Tuesday, 07, Feb, 4:55 PM

Ezen a héten visszatér a legendás SCORE International Baja 1000 futamra az egyik legtöbb győzelmet arató modell, hiszen november 18-án az új generációs Ford Ranger Raptor is ott áll majd a startvonalnál.

Mindez a Ford Performance globális erőfeszítéseinek köszönhető: az ausztrál és amerikai versenycsapatok és mérnökök teljes erőbedobással dolgoztak azon, hogy megszülessen ez a versenykész autó. A 80-as és 90-es években a Ford Ranger látványosan uralta a Baja mezőnyét; a legsikeresebb Ranger-pilóta Manny Esquerra, ’a sivatag királya’ volt, aki 1981 és 1990 között hat Baja 1000 bajnoki trófeát is szerzett. A Ford 1991-ben állította fel a sztárokból összeverbuvált Ford/BF Goodrich Rough Riders gyári csapatot, amely 1992-ben (egy pilóta-testvérpárral, Paul és David Simonnal) máris megnyerte a Baja 1000 bajnokságot. Az új generációs Ranger Raptort egy nemzetközi szakembercsapat tervezte és fejlesztette.

A Baja futam a Ford Performance szellemi otthonának számít (nem véletlen, hogy az autó egyik üzemmódja is a verseny nevét viseli), így tökéletes alkalmat kínál az új generációs Ranger Raptor globális bemutatkozására. A SCORE International Baja 1000 már a Ranger Raptor testvérei számára is kiváló tesztpályának bizonyult: 2017-ben egy F-150 Raptor aratott itt kategóriagyőzelmet, majd saját lábán tért haza a csapat hazai bázisára, de a Baja a Bronco R versenyautó-prototípus fejlesztési programjának is szerves része volt, ahogy a jelenlegi sorozatgyártású Bronco is itt bizonyította strapabírását 2019-ben és 2020-ban, nem beszélve Bronco legendás, 1969-es győzelméről. A 2017-ben kategóriagyőztes F-150 Raptorhoz hasonlóan az új generációs Ranger Raptor is a SCORE stock kategóriájában indul, megvillantva erejét és képességeit a stock pickupok géposztályában. Ez azt jelenti, hogy a 3,0 literes, kettős turbótöltésű V6-os motor, a 10 fokozatú automata sebességváltó, a hajtáslánc és a felfüggesztés kivétel nélkül gyári kialakítású. A Baja futamon rajthoz álló, versenyre felkészített Ranger Raptort igazi Baja-veteránok vezetik: Brad Lovell, Loren Healy és Jason Hutter. Egy apa-fiú páros is ott lesz a csapatban: Andy és Danny Brown, akiknek a terepezés az életük, méghozzá szó szerint, hiszen ők irányítják az ausztrál székhelyű, de globálisan működő off-road tartozékgyártó vállalatot, az ARB-t.

A csapatot a futam alatt az Off-Road Motorsport Hírességek Csarnokába beválasztott Curt LeDuc irányítja. A Ford Performance a Kelly Racing csapat közreműködésével, Ausztráliában készítette fel az új generációs Ranger Raptort a Baja futamra. A SCORE Stock Középméretű kategóriájának szabályait követve a módosítások az autó és a pilóták biztonságát szolgáló elemekre, a kerekekre és a gumiabroncsokra, a világítótestekre, az alváz és a jármű védelmére, illetve a 160 literes üzemanyagtartály beépítésére korlátozódtak. Az Off-Road Motorsport Hírességek Csarnokába is beválasztott Brad Lovell, aki a Ford Performance egyik legfontosabb off-road versenycsapatát, a Lovell Racinget vezeti, azt a felkérést kapta, hogy segítsen a Ranger Raptor versenygép amerikai továbbfejlesztésében, és hogy legyen ő az egyik pilóta a futamon. Lovell nemrégiben országos bajnokságot nyert egy Ford Broncoval a 2022-es Ultra4 4600 géposztályban.

A hatszoros SCORE-International Baja 1000 kategóriagyőztes versenyző örömmel vállalta a jármű felkészítését a futamra, akárcsak azt, hogy segítsen kiválasztani a többi pilótát. „Imádom a Baját, és nagyon felpörget a gondolat, hogy együtt dolgozhatok ezen a projekten a Ford Performance szakembereivel,” nyilatkozta Lovell. Amikor a Ford Performance arra készült, hogy felkészíti az új generációs Ranger Raptort a Baja futamra, megkereste azokat a cégeket, amelyek fontos szerepet játszottak az országúti változat kifejlesztésében. Az új generációs Ranger és az Everest tartozékainak fejlesztésében már a kezdetektől részt vett az ARB regionális exportigazgatója, Danny Brown, így őt is bevonták ebbe a projektbe. Brown értékes off-road tapasztalatai komoly segítséget jelentettek a versenyre felkészített Ranger Raptor megtervezésében és megépítésében.

Az ARB vezérigazgatója, Andy Brown szintén versenyez majd, navigátora pedig a fia, Danny Brown lesz. A Ranger Raptor a Shell karbonszegény bioüzemanyagával fog versenyezni, ami több mint 30 százalékos arányban tartalmaz fenntartható forrásból származó összetevőket. A Ford Performance számos csapattól és szakértőtől kapott értékes támogatást és útmutatást a Baja projekthez; ilyen volt a Herrod Performance, a Kelly Racing, a Method Race Wheels, a FOX, a BF Goodrich, a Racetech, a Garret, a PWR, a TRW, a MoTeC és a Proloom Motorsport. A versenykész Ranger Raptor november 18-án lép színre a SCORE-International Baja 1000 mezőnyében a mexikói Ensenadában.

 


 

   Email:  [email protected]

Teszt

Történelem