és immáron hazánkban is megrendelhető vadonatúj Toyota Mirai ismét bebizonyította, hogy hidrogénhajtással kiemelkedően nagy távolság tehető meg egyszerűen, kényelmesen és nem utolsósorban teljesen károsanyag-kibocsátás nélkül. A rekordkísérlet május 26-án, szerdán reggel 5 óra 43 perckor vette kezdetét a HYSETCO Orly-ban működő hidrogéntöltő állomásán, és 1003 km lefutása után ért véget.

Toyota Mirai rekord 15

Ezt a távolságot a Mirai egyetlen tankolásnyi hidrogénmennyiséggel futotta le, közúton, Párizstól délre, Loir-et-Cher és Indre-et-Loire megyében, miközben fogyasztását és a megtett utat is független minősítő szervezet mérte és hitelesítette. A rekordkísérlethez úgynevezett zöld hidrogént használtak, a Mirai átlagfogyasztása a próbán 0,55 kg/100 km volt (az autó tartályai összesen 5,6 kg hidrogén befogadására alkalmasak). A világrekord-kísérletben résztvevő négy sofőr között ott volt Victorien Erussard, az Energy Observer kitalálója és kapitánya is. Az első, Toyota üzemanyagcellával hajtott hajó, az Energy Observer az emissziómentes vízi közlekedés demonstrációs eszköze és kísérleti laboratórium is egyben. Az Energy Observer azonban mára ennél jóval többé is fejlődött, hiszen az ugyanezen a néven működő vállalkozás jelentős technológiai újítások támogatója és fejlesztője.

Toyota Mirai rekord 16

A cég legújabb vállalkozása a kifejezetten a hidrogén és a megújuló energiaforrások népszerűsítésére Párizsban létrehozott bemutatóhely, amelynek megnyitóján olyan zöld hidrogénnel világították ki az Eiffel tornyot, amit a Toyota által támogatott és részben tulajdonolt EODev nevű startup GEH2® hidrogéngenerátorával állítottak elő. A további három vezető James Olden, a Toyota Motor Europe fejlesztőmérnöke, Maxime le Hir, a Mirai termékmenedzsere, és Marie Gadd, a Toyota franciaországi PR-vezetője volt.

Pin It