Tuesday, 07, Feb, 4:51 PM

A Mercedes limuzinkínálat közepén helyezkedik el az E-osztály, melynek nevét használva lép színre a becsapós formájú, elektromos EQE. Becsapós, mert rövid túlnyúlásai, kupésan lejtő tetőíve és rövid fara miatt inkább látszik ötajtósnak, mint limuzinnak, ráadásul ember legyen a talpán, aki első látásra megkülönbözteti az eggyel nagyobb EQS-től. Viszont az EQE csomagtérfedele nyilvánvalóvá teszi, hogy tényleg  hagyományos szedánnal van dolgunk, igaz, a nyílás nagysága inkább a kupékét idézi. Na, lássuk a medvét!

Méreteiben nem tér el az alapmodelltől, a lökhárítók rajzolata és a lámpák közötti, függőleges díszítésű műanyag elem viszont AMG örökség

Szóval, ezúttal sem esett messze az alma a fájától, hiszen az EQE az EQS zászlóshajó elektromos platformját használja, nem véletlen, hogy annak a funkcióira és dizájnjára épít, csak éppen kompaktabb formában. Mondjuk azért nem is annyira kompakt. Mindössze 25 centiméterrel rövidebb és kettővel keskenyebb az EQS-nél, azaz 3 centi híján öt méter hosszú és 1900 mm széles. De, ami a limuzinoknál igazán számít, az a tengelytáv, s ezen a téren az EQE-nek nincs oka szégyenkezésre, a 3120 milliméteres érték nagyvonalú belső teret ígér.

Ha kulccsal a zsebünkben közeledünk hozzá, előbújnak a kilincsei, a lámpái pedig fényjátékkal üdvözölnek. Záráskor mély búgó hangon mond nekünk búcsút.

Ráadásul a kisebb EQE talán sportosabb karakter az EQS-nél, a rövidebb túlnyúlásai dinamikusabb kiállást biztosítanak számára, a vonalai is picivel élesebbek, miközben az ívelt felületei hasonlóan olvadnak egymásba, mint a nagyobb testvéréé. Látványosak az AMG felszereltség részeként kínált, hatalmas, 21 colos kerekei, melyek korrekt módon kitöltik a rendelkezésükre álló helyet. Amúgy a gömbölyded ívek nem igazán jellemzőek az AMG sportmodellekre, ám villanyautóról lévén szó, nem lepődünk meg rajtuk. A 0,22-es alaktényező kemény mérnöki munka eredménye, amibe nehezen férnek bele a sportos elemek. Nincs is túl sok AMG „kiegészítő” a standard verziókkal megegyező méretű karosszérián, mindössze néhány alkatrészek átrajzolásával varázsoltak „egyedi” megjelenést a tesztautó számára. Például az első lökhárítón nagyobbak a légbeömlő imitációk, valamint hangsúlyosabb a csomagtérajtó légterelője. További AMG specifikus kiegészítő a black panel hűtőmaszk, mely a sima felület helyett függőleges díszítést kapott. Ebből már kiderül, hogy az AMG titulus inkább csak a teljesítményre utal, amit a konfigurátor is alátámaszt, hiszen az AMG Line csomagos alapváltozat pont ugyanígy nézhet ki.

A tervezők a sarkokba tolták a kerekeket, szinte nincs túlnyúlása a karosszériának, a tengelytáv hatalmas, 3120 milliméteres. Az ívelt tető csalóka, bőven van benne fejtér hátul is.

Ami már az első pár méter után feltűnik az EQE-ben, az a kimagasló zajszigetelés. Ahogy magunkra zárjuk az ajtót, szinte megszűnik a külvilág, különösen, ha nem nyúlunk a kormány üzemmód-választó tekerőgombjához, mert komfort módban a motorhang imitátor is néma marad. A „műhang” szerencsére a vadabb beállítások mellett is kiiktatható. Ebből már kiderül, hogy az elektromos Mercedes alapra komfort módban indul, de már ilyenkor is olyan dinamikával rendelkezik, ami szerintem illegális. Egyszerűen muszáj a vízszintesen állítható fejtámlával megtámasztani a buksinkat, mert az ütés-szerű gyorsulás letaglózó. Pedig ilyenkor a teljesítményének csupán a 90 százalékát engedi hasznosítani, amihez a sportfokozat plusz 5 százalékot ad. Ekkor felkeményedik a futómű és a kormány ellenállása is. A Sport+ állás a végső lehetőség, ez adja az AMG eszenciát: 476 lóerő és bődületes, 858 Nm nyomaték kerül az útra, mellyel 4,2 másodperc alatt éri el a százas tempót a limuzin. S az ebből a szempontból tökéletesre formált kasztni szinte megtorpanás nélkül folytatja útját a 210 km/h-s végsebességig, amikor még mindig csak igen visszafogott szélzaj jut be az utastérbe. Némi tompa háttérzaj az elöl 265/40, míg hátul 295/35 méretű zajcsökkentett gumik felől is érkezik. Kétségtelenül igen „lobbanékony” természet, bármilyen módot is használjunk éppen, könnyű vele átlépni a határokat. A két villanymotor a tengelyeken helyezkedik el, köztük a nettó 90,6 kWh kapacitású, 328 voltos lithiumion-akkumulátor csomag rejtőzik. A tíz modulból álló energiatároló egység 500 kilogrammot ad hozzá az amúgy sem csekély tömegéhez, de ahogy az a menetdinamikai adatokból kiolvasható, nem okoz gondot a mozgatása. Ha finoman megyünk vele, akkor városi használat folyamán akár 500 kilométeres hatótávval is számolhatunk, de a képességeit kihasználva, hosszabb távon vegyes használat során sem „esünk” 400 kilométer alá. A tesztút végén 22,1 kWh/100 km-es átlagot regisztráltunk, ami 410 kilométeres hatótávot adna ki. Fontos tényező esetünkben, hogy az időjárás nem is lehetett volna kedvezőbb a teszt során. Nem esett, s az ideális 20–23 fokos nappali hőmérséklet mellett extra kényelmi funkciók sem csökkentették a megtehető kilométerek számát. Utóbbihoz nagy segítséget jelent, ha belépünk a „vezetőt okosító” töltöttség menüpont alá, ami megmutatja nekünk, hogy milyen rendszerek alkalmazása korlátozza a maximális hatótávot. Nálunk mind 0 km értéket mutatott. Tökéletes összehasonlítási alap mellé a BMW i4 M50, mely igaz nyári forróságban járt nálunk, és 21,8 kWh-os átlagfogyasztást számoltunk az 544 lóerős teljesítménye mellé, szinte folyamatosan üzemelő légkondival. Lazább tempónál vagy város környéki utakon 20 kWh-ás fogyasztás alá is mehetünk, autópályán azonban már tetemesebb, 27–28 kWh fogyasztással számolhatunk.

Első látásra és apró részleteiben is nagyon tud hatni az érzékeinkre a belső tér, az anyagminőség előkelő 

Ahogy visszatöltéssel is rendesen, a kormány mögötti finom kidolgozású fülekkel mi magunk állíthatjuk a mértékét, négy beállítás közül választhatunk. Van vitorlázó funkció, egy normál és egy erős, amikor már a féklámpát is életre kelti a lassulás. Ha pedig egyszerre húzzuk meg a füleket, akkor „jön” az automata állás, ami az Eco üzemben automatikusan aktiválódik.

Az AMG kormány vaskos, sportos feeling lengi körbe, fehér finom bőrborítása viszont a luxusautókat idézi. Színes tekerőgombjaival a menetdinamikát és a futóművet szabályozhatjuk 

Az EQE töltése villámgyors és nagyon lassú is lehet. Utóbbi az otthoni konnektoros lehetőség, ami a 2,3 kW-tal számolva alig száz kilométerre elegendő mennyiséget vesz fel 8 óra alatt. Legjobb, amikor sikerül kihasználni a DC 170 kW-os maximális töltési teljesítményt, ilyenkor 32 perc után máris közel teli tankkal távozhatunk. Ha nem megyünk nagyon messzire, töltés közben érdemes 80 százalék környékén lekapcsolni, akkor lassul be az elektronfelvétel unalmasan lassúra. A töltési sebesség ugyanis az elején nagyon gyors, 15 perc után már 250–260 kilométernyi távot pumpál bele a töltő.
Ha útra kelünk, nem fogunk csalódni az EQE-ben, teljesítményét nem abszolút módon kihasználva nagyon kellemesen „gurulhatunk” vele. Az abszolút AMG fejlesztésű, háromkamrás légrugózás a komfort barátja, még Sport módban sem veti el a sulykot, s ehhez passzol a kormánymű hangolása is. A 4Matic az EQE-ben elveszítette az eredeti jelentését, vagyis itt már nincs fizikai kontakt a két tengely közt. Mindenesetre remekül végzi a dolgát, az elektromos „limo” eszményi kanyarsebességre képes a tetemes tömege ellenére, és a reggeli lecsapódó párában, a falevelekkel tarkított vizes útburkolaton is úgy tornászik, mintha mi sem lenne természetesebb. Ennek függvényében a kanyarokat is merészen, bevállalósan abszolválja, elsőre –utasként meg főleg – akár ijesztő is lehet, ahogy a felemás tapadású útfelületű kanyarokból előre tör. Mintha a súlyát még elhagyta volna valahol a kanyar előtt. Ehhez persze az igen alacsony súlypont és a négykerék-kormányzás is hozzájárul. Az alapmodellben 4,5, az AMG esetében viszont csak 3,6 fokot fordulnak el a hátsó kerekek, de így is szinte kisautós lendülettel fordul a 3,2 méteres tengelytávú Mercedes. Ez az opció városban és parkoláskor is hatalmas segítség.

Megadja a módját a hátsó utasok hangulatának is, viszont az ülések kényelme itt nem kiemelkedő. Elöl ezzel sincs gond, minden elképzelhető módon testre szabhatók a fotelek

Rettenetesen kényelmes az EQE vezetése, nemcsak minőségi anyagok közt ülhetünk, hanem a vezetési pozíció is ideális, amire egyetlen dolog vet árnyékot, az elektromosan állítható kormány mindig jócskán kitakar a műszerfal felső részéből. Ha például az öt műszerfal-megjelenítés közül a klasszikusat választjuk, ahol digitális formában analóg órák utánzatát kapjuk, a kör felső részét teljes egészében kitakarja a kormány. Talán jobban jártunk volna egy kicsivel kisebb kijelzővel vagy ha az a kormánnyal együtt mozgatható. A grafikája viszont tiszta, gyönyörű minőségben és többféle dizájnnal vetíti elénk az adatokat. Bármelyiket is választjuk, a benne lévő adatokat több oldalon keresztül tudjuk görgetni. A hófehér bőrbe bújtatott vaskos AMG kormányról az egyszerűbb, C-osztályban megismert, tablet-szerű központi kijelzőt is vezérelhetjük. Akinek ez kevés, annak ott az EQS-ben bemutatott, három kijelzős Hyperscreen „csillogása”. De szerintünk ez is teljességgel elég, jól látható és kezelhető, praktikusabb és észszerűbb a használata. Az MBUX rendszer pedig mind gyorsaságával, mind tartalmával meggyőző teljesítményt nyújt. Kínál vezeték nélküli Apple Carplay és Android Auto integrációt, telefonunkat pedig induktív töltővel ellátott, fedett helyen tudjuk tárolni az utazás során. A középkonzol fix könyöklővel, mély tárolóhellyel kedveskedik, míg előtte szintén nem szerény pohártartós rekesz található. Erre az adott lehetőséget, hogy az MBUX rendszerhez tartozó, közvetlen elérést szolgáló gombsor a kijelző alá került. Itt kapcsolhatók a vezetési üzemmódok, a kamerák képei, ezek egyikével emelhetjük meg az autót és állíthatjuk a kifinomult biztonsági arzenál működését.

A töltés sem gyenge pontja az EQE-nek: ha megfelelő helyen próbálkozunk, akár 170 kW-tal is tankolható. Itt egy 11 kW-os kúton parkol, aminél cirka 8 órát álldogál a teljes töltöttségig

A fehér belső nagyon igényes, az öltések és az illesztések egyaránt törődésről árulkodnak, az egyes helyeken 3D-s hatású esti hangulatvilágítással és az ülések kontúrjainak megvilágításával pedig a jövő tárul elénk.

Lassulása brutális, a 21 colos felnik mögött AMG kerámiafékek lapulnak, melyeken elöl 265/40, míg hátul 295/35 méretű zajcsökkentett gumik feszülnek

Az ülések kényelmesek, gyorsan megtaláljuk benne a megfelelő pozíciót, szinte minden - az ülőlap hosszúsága, a deréktámasz és a fejtámla magassága is - elektromosan mozgatható. Az ideális beállítást el is „raktározhatjuk” a memóriába. Elöl és hátul is jár az ülésfűtés az utasoknak, szellőztetés ellenben csak elöl van. Mindenki „élvezheti” viszont az autó orrában „megbújó” hatalmas légszűrőt, ami extra friss és tisztított, minőségi levegőt garantál a kabinban.

Dupla üvegtető, melyek közül csak az első nyitható. A függőlegesen elektromosan, vízszintesen pedig kézzel állítható fejtámlákon dombornyomott AMG jelet találunk

Az EQE hátsó része két dologban okoz meglepetést. A már korábban is említett csomagtérfedelet tervezhették volna úgy, hogy együtt nyíljon a szélvédővel, ezzel is megkönnyítve a raktér pakolását. S még a hátrafelé látásnak is jót tett volna. Ugyancsak „komisz” a második sor kényelme, az ülőlap és a háttámla szöge nem ad megfelelő komfortot. Hiába tartja jól a combunkat az ülőlap magas eleje, a háttámla dőlésszöge nem klappol. Szintén zavaró az Isofix rögzítő hely burkolata, szó szerint érezzük a fenekünkön. Amúgy a fej- és főleg a lábtér nagyon rendben van, a minőséggel sincs gond, ráadásul oldalanként állítható a légkondi is.

Kis kacsafarok töri meg a gömbölyded formát, AMG modellként ez a legtöbb, ami az alapverzió külsejéhez képest pluszt ad nekünk 

A kicsi hátsó szélvédő miatt hátra nagyon korlátozott a kilátás, még ha tisztes távolságot tartanak tőlünk, akkor is csak a mögöttünk haladó autó felső részét láthatjuk. Ezért örömteli a kimagasló minőségű 360 fokos kamerarendszer képe, torzítás nélkül, tű pontosan jeleníti meg körülöttünk a világot, és még mozgás közben is tudunk képet váltani. Sőt, egyetlen érintéssel a négy kamera képéből egyet faraghatunk a központi kijelzőre. Hasonlóan nagyszerű megoldás, hogy közlekedési lámpa piros jelzése is megjelenik rajta. Persze, a kamerák ennél fontosabb feladatot is ellátnak: ha a hatótávolság menü alatt üzembe helyezzük az Eco menetfunkciót, ekkor automatikusan figyeli a forgalmat, és dugóban araszolásnál csupán az újraindulásnál kell gázt adnunk. Különben az EQE mindig tartja a távolságot, tartja a sávot, kényelmesen, leheletfinom fékezéssel korrigál, majd ha kell, megáll. Semmilyen körülmények közt nem engedi, hogy stresszesek legyünk a kormány mögött.

Szűkös a csomagtérnyílás, viszont mély a csomagtér, ötajtósként praktikusabb lehetne

A 43-as a kisebbik AMG modell, a 53-as jelzéssel ellátott EQE 2,5 millió forinttal drágább nála, illetve 149 lóerővel többet is ad. Tesztautónk Mercedes szinten „kevésbé” felextrázott, mindösszesen nyolcmillió forint értékben tartalmaz opciós felszereltségeket, amiből a legnagyobb részt a 4,8 milliós Prémium Plusz csomag teszi ki. Ebbe tartozik többek között az összes vezetői segédrendszer, a többzónás klímaberendezés, a Burmester hangrendszer, panoráma tolótető, az aktív parkolásasszisztens 360 fokos kamera rendszerrel, amely akár önálló, automatikus parkolásra is képes. Persze az extralista „végtelen”, a tesztautó plusz költségeinek akár a háromszorosa is elkölthető az EQE-re.

Látványra megvesz mindenkit, még akiket nem érdekel az autók világa, azok is hosszú percekig tátott szájjal ülnek benne

Amilyen látvánnyal és belső térrel fogad minket az EQE, azt pár éve csupán egy koncepcióautóban tudtuk elképzelni. Az automatikus távolságfény asszisztenssel ellátott LED fényszórók színházi előadásként játszanak a fénnyel, miközben semmi nem maradhat kivilágítatlan, amit látni kell. De az autó közeledtéhez a karosszériából előbújó kilincsek mellett, amelyek este gyönyörű háttérvilágítást kapnak, a fényszórók is fényjátékkal üdvözölnek minket, melyek külön érdekessége, hogy baj esetén akár figyelmeztető jeleket is tudnak az útra világítani.

mercedes-amg eqe43 4matic 2022
mercedes-amg eqe43 4matic 2022a
mercedes-amg eqe43 4matic 2022b
mercedes-amg eqe43 4matic 2022c
mercedes-amg eqe43 4matic 2022cs
mercedes-amg eqe43 4matic 2022d
mercedes-amg eqe43 4matic 2022dz
mercedes-amg eqe43 4matic 2022dzs
mercedes-amg eqe43 4matic 2022e
mercedes-amg eqe43 4matic 2022f
mercedes-amg eqe43 4matic 2022g
mercedes-amg eqe43 4matic 2022gy
mercedes-amg eqe43 4matic 2022h
mercedes-amg eqe43 4matic 2022i
mercedes-amg eqe43 4matic 2022j
mercedes-amg eqe43 4matic 2022k
mercedes-amg eqe43 4matic 2022l
mercedes-amg eqe43 4matic 2022ly
mercedes-amg eqe43 4matic 2022m
mercedes-amg eqe43 4matic 2022n
mercedes-amg eqe43 4matic 2022ny
mercedes-amg eqe43 4matic 2022nyito
mercedes-amg eqe43 4matic 2022o
mercedes-amg eqe43 4matic 2022p
mercedes-amg eqe43 4matic 2022q
mercedes-amg eqe43 4matic 2022r

 


 

   Email:  [email protected]

Teszt

Történelem