Tuesday, 07, Feb, 4:01 PM

Lassan befejeződik a Mercedes azon törekvése, hogy az összes szabadidő-autójából elektromos kivitelt dobjon piacra. (Sőt, a napokban az utolsó játékos, az EQE SUV is színre lépett, úgyhogy véget is ért a folyamat.) Mi azonban ezúttal az EQB-t próbáltuk ki, méghozzá a legerősebb 4MATIC verziót, mely 350-es jelzéssel fut az utakon.

Két motor, négy különböző menetprogram; ezek a jellemzők egy sportkocsit is takarhatnának, viszont ezúttal – ahogy az már a bevezetőből is kiderült - egy villámgyors, hétszemélyes, kockaformába csomagolt, teljesítményorientált SUV-ról lesz szó. Aminek a végsebességét 160 km/h-ban limitálták, ezt azonban olyan vehemenciával éri el, hogy ember legyen a talpán, aki azt a harmadik sorban ülve szó nélkül tűrné vagy kibírná. 6,2 másodperc alatt tépi fel magát százas tempóra, majd töretlen lendülettel gyorsul tovább apuval, anyuval, a négy gyerekkel és a csomagjaikkal, plusz a kutyussal a fedélzetén. Ami felettébb prémium hatást kelt. Persze, ennek nem feltétlenül kell így lennie, de ha éppen erre van szükség, akkor így is lehet vele „szabni”. És a harmadik sor lehajtható, különálló ülései sem kötelező tételek, 350.000 forintba kerülnek, ha akarjuk „őket. Az ára ismeretében amúgy nem biztos, hogy a legjobb választás egy családi autó esetében, de az árakról majd később beszélünk.
Előbb nézzük az autó méreteit! Az EQB 4684 milliméter hosszú, 1834 milliméter széles, illetve 1667 milliméter magas. Tulajdonképpen a kisöccse, az EQA technológiájára épül, ugyanakkor a GLB paramétereit és dizájnját örökölte meg. Egyedül az EQ családra jellemző, az autó orrán „trónoló” black panel és a fényszórókat összekötő LED-szalag ad "egyedi” megjelenést az elektromos modell számára. Hátul ugyancsak megjelenik a látványos fénycsík, ami miatt a rendszám a lökhárító alsó részére költözött.
A tekintélyes, 2829 milliméteres tengelytávolság jó alapot nyújt a tágas és jól variálható belső térnek, benne a harmadik üléssor lehetőségével. A Mercedes kínálatában csak a V-osztály és a GLS kínált ilyet, most a német gyártó a EQB-vel szeretne szerephez a hétszemélyes kompakt elektromos autók kategóriájában is. Ennek megfelelően próbálták a lehető legjobbat, legtöbbet kihozni belőle, a harmadik sor két különálló ülést kínál, melyek 1,68 méteres magasságig kínál kényelmesek. Ugyanakkor külön figyelmet fordítottak az itt ülő biztonságágra: az Isofix rögzítési pontokon túl az idáig nyúló függönylégzsák is óvja az utasokat. A fejtér amúgy minden sorban zseniális, még úgy is, hogy a GLB-hez képest magasabban helyezkedünk el - az alánk rejtett akkucsomag miatt. A középső sorban a lábtér is több, mint elegendő, amihez az is hozzájárul, hogy 14 centiméteres sínen állítható. Ha a harmadik sor „üres” marad, akkor az állítható háttámlákkal is tudunk még egy kis extra kényelmet kicsikarni, a komfortot a széles könyöklő, a két légbefúvó és az elektromos ablakemelők is fokozzák. Tökéletes.
A milliméterekkel magasabb üléspozíció, a doboz forma, a nagy üveg felületek remek körkilátást eredményeznek a GLB-ből ismerős utastérből. Az EQB finoman, már-már selymesen indul, és mindig hihetetlen csend uralkodik a belsejében. Még autópálya-tempónál is csak ici-pici szélzaj jut el a fülünkig a tükrök felől, ám a gumik gördülésének semmi jelét nem tapasztaljuk. A „némaság” a kiváló minőségérzethez is hozzátesz, nincs nyöszörgés vagy kellemetlen rezonancia, úgyhogy mindenféle zavaró hatás nélkül élvezhetjük a szépen szóló audio rendszerből áradó zenét vagy a variálható színű, s kétségtelenül  gyönyörű esti fényeket garantáló hangulatvilágítást esténként. Utóbbi kialakításába különösen sok energiát fektettek a tervezők, nemcsak a hagyományos csíkok világítanak, hanem a kerek szellőzőrostélyokba is került háttérfény, s az anyós előtti finom dekoráció is elegáns.
A két 12,25 colos kombinált kijelző a megszokott Mercedes sémát követi, grafikában éppúgy, mint a színek tekintetében, vagyis ízlésesen látványos.ak Maga az MBUX rendszer könnyen kezelhető, értelemszerű használata talán még azoknak sem jelenthet gondot, akik nincsenek hozzászokva az okostelefonokhoz. Az viszont már inkább problémás, hogy a működése folyamán többször elakadt, forgott benne a láthatatlan homokóra; a legbosszantóbb része mégis a tolatókamera képének rendszeres eltűnése volt, természetesen hátramenet közben. Amikor minden okés vele, akkor középen, a váltókar helyén lévő érintőpaddal vagy a kormányon elhelyezett, szintén érintéssel (vagy simogató csúsztatással) vezérelhető. Amúgy továbbra is érdekes, hogy mint minden Mercedesben, a váltókar a volánra került. Eddig jó, teljesen ösztönszerű a használata is, csakhogy az érintőpad kényelmes kezelése érdekében elhelyeztek egy kéztámaszt a középkonzolon, ami épp úgy ékeskedik középen, mint egy hagyományos váltókar. Az érintőpadot viszont fizikális billenőkapcsolók és -gombok veszik körbe, valamelyik a hangerő szabályzására és a vezetési mód beállítására, mások a kameraképek, az autó és az asszisztensrendszerek közvetlen elérésére szolgálnak. Továbbá ha gyorsan, közvetlen akarunk egy-egy menüpontot elérni, például a média, a telefon vagy a navi funkciót, akkor itt közvetlen megtehetjük.
Újabb jó pont a GLB-nek, hogy a klíma teljesen független gombsort kapott, a szépen kidolgozott billenőkapcsolókkal majdnem minden funkciója külön-külön kapcsolható. Egyedül a légbefúvás iránya nem, azért a ventilátor fokozatszabályzó melletti menügomb felel: megbillentésére a központi kijelzőn megjelenik a teljes klímavezérlés képe, majd innen szabályozhatjuk az áramlást. Szerintünk ez hiba. Plusz egy gomb, már nem osztott, szorzott volna…
Az AMG Line csomagba tartozó, vaskos Nappa bőrborítású kormány és rajta a gombok elrendezése kimondottan tetszetős, és a galvanizált váltófülek is passzolnak a képbe. Ezekkel a rekuperáció erőssége állítható több fokozatban. Az érintésérzékény gombokkal viszont óvatosan, mert erősebb csúsztatásra két-három menüpontot is átugorhatunk velük.
A GLB-be bőven van hely pakolni is, az – ötüléses kivitel - csomagtere 495 literes, a hétszemélyes tesztautóban ez 465 literre korlátozódik. Az ülések lehajtásával hatalmas síkfelületet kapunk, közel 1,9 méteres hosszú tárgyakat is becsúsztathatunk az 1620 literes térbe. Sarkalatos pontja viszont a terhelhetősége, a 2175 kilogrammos menetkész tömegű hétszemélyes EQB mindössze 405 kilogrammot vihet magával, ami ülésenként 57 kilogrammot jelent, csomagok nélkül.
A Mercedes-Benz kecskeméti gyárában készülő EQB 350 lényegét és fergeteges dinamikáját az első tengely 190 lóerős aszinkron motorja, illetve a hátsó tengely állandómágneses, 102 lóerős szinkronmotorja adja. Így már érthetőbb a hihetetlen vehemenciája, a kockaforma 292 lóerő rendszerteljesítményt rejt, amihez 4Matic elnevezésű négykerékhajtás jár, kegyetlen stabilitással. Nagy szükség is van a 4Matic rendszerre, az 520 Nm nyomaték így erőlködés nélkül megy át az aszfaltra., Más szempontból is érdekes az EQB: amellett, hogy hihetetlen teljesítményt nyújt, a „kockaforma” nem becsüli le az aerodinamikát. Mindössze 0,28 a légellenállási együtthatója, a felül zárt hűtőrendszer, a szélcsatornában optimalizált, finomított rajzolatú lökhárítók és a szinte teljesen leburkolt alváz mellett speciális kerekek is hozzájárulnak ehhez. Azonban mindezek ellenére sem esett le az állunk a hatótávjától. Finoman lépkedve a „gázpedálon” 23,3 kWh fogyasztást mértünk, míg sportos használat mellett, kiaknázva a bőséges teljesítményét akár 30–32 kWh-os energiafelhasználásba is belecsúszhatunk. Végül 28,2 kWh-ra jött ki a tesztátlag, ami a viszonylag kicsinek számító, nettó 66,5 kWh lítium-ion akkumulátorával picivel több, mint 200 kilométeres hatótávot eredményez - egyetlen töltéssel. Körülbelül 220–230 kilométert mehetünk vele maximum, a gyári adatoktól való eltérést pedig foghatjuk akár a nagy melegre is. Hiszen szinte állandóan ezerrel pörgött benne a légkondi. Ugyanakkor városban kifejezetten jól érzi magát, itt 320 kilométer is megtehető vele. Ha a fogyasztókat is mellőzni tudjuk, akkor a 350 kilométer is simán meglehet. Mindenesetre mellőzve a spórolást, általános felhasználással, mikor jövünk és megyünk, néha meg rohanunk, akkor 28–30 kWh átlaggal számolhatunk.
Van ECO Assist is a fedélzeten, ami segít növelni a hatótávot: a navigáció, a táblafelismerő asszisztens és az érzékelők adatai alapján optimalizálva a rekuperációt. Például a pontos úticél ismeretében szimulációkat végez, meghatározza az ideális töltési pontokat, figyelembe véve az időjárást és a domborzati viszonyokat is. A rekuperáció mértékét mi is állíthatjuk, a váltófülekkel három erősség közül választhatunk, vagy a két fül egyszerre történő meghúzásával automata állásba kapcsolhatunk. A műszerfalon is figyelemmel kísérhetjük a fogyasztást, sőt van egy tényleges hatótáv adat, mellette pedig az a távolság, amit a plusz fogyasztók kikapcsolásával elérhetünk.
A kisebb akku kapacitás mellé gyorsabb töltés dukál. A 420 voltos feszültségű akkumulátora váltóáramról 11 kW-tal, egyenáramúról viszont akár 109 kW-os teljesítménnyel is tölthető. 66:11, pontosan 6, vagyis hat órát kell a kisebb töltési lehetőséggel várakoznunk, míg a nagyobbik lehetőséget kihasználva 30–40 perc is elegendő a teljes töltöttséghez.
Az egyfokozatú sebességváltó, a differenciálmű és a 4Matic egy magas színvonalú kompakt egységet alkot, ehhez jön még az energiatároló csomag öt egységének „frappáns” elhelyezése, így az EQB súlyelosztása 50:50 százalék a tengelyek közt.
A GLB futóműve inkább kényelmes, mint sportos, vezetés közben érezni a súlyát is. Ám a családi utazások során a nagyobb tempóval és a rossz minőségű utakkal is kiválóan boldogul, amihez a szinte szintetikus kormányzás is hozzáad. Az összhang tökéletes, a vezetés komfort hozza az elvárt szintet. A fékek ugyancsak remekül teljesítenek, a rekuperáció mellett is kiszámítható és hatásos a fékpedál nyomáspontja.
Az árak brutálisan emelkednek, a tesztautó üzembe helyezésekor 24,5 millióért vihettük volna haza a 350-es modellt alapáron, ez most a cikk megírásakor pontosan 27 086 999 forintnál tart. A tesztautónk extralistája amúgy elég terjedelmes, illetve az alapfelszereltsége is magas. „Annak idején” négymillió forintos plusz költséget jelentett az extrák kipipálása a listán. Vagyis az ára is kétségtelenül mercis. A GLB egyik legnagyobb ütőkártyája a zseniális menetkomfortja, valamint , hogy hétszemélyes verzióban is elérhető. Ezáltal egy klassz családi autó, kár a csekély terhelhetőségért. Ez nem egyedül az EQB hibája, a hétszemélyes GLB is csak 463 kilogrammal terhelhető. Vagyis nem tökéletes, de ahhoz képest, hogy eredetileg nem annak készült, kiváló elektromos autó lett belőle.

mercedeseqb350-2022
mercedeseqb350-2022a
mercedeseqb350-2022b
mercedeseqb350-2022c
mercedeseqb350-2022cs
mercedeseqb350-2022d
mercedeseqb350-2022dz
mercedeseqb350-2022dzs
mercedeseqb350-2022e
mercedeseqb350-2022f
mercedeseqb350-2022g
mercedeseqb350-2022gy
mercedeseqb350-2022h
mercedeseqb350-2022i
mercedeseqb350-2022j
mercedeseqb350-2022k
mercedeseqb350-2022l
mercedeseqb350-2022ly
mercedeseqb350-2022m
mercedeseqb350-2022n
mercedeseqb350-2022ny
mercedeseqb350-2022o
mercedeseqb350nyito

 


 

   Email:  [email protected]

Teszt

Történelem