Tuesday, 07, Feb, 2:59 PM

1977-es debütálása óta a 7-es sorozat egyet jelent az összetéveszthetetlenül egyedi BMW-s stílusban átélhető exkluzív utazási és vezetési élménnyel: generációi egymás után emelték újabb és újabb szintre a kimagasló teljesítmény, a magával ragadó menetkomfort és a hátsó üléssorban átélhető, pihentető utazás kivételes egységét.

A stílusos eleganciát sugárzó formanyelv mögött nemzedékről nemzedékre az utastér páratlan kényelme és a bajor márka autóira jellemző menetdinamika húzódik. A 7-es sorozat egyúttal innovációs úttörőként és technológiai iránymutatóként is meghaladta a korát, amely nem csupán közvetlen kezelhetőséget, példaértékű hatékonyságot és hosszútávú fenntarthatóságot, de gondosan válogatott anyaghasználatot, forradalmi gyártási folyamatokat, jövőbe mutató járművezérlést és progresszív járműkapcsolati megoldásokat is jelent. A karosszériája és az utastere mindig is az autóipar fejlődésének és a digitalizáció legújabb szabványainak hírnöke volt, melynek innovatív sorozatgyártási folyamatai a felelős erőforrás-felhasználás és az ökológiai lábnyom folyamatos csökkentése mellett garantálják a kompromisszumoktól mentes prémium minőséget.

1977: Az első generáció – a legsportosabb luxuslimuzin

Elegánsan elnyújtott vonalvezetésével, vezető felé forduló műszerfalával, erőteljes motorpalettájával és kifinomult futómű-technológiájával a BMW 7-es sorozat már első ízre beváltotta a sportos limuzinként hozzá fűzött reményeket. Innovációi között a világ első elektronikus műszeregysége, a sebességfüggő kormányrásegítés és az elektromosan állítható külső visszapillantók is megtalálhatók voltak. 1980-ban a világ első fedélzeti computere is csatlakozott ehhez a listához, a külső hőmérséklet kijelzésével.
1979-ben a BMW a karburátoros motorokat üzemanyag-hatékony benzin-befecskendezős erőforrásokra cserélte. A BMW 728 és 730 modellek helyén bemutatkozott a 728i, majd a 733i-t a világszerte egyedülálló, digitális motorvezérlő elektronikával dolgozó 732i követte. Egy évvel korábban csatlakozott a családhoz a 218 lóerő maximális teljesítményre képes, 3,5 liter hengerűrtartalmú 735i. 1980-tól a BMW 745i állt a portfólió csúcsán, gépházában egy 252 lóerős, turbófeltöltővel és töltőlevegő-hűtővel ellátott hathengeressel.

1986: A második generáció - az első tizenkéthengeres

1986-ban ünnepelte világpremierjét a harmonikus formanyelvű, sportos teljesítményű és innovatív futómű-vezérlő rendszerrel szerelt második nemzedék. Frontrészének szélesre húzott hűtőrácsai erőteljes benyomást keltettek, az „L” alakú hátsó lámpák pedig a BMW új, jellegzetes stílusjegyeivé váltak. Ez volt az első 7-es BMW, amely hosszított tengelytávolságú karosszériaváltozatban is megrendelhető volt. Főbb technológiai innovációi között az automata menetstabilizáló (ASC – Automatic Stability Control), az elektronikus gázpedál és a nyomatékszabályzás is megtalálhatók voltak.
Németországban az 1930-as évek vége óta 1987-ben készült először tizenkét hengeres limuzin: ez volt a BMW 750i. A könnyűfémből készült, 5,0 liter hengerűrtartalmú V12-es hengersoronkénti üzemanyag-befecskendezést, gyújtórendszert és katalizátort kapott. Lenyűgöző, 220 kW / 300 lóerő maximális teljesítménye és 450 Nm csúcs forgatónyomatéka ellenére átlagos üzemanyag-igénnyel bírt. A tizenkét hengeres változatban mutatkozott be a BMW AGS néven ismert, adaptív váltóvezérlő technológiája is. A palettán két soros hathengeres és két V8-as is megtalálható volt.

1994: A harmadik generáció – az első dízelmotor

A harmadik generáció ott folytatta, ahol az elődje abbahagyta: gyakorlatilag változatlan külső méretekkel, finomhangolt stílusjegyekkel, a menetkomfort és a menetdinamika terén pedig további fejlesztésekkel érkezett meg 1994-ben. A portfólió eleinte két nyolchengeresből és a V12-es aggregát új kiadásából állt, utóbbi hengerűrtartalmát 5,4 literre növelték, amelynek köszönhetően a maximális teljesítménye 240 kW-ra / 326 lóerőre nőtt.
A 7-es sorozat harmadik generációját új menetstabilizáló rendszerek emelték az aktív biztonság éllovasává: a blokkolásgátló fékrendszer mellett a V8-as verziók opciós automata menetstabilizálóval (ASC – Automatic Stability Control), a BMW 750i pedig alapfelszereltségként dinamikus menetstabilizáló rendszerrel (DSC – Dynamic Stability Control) gurult le a gyártósorról. A 7-es komfortnövelő funkciói ugyancsak új magasságokba értek, olyan figyelemre méltó újdonságokkal, mint például a színes központi kijelzős, integrált navigáció. Emellett akár nyolc légzsák és az RDC névre keresztelt gumiabroncsnyomás-ellenőrző rendszer vigyázott a bennülők életére.
1995-ben egy új soros hathengeres is megjelent a kínálatban, mindössze 12 hónappal később pedig a BMW a V8-asok új családját is bejelentette. Eközben az 1996-ban piacra került 725tds kiváltképp gazdaságos alternatívát nyújtott: 2,5 liter hengerűrtartalmú, hathengeres dízelmotorja 105 kW / 143 lóerő maximális teljesítményt adott le, alacsony üzemanyag-fogyasztással és sima járáskultúrával kísérve. Ezt követte 1998-ban a 3,0 liter hengerűrtartalmú, közös nyomócsöves (Common Rail) hathengeres dízellel hajtott, 184 lóerős 730d. 1999-ben aztán a 740d új mércét állított fel, a világ első, V8-as dízel limuzinjaként. A Common Rail közvetlen üzemanyag-befecskendezéses erőforrás 180 kW / 245 lóerő maximális teljesítményre volt képes.

2001: A negyedik generáció – a jövő hírnöke

A mérnökök teljesen az alapoktól újratervezték a 7-es sorozatot, amely a klasszikus luxuslimuzinok avantgárd újraértelmezéseként öltött testet. Megannyi új ötletének köszönhetően a bajor zászlóshajó az autóipar számos területének jövőbe mutató hírnökévé érett. Ekkor mutatkozott be a BMW iDrive járművezérlő rendszer, a modern BMW formanyelv, 2005-ben pedig a BMW Night Vision éjjellátó rendszer és az első távolságifény-asszisztens is.
A 735i és a 745i gépházteteje alatt vadonatúj fejlesztésű nyolchengeres egységek debütáltak, VALVETRONIC változó szelepvezérléssel és dupla-VANOS változó vezérműtengely-állítással. A motorok erejét most először széria hatfokozatú automataváltó továbbította a kerekekhez. A 2003 januárjában leleplezett csúcsmodellben egy 327 kW / 445 lóerős, 600 Nm csúcsnyomatékot leadó, 6,0 liter hengerűrtartalmú V12-es benzines dolgozott. 2005 őszén két dízel erőmű is csatlakozott a palettához: a 730d és a 745d, egyaránt kimagasló teljesítménnyel. 2006 őszén a BMW a világ első autógyártó vállalataként mutatott be hidrogénnel hajtott luxuslimuzint, amelynek műszaki alapját a 760Li adta. A tizenkét hengeres belsőégésű erőforrás által mozgatott BMW Hydrogen 7 a világ első olyan hidrogén-meghajtású autója volt, amely a teljes sorozatgyártási folyamaton átesett. A mindössze 100 példányban készült kisszériát egy kiválasztott ügyfélcsoportjának adta át a BMW, hétköznapi körülmények közötti használatra.
A páratlan menetdinamika és utazási komfort érdekében a 7-es sorozatot nem csupán nagymértékben alumíniumból készült futómű-alkatrészekkel és elektronikus lengéscsillapítás-szabályzással (EDC – Electronic Damper Control), de Dynamic Drive aktív borulásgátló rendszerrel is felszerelték a mérnökök. 2004-ben a BMW zászlóshajója a világ legnagyobb darabszámban értékesített luxuslimuzinja lett.

2008: Az ötödik generáció – a minőség és a stílus újradefiniálása

Az ötödik nemzedék stílus, a luxus és az utazás minőségének újraértelmezését állította a középpontba. Az új járműkoncepció, az aktív hátsókerék-kormányzás (Integral Active Steering) világpremierje és a vezetést támogató rendszerek egyedülálló tárháza a kivételes vezetési élmény felé vezető utat kövezte ki. Ehhez olyan innovatív információ-szolgáltató és szórakoztató funkciók társultak, mint például a korlátlan fedélzeti internet-hozzáférés.
Bevezetésekor a vásárlók hat- és nyolchengeres aggregátok közül választhattak. Később megérkezett a portfólió csúcsmodell-párosa, a 760i és a 760Li is, melyek dinamikájáról egy újfejlesztésű, BMW TwinPower Turbo technológiával dolgozó, 6,0 liter hengerűrtartalmú, tizenkét hengeres gondoskodott. A közvetlen üzemanyag-befecskendezéshez és az ugyancsak új nyolcfokozatú automataváltóhoz 400 kW / 544 lóerő maximális teljesítmény és 750 Nm csúcs forgatónyomaték társult. 2009-ben a BMW xDrive intelligens összkerékhajtás is megérkezett a luxuslimuzinok szegmensébe. Újdonság volt továbbá a BMW ActiveHybrid 7 is, amelynek kifinomult hajtáslánc-technológiájában egy V8-as belsőégésű erőforrás és egy elektromos motor működött együtt.

2015: A hatodik generáció – már plug-in hybrid hajtáslánccal is

A hatodik széria ugyancsak egy sor jövőbe mutató innovációval érkezett meg az utakra. Például a felhasznált anyagok között megjelent a szénszál-erősítésű műanyag (CFRP), a 740e lemezei alá plug-in hibrid hajtáslánc-technológia került, az operációs rendszer felhasználói élményét BMW Gesztusvezérlés fokozta, bemutatkozott az Executive Drive Pro kiegészítő futómű-szabályzás, a vezetési élménykapcsoló (Driving Experience Control) ADAPTIVE vezetési üzemmóddal gazdagodott, a BMW Laserlight lézerfény-technológia pedig a teljesítmény, a hatékonyság, a kényelem és a biztonság terén egyaránt új szintet állított fel. A hátsó üléssorban átélhető kényelmet a masszázsfunkciót és Vitalitás programot is kínáló Executive Lounge opció fokozta.
Piaci bevezetését egy átfogó fejlesztéseken átesett V8-as és a BMW Group soros hathengereseinek legkorszerűbb generációja színesítette. Egy évvel később jött a 610 lovas V12-es M760LI xDrive. Az elektromos mobilitás melletti osztatlan elköteleződését pedig három plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt modellváltozat is igazolta.

2022: A hetedik generáció – a fenntarthatóság jegyében

45 évvel az első 7-es BMW világpremierje után, hetedik generációjába lépve a luxuslimuzin továbbra is a BMW Group dingolfingi gyárában készül: a tisztán elektromos meghajtású, a belsőégésű erőforrással és plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt változata ugyanarról a gyártósorról gurulnak le. A dingolfingi üzem a gyártási folyamatokhoz szükséges energiát egyre átfogóbb arányban zöldenergia hasznosításával állítja elő. Emellett a nyersanyagok szigorúan ellenőrzött kiválasztása és a másodlagos anyagok széleskörű alkalmazása is nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy az új 7-es sorozat hatékonyan segítsen elérni a vállalatcsoport ambiciózus fenntarthatósági céljait.
A 7-es sorozat világszerte kizárólag hosszított tengelytávolságú karosszéria-kialakítással válik elérhetővé, amellyel maximalizálja a hátsó üléssor helykínálatát. Itt merőben új és rendkívül magas minőségű anyaghasználat, innovatív szórakoztató rendszer és a továbbfejlesztett Executive Lounge opció gondoskodik a felülmúlhatatlan kényelem és az exkluzív hangulat kettőséről.
Ráadásul Európában az új 7-es sorozatot eleinte kizárólag a tisztán elektromos meghajtású BMW i7 xDrive60 modell képviseli, melynek meghajtásáért két villanymotor felel. Az 544 lóerős luxuslimuzin egyetlen feltöltésével a valós körülmények közötti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, globális szabvány szerint működő tesztciklus mérései szerint 590-625 kilométer megtételére képes, tisztán elektromos meghajtással. Az Egyesült Államokban, Kínában és más kijelölt értékesítési régiókban az új BMW 7-es sorozat piaci bevezetését két, benzinmotorral és 48 Volt kapacitású indítógenerátorral dolgozó mild-hibrid technológiával szerelt modell színesíti.

bmw7sorozat
bmw7sorozat01
bmw7sorozat02
bmw7sorozat03
bmw7sorozat04
bmw7sorozat05
bmw7sorozat06
bmw7sorozat07
bmw7sorozat08
bmw7sorozat09
bmw7sorozat10
bmw7sorozat11
bmw7sorozat12
bmw7sorozat13
bmw7sorozat14
bmw7sorozat15
bmw7sorozat16
bmw7sorozat17
bmw7sorozat18
bmw7sorozat19
bmw7sorozat20
bmw7sorozat21
bmw7sorozat22
bmw7sorozat23
bmw7sorozat24
bmw7sorozat25
bmw7sorozat26
bmw7sorozat27
bmw7sorozattortenelemnyit

 


 

   Email:  [email protected]

Teszt

Történelem