Tuesday, 07, Feb, 4:51 PM

November elején legördült a 100.000. Taycan a zuffenhauseni gyártószalagról, a jubileumi, Neptunusz-kék Taycan Turbo S egy egyesült királyságbeli ügyfélhez kerül majd. De nemcsak a Taycan gyártása érte el gyorsan a 100.000-es nagyságrendet, a futásteljesítményben is keletkeztek már mérföldkövek szép számmal.

A Taycan három év után érkezett el a 100.000-es jubileumhoz, az elektromos modell gyártása 2019 szeptemberében kezdődött meg Németországban. Nagyon örülünk, hogy ilyen gyorsan elérkeztünk ehhez a gyártási mérföldkőhöz, különösen a félvezetőhiány, valamint a Covid-helyzet kihívásainak tükrében” – nyilatkozta Kevin Giek, a Taycan modellsorozatért felelős alelnök. „A Taycan révén sikeresen rajtoltunk el az elektromos korban.” Az immár háromféle karosszéria-változatban elérhető Taycan három legnagyobb piaca az USA, Kína, valamint az Egyesült Királyság, ide került az ünnepi Neptunusz-kék Taycan Turbo S is. Egyébként mindhárom variáns ötféle hajtáslánccal érhető el hátsó vagy összkerék-hajtással kombinálva, közülük a Taycan 4S rendelkezik a legnagyobb hatótávval, méghozzá a QLTP norma szerint 513 kilométer megtételére képes egy „tankolással”. Ugyanakkor a Taycan Turbo S a leggyorsabb elektromos autó rekordját mondhatja magának, mivel 7 perc 33 másodperc alatt tett meg egy kört a Nürburgring Nordschleifén.
Már futásteljesítményben is keletkeztek mérföldkövek szép számmal, egyre több tulajdonos lendül túl a 100.000 kilométeres értéken. Jean-Hubert Revolon már több mint 188.119 kilométert hagyott maga mögött az ő Taycan 4S modelljével, méghozzá 2020 augusztusa óta. A szállítmányozással foglalkozó vállalkozó Lyon környékén él, de jóformán már Franciaország összes szomszédjában járt, naponta akár 1.200 kilométert is megtéve. Elsősorban a formaterve és a „technikai innovációi miatt”, döntött az autó mellett, amelyek „előnyöket szolgáltatnak a környezet és a fenntarthatósági költségek” tekintetében is, mondta. További erősségként az autó menetteljesítményét és futóművét hozta fel, amely „barátságosan jó kezelhetőséget és maximális dinamikát nyújt, amelyhez fogható létrehozására csak a Porsche varázslói képesek.” Ugyanakkor a 43 éves vállalkozó azt is kiemelte, hogy számos autói közül egyik sem bizonyult olyan megbízhatónak, mint a Taycan 4S. A megtett közel 200 ezer kilométer alatt mindössze az egyik futómű érzékelőjét kellett kicserélni. Persze, azért nem ment minden ilyen simán. Revolon élénken emlékszik még arra az esetre, amikor Taycanjával mindössze pár méterre állt a töltőállomásról, de egy lezárt sorompó miatt nem érhette el. A töltőállomás ugyanis egy autópályás pihenőben volt, amit nem lehetett elérni a város felől, ahogyan azt a navigációs rendszere tévesen sugalmazta. Végül ez a helyzet is megoldódott és összességében a töltési infrastruktúra nem állított sok kihívást a kilométerfaló elé.
Guillaume Takvorian szintén a kilométerkirályok táborát gyarapítja. Amikor Taycan 4S modelljének kilométerórája elért a hat számjegyhez, telefonnal megörökítette. Most már 113.977 kilométernél tart – és még sok tízezernek néz elébe. A Marseille-i gyógyszertáros a vulkánszürke sportszedánt hirtelen felindulásból vásárolta 2020 júniusában. „A Porsche Toulon éppen akkor vette át a Taycant. A tesztutat követően rögtön megvásároltam a modellt” - meséli mosolyogva. Legfőképp Franciaország déli részén közlekedik a Taycan 4S-sel. „A leghosszabb út Marseille-ből az Alpokban található Megève városába vezetett. A 440 kilométeres út végig emelkedett, ami persze fogyasztás szempontjából hátrányos. Így a Porsche Granoble-nél álltam meg ingyenesen feltölteni a Taycant” -emlékszik vissza a 41 éves vállalkozó. Egy garanciában cserélt hangos ventilátoron kívül eddig még semmilyen meghibásodással nem volt gondja. „Egyszerűen jó vezetni a Taycant” - mondja Takvorian. Az azonnal érkező teljesítmény mellett a látványt emeli ki az erősségek közül: „Megjelenésében a Taycan igazi Porsche és számos karakteres, márkára jellemző részletet tud felmutatni. Ehhez modern megjelenés és kivételes összeszerelési minőség társul.” Rendszeresen a volán mögé ülve a francia nagyra értékeli az elektromos hajtáslánc csendességét. „Imádom a 911 Targám hangját, de hosszú utakon a Taycan csendessége különösen kellemes.” Porschéját mindig otthon, az éjszaka folyamán tölti fali töltőről, mellette pedig Takvorian csak szükség esetén támaszkodik a nyilvános töltőállomásokra.
Markus Kreutel ugyanakkor szinte mindig töltőállomásokat vesz igénybe – ami érthető, hiszen naponta akár 1500 kilométert is megtesz. 2021 februárja és 2022 augusztusa között a Porsche alkalmazottja egészen pontosan 134.911 kilométert tett meg vállalati autójával, a Taycan Turbóval. Kreutel a Porsche karosszériatervezési vezetője, aki a karosszériaelemek gyártásáért felel Zuffenhausenben, Lipcsében és Pozsonyban. A Porsche Toolmaking vezetőjeként a divízió Schwarzenbergben, Máriatölgyesen és Felsőszerdahelyen található egységeiért is felel. Ennek következtében rendszeresen jár Zuffenhausenből Szlovákiába. A hosszú távú képességek mellett a rossz időben is biztos úttartást és a precíz vezethetőséget emeli ki Kreutel a benzines modellekhez viszonyítva alacsony fenntartási költségek mellett. Emellett az összeszerelési minőséget és a tartósságot is nagyra értékeli: a fehér Taycan jól kiállta az elé állított próbákat és 100.000 kilométer után is hiba nélkül közlekedik. Az akkumulátor még a szinte kizárólagos gyorstöltés ellenére is eredeti kapacitásának 91 százalékával rendelkezik. A töltési infrastruktúra ugyanakkor néhányszor borsot tört Kreutel orra alá. „Az egyik romániai út különösen emlékezetes volt” - kezd bele. „Az első töltőállomás Temesváron, ahová hajnali 2-kor parkoltam le, nem működött. A következő, aradi lehetőség az utca megvilágítatlan oldalán volt.” Ebből is látszik, hogy a töltési infrastruktúra bővítése a gyakran autózok kívánságlistájának élén van.
Nem csak a Taycan maga, hanem modern gyártási technológiája is új mércét állít fel a fenntarthatóság és a digitalizáció tekintetében. Új, csúcstechnikás gyár épült fel Stuttgart-Zuffenhausenben, amely új technológiával és folyamatokkal, például az elektromos hajtásláncoknál mesterséges intelligencia használatával emelkedik ki. A gépi tanulás révén a különböző kamerarendszerek még precízebben teszik lehetővé a minőség ellenőrzését, mint a hagyományos, nem MI-alapú rendszerek. Ez csökkenti a gyártószemélyzet terhelését is, mivel kevesebb munkájuk van a végső ellenőrzés során. Az erőforrásokkal történő takarékosságra tökéletes példa a robotok mozgási energiájának rekuperációja. Akárcsak a Taycan esetében fékezéskor, a mozgási energia elektromos energiává alakul, amelyeket itt nagyteljesítményű kapacitorok tárolnak el. A robot gyorsításkor ezt az energiát hasznosítja.
„A Taycan egy úttörő modell és ehhez igazodik a gyártása is” - mondja Albrecht Reimold, a Porsche logisztikáért és gyártásért felelős bizottsági tagja. „Gyártásának 2019-es megkezdése óta a Taycan teljes mértékben karbonsemlegesen készül. Ez mára az összes Zuffenhausenben és Lipcsében készülő sportautónkra is igaz. Mindez egy újabb lépéssel hoz közelebb minket a zéró környezeti befolyással történő gyártás víziójához. Okos, zöld és karcsú – mi így gondolunk a fenntartható gyártásra.”


 


 

   Email:  [email protected]

Teszt

Történelem