Tuesday, 07, Feb, 4:52 PM

Futurisztikus, sőt már-már irracionálisan extrém, viszont kétségtelenül lenyűgöző a formája; garantált, hogy aki egyszer látta, sosem felejti el. 50 éves Giorgio Giugiaro szigonyos álomautója.

Kereken fél évszázad telt el a Maserati Boomerang 1972-es genfi bemutatója óta, ám az olasz sportkupé ma is ugyanolyan döbbenetes hatást kelt, mint akkor. Igazság szerint a Boomerang, pontosabban a makettje már az 1971-es Torinói Autószalonon nagy feltűnést keltett, de az egyetlen regisztrált, tökéletesen működő példány egy évvel később, a svájci szalonon debütált. Az Italdesign által megépített autó alapja egy Maserati Bora, 4719 cm3-es nyolchengeres motorral és ötfokozatú sebességváltóval. A kétszemélyes utastér mögött elhelyezkedő, 310 lóerős erőforrás közel 300 km/h-val is képes volt repíteni a lélegzetelállító formájú autót.
Noha a hátsókerék-hajtású kupé sosem került gyártásba, mégis olyan stilisztikai örökséget hagyott maga után, mely nemcsak Giugiaro későbbi alkotásaiban, hanem világszerte számos más projektben tovább élt. Vagyis a Boomerang rengeteg európai és amerikai autógyártó számára inspirációként szolgált.

Eredetiségét, esztétikai különlegességét letisztult ékformájának, merész vonalainak köszönheti, melyek egyértelműen az erő és a száguldás képét vetítették elénk. Az autó sziluettjét kettéosztja egy vízszintes vonal, melyből szépen „kiemelkedik” az erősen döntött szélvédő és a panorámatető. Elöl a „behúzható” fényszórók nem törik meg a Boomerang egyszerű vonalvezetését, míg a szögletes hátsó lámpák hagyományos elrendezésűek, s tökéletesen illenek az kétoldalt kivezetett ikerkipufogó-végekhez.

Belsejét tekintve legalább ennyire modern a Maserati: a küllő nélküli kormányba integrálták a műszereket. A vezető és az utasa pedig hihetetlen mélyre pozícionált bőrkárpitozású ülésekben foglalhatnak helyet.
Annak ellenére, hogy a Boomerangból mindössze egyetlen példány készült, meglepő módon számtalan nemzetközi megmérettetésen, aukción és versenyen megjelent, közben többször gazdát cserélt, illetve reklámokban is szerepelt.

A sokak által négykerekű műalkotásnak tartott, forradalmi Maserati komoly hatást gyakorolt a formatervező iskolákra és tervezőstúdiókra, ezzel tökéletesen beleillett az olasz márka hagyományaiba.

fotók: Maserati, Bonhams

MaseratiBoomerang03
MaseratiBoomerang04
MaseratiBoomerang05
MaseratiBoomerang06
MaseratiBoomerang07
MaseratiBoomerang08
MaseratiBoomerang09
MaseratiBoomerang10
MaseratiBoomerang11
MaseratiBoomerang12
MaseratiBoomerang13
maseratiboomerang
maseratiboomerang01
maseratiboomerang02


 


 

   Email:  [email protected]

Teszt

Történelem