Tuesday, 07, Feb, 4:30 PM

A klasszikus Mini már egészen a kezdetektől aktív és meghatározó szereplője volt a társadalmi életnek: a Királyi Család tagjai, rajongott filmsztárok, világhírű zenészek és stílusteremtő hírességek is egyaránt a hatása alá kerültek. Hatvanadik születésnapját egy hamisítatlan stílusikonnal is megünnepli a MINI.

Egyedi kialakítása, meglepően tágas helykínálata és agilis vezethetősége egy csapásra ajtót nyitott a forradalmi kisautónak a társadalom legfelsőbb körébe is, kiváltképp otthonában, Nagy-Britanniában. Számos exkluzív fénykép tanúsítja, hogy világhírű zenészek, ünnepelt filmsztárok és stílusteremtő divatikonok választották kedvenc közlekedési eszközüknek a klasszikus Minit: John Lennon az utakon, Peter Sellers a filmvásznon vezette, a Queen pedig a Windsori kastély parkját szelte vele keresztül. De kezdjük talán az elején a sztorit!
A klasszikus Mini londoni sikertörténetében hatalmas szerepet játszott a Királyi Család egyik tagja, Lord Snowdon, aki amellett, hogy fényképész, tervező, a Minit megálmodó Alec Issigonis barátja és Margit grófné férje volt, az elsők között vásárolta meg a kiskocsit. Ezt ráadásul egy 1965-ben készült családi portré is megörökítette, amikor is Lord Snowdon Margit grófnéval és fiukkal, Daviddel Londonba utazik egy Minivel.
Lord Snowdonnak köszönhetően már az 1960-as évek elején megnyílt az út a Királyi Család hétvégi rezidenciájára a Mini előtt: sógornőjét, II. Erzsébet királynőt Alec Issigonis autóztathatta át a Windsori kastély parkján. A kisautó számára ez felért egy lovaggá ütéssel – hogy aztán kilenc évvel később a Mini tervezőjét is legmagasabb királyi kitüntetésben részesítsék majd.
Az elkövetkező években pedig a Mini nem csupán Londonban, hanem a divatvilágban és a zenei szcénában is bebiztosította helyét. Nemzetközi hírnevét nem utolsósorban a The Beatles tagjaitól kapott rajongásnak köszönheti. John Lennon például úgy rendelt magának egy klasszikus Minit 1964-ben, hogy még vezetői engedélye sem volt. Eközben a legendás dobos, Ringo Starr együtt pózolt az 1964-es Monte Carlo Ralin indult egyik Mini Cooper S-sel, Paul McCartney garázsába pedig beparkolt egy privát Mini 1967-ben. George Harrison gitáros sem maradhatott ki az imádatból, ő egy Mini de Ville büszke tulajdonosa volt, mely a híres karosszériaépítő, Radford finomhangolási munkásságát dicsérte. Amikor aztán 1967-ben a The Beatles zenekar a Kent megyei West Malling repülőtéren forgatta a „Magical Mystery Tour” című album dokumentumfilmjének egy részletét, John Lennon egy pszichedelikus színekbe öltöztetett Minivel száguldott keresztül a kifutópályán.

A klasszikus Minit övező rajongás évtizedeken át töretlen volt a világhírű zenészek körében, és idővel ez a Brit-szigeteken is túlnőtt: a kiskocsi népszerűségére a tengerentúli popegyüttesek és rockbandák is felfigyeltek. Így 1966-ban a nemzetközi turnéra induló Beach Boyst Nagy-Britanniában egy Mini Moke-kal fotózták le, az egyedi fénykép pedig bejárta a világot – a Mini márkanevével együtt. Az egyesült államokbeli The Monkees is ekkortájt érkezett fel pályafutása csúcsára, s minő véletlen, az énekes-gitáros Michael Nesmith-ről és barátnőjéről, Phyllis-ről is készült közös fotó a Minivel, amint az elhúzható tetőn keresztül belenéznek a kamerába. Egyébként George Harrisonhoz hasonlóan Michael Nesmith is birtokolt egy exkluzív, Radford keze által egyedivé varázsolt Mini Cooper S-t, amely nem csupán elhúzható tetővel, de 100 lóerős motorral és fából készült műszerfallal is büszkélkedett.

A Londonban született zenészt, David Bowie-t a Mini vezethetőségén túl a parkolási képessége is lenyűgözte. A legenda meggyőződéssel vallotta, hogy a nagyvárosi közlekedésre nincs alkalmasabb eszköz a Mininél. 1999-ben, a kisautó negyvenedik születésnapja alkalmából Bowie egy egyedi kivitelt álmodott meg, amely tökéletesen tükrözte környezetét – mint egy ezüstből készült, ragyogó brit teáskanna. 1994-ben Nina Hagen német énekesnőt szintén egy Mini Cooper oldalán fotózta le a Paris Match magazin a francia fővárosban.

Mindemellett hol díszletként, hol szereplőként a Mini immár hat évtizede visszatérő vendég a televíziók képernyőjén és a filmvásznon is. Először 1966-ban szerepelt a „Nagyítás” („Blow Up”) című moziban, majd a „Kaleidoscope” című krimiben, amelyben az akkor még szerényebb ismeretségű Warren Beatty volt a „párja”. A Brigitte Bardot nevével fémjelzett „A Coeur Joie” című alkotást ugyancsak 1966-ban tűzték műsorra: a filmben divatmodellek élvezik a Mini Cooper kvalitásait. A francia színésznő és szexszimbólum a magánéletében is szoros kapcsolatot ápol a brit kisautóval: egy 1980-ban készült fényképsorozaton Bardot a kutyái társaságában látható egy Mini Moke-ban.


A „The Bionic Woman” című televíziós sorozat az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is hihetetlen sikeres volt. A sorozat sztárja, Lindsay Wagner egy klasszikus Minivel pózolt Londonban 1976-ban: a színésznő egy kézzel tartja az autót a levegőben, ahogy azt sorozatbéli, szuperképességekkel megáldott karaktere tenné. A gépkocsit amúgy egy fém kerettel emelték fel, az illúzió viszont tökéletes.


A Mini Blake Edwards filmrendező és Peter Sellers brit színész párosának köszönhetően is hasonlóan szokatlan és humoros jelenetekben tűnt fel: Edwards és Sellers a „Rózsaszín párduc” („The Pink Panther”) folytatásaként készítette el a „Felügyelő életveszélyben” című filmet („A Shot in the Dark”), amelyben a brit színész Clouseau felügyelő bőrébe bújva ült be egy felettébb szokatlan Mini Cooper volánja mögé. Peter Sellers a magánéletben is imádta a „legendás négykerekű” extravagáns változatait, az évek során Peter Sellers tucatnyi egyedileg átalakított kivitel büszke tulajdonosa volt, többek között egy olyané is, amellyel egykori feleségét, Britt Eklandot köszöntötte fel 1965-ben, a Radford londoni bemutatótermében, egy óriási születésnapi tortába rejtve.

A klasszikus Mini leglátványosabb és legemlékezetesebb szerepét minden bizonnyal az 1969-ben bemutatott „Olasz meló” („The Italian Job”) tartogatta, amelyben a Michael Caine alakította Charlie Croker és bandája a fürge kisautók volánjánál hajszol több mázsányi aranyat Torinóban. A film négykerekű „hősét” három Mini Cooper játssza – egy piros, egy fehér és egy kék –, amelyek csomagterét dugig tömik arannyal, hogy csatornaalagúton, parkokon és kereszteződéseken száguldjanak át, végig a városon. Harmincnégy esztendővel később az „Olasz meló” ismét megérkezett a mozikba, immár Charlize Theronnal, Jason Stathammel és Mark Wahlberggel együtt. A 2003-as alkotás még tempósabb és még látványosabb jeleneteket hozott, a négykerekű főszerepekre pedig – természetesen – az új MINI Cooper S modelleket választották. Az akciódús jeleneteknek ezúttal Los Angeles utcái adták a hátteret.
Az 1960-as évek Londonjában nemcsak a zeneiparban, hanem a divat világában is új irányzatok kaptak szárnyra – de a klasszikus Mini mindig a középpontban volt. Lesley Hornby színésznő – közismertebb nevén Twiggy – egy klasszikus Mini volánjánál szerezte meg vezetői engedélyét 1968-ban.
Mary Quant, a miniszoknya feltalálója kora meghatározó divattervezőjeként tevékenykedett, munkáihoz pedig nagymértékben merített ihletet a klasszikus Miniből. Röviddel vezetői engedélye megszerzése után egy fekete Minit vásárolt magának, amelyet később egyedi dizájn szerint öltöztetett fel – többek között fekete-fehér csíkos üléshuzatokkal. Az új MINI-re is rajongással tekint: „Divatos, vidám, mosolygós autó” – mondta róla.
Az 1990-es évek végén Paul Smith, Nagy-Britannia egyik leghíresebb divattervezője elkészítette a klasszikus Mini speciális limitált szériáját. Az antracit-árnyalatú könnyűfém keréktárcsákat saját keverésű kék karosszériafényezéssel dobta fel. A márka negyvenedik születésnapjára Smith a klasszikus Mini egyedi verzióját is megálmodta, amely a limitált szériához hasonló népszerűségnek örvendett: a jubileumi modell jellegzetes, többszínű csíkozást viselt.
A világszerte ismert hírességek a brit prémiummárka 2001-es felélesztése után is azonnal rátaláltak a modern MINI által kínált hamisítatlan vezetési élményre, amely minden tekintetben az elődje által kijelölt úton haladt tovább. A prémium szegmens első kompaktjaként a MINI azon nyomban iránymutató modellé érett, szokatlan járműkoncepciója pedig nem csupán filmkészítőket, de zenészeket, divattervezőket és más művészeti ágak neves képviselőit is megihlette. Akárcsak a klasszikus változat.
Fennállása hatvanadik évfordulóján a MINI kivételesen exkluzív modellekkel emlékezik meg a dicső múltról: a háromajtós MINI és az ötajtós MINI műszaki alapjaira megálmodott MINI 60 Years Edition sikeres piaci bevezetése után most ismét a klasszikus Mini kerül előtérbe. A mámorító ’60-as évek hangulatát egy ízlésesen felújított, egyetlen példányban elkészített, különlegesen klasszikus Mini idézi fel, a MINI 60 Years Lifestyle Kollekció darabjait meghatározó színes csíkokkal megfűszerezve.

1959morrisminiandminicooper60yearsedition
1959morrisminiandminicooper60yearsedition01
1959morrisminiandminicooper60yearsedition02
1959morrisminiandminicooper60yearsedition03
1959morrisminiandminicooper60yearsedition04
classicministripes
classicministripes01
classicministripes02
classicministripes03
classicministripes04
classicministripes05
mini-beachboys
mini-britishmodeltwiggy
mini-famousswedishfilm
mini-johnlennon
mini-lindsaywagner
mini-maryquant
mini-michaelcaine
mini-michaelcaine01
mini-mikenesmith
mini-ninahagen
mini-paulmccartney
mini-petersellers
mini-princessmargaretan
mini-ringostarr
mini-warrenbeatty
mini60yearsedition
mini60yearsedition01
mini60yearsedition02
mini60yearsedition03
mini60yearseventphotos
mini60yearslifestylecollection
mini60yearslifestylecollection01
mini60yearslifestylecollection02
mini60yearslifestylecollection03
mini60yearslifestylecollection04
mini60yearslifestylecollection05
mini60yearslifestylecollection06
mini60yearslifestylecollection07
mini60yearslifestylecollection08
mini60yearslifestylecollection09
mini60yearslifestylecollection10
minibridgetbardot
minidavidbowie
minipaulsimthedition
minipaulsmith
ministrioedbabygiftset
minivintagelogothirsts

 


 

   Email:  [email protected]

Teszt

Történelem