Tuesday, 07, Feb, 4:24 PM

Nagyon nehéz az egyszerű autógyártó sorsa, amikor egy olyan modellel jelenik meg az adott piacon, mely a kategóriájában a legelső. 

Így jár most a BYD is az ETM6 modellel, mely az első a 7.5 tonna össztömegű elektromos haszongépjárművek európai piacán. Ilyenkor kezdenek el a gyár PR osztályán pro és kontra listákat írni. Pro – mi vagyunk az elsők és mindenki csak a hátunkat bámulhatja, kontra – mi vagyunk az elsők, így nincs viszonyítási pontunk sem az árazás, sem a termék technikai paramétereit illetően. Ráadásul egy új technológiát próbálunk eladni az ügyfeleknek, így még őket is meg kell győzni, hogy amit mi kínálunk az tökéletesen megfelelhet az ő igényeiknek.

Mai tesztalanyunk nem más, mint a BYD ETM6 teljesen elektromos 7.5 tonnás teherautója. Na, ez az a kategória, melynek autói elég ritkán kerülnek a kezeink közé. Hirtelen nem is emlékeztem, mikor is vezettem ilyen nagy teherautót utoljára. Később kiderült, hogy olyan régen, amikor még nem volt útdíj erre a kategóriára és erre rá is faragtam. Azoknak akik nem követik az elektromos evolúciót még a BYD név is elég furcsán cseng. Röviden nézzük át a BYD eddigi történetét. A kínai cég még 1995-ben alakult.

A fő profilja az akkumulátorok gyártása volt. (Ez lesz majd a legfontosabb csatlakozási pont napjainkhoz.) Az évek során olyan nagy multiknak is szállítottak, mint a Nokia vagy a Samsung. Voltak kisebb-nagyobb próbálkozásaik a járművekkel is, de az igazi lökést egy 2003-ban csődbe ment autógyár felvásárlása adta. Mondhatni innen már egyenes út vezetett oda, hogy napjainkban jóval több elektromos autót gyártanak, mint a Tesla, de itt Európában szinte alig ismert a márka.

Személyautó vonalon most történt meg a nagy áttörés, hiszen Norvégia után az EU 12 országában kezdték el forgalmazni az Atto3 és Tang SUV-ket, valamint a Han szedánt. Természetesen mindhárom modell elektromos meghajtású és ár/érték arányban abszolút versenyképes a piacon. Azt személyesen nagyon sajnálom, hogy a kisebb kategóriában meglévő modelljeiket, mint például a Dolphin-t nem hozzák még az európai piacra. De kanyarodjunk egy kicsit vissza az időben, hiszen a haszongépjárművek piacára is betört a cég elektromos modelljeivel. Először ráadásul a tömegközlekedést vették célba és ekkor dobták piacra a saját fejlesztésű elektromos buszaikat. Ha már ott voltak az alvázak, akkor már csak egy lépés választotta el őket a haszonjárművek gyártásától. A hazai piacukon gyakorlatilag a teljes palettát lefedik már, míg Európába jelenleg az ETP3 és az ETM6 modell elérhető. Később még érkezik a 40 tonnás vontató is.

Az ETP3 és az ETM6 modellekhez már 3 évvel ezelőtt volt szerencsénk. Az Eurotrade szervezésében bemutatott autókat akkor már egy rövid kör erejéig ki is tudtuk próbálni. Akkor az ígéret az volt, hogy 2020 januárjára már árak is lesznek és az első kontingens is megérkezik. Na, ebbe a tervbe tenyerelt bele a Covid, de úgy rendesen. Így jutunk el napjainkba, amikor is már tényleg hosszabb úton és élesben tudtuk kipróbálni az ETM6 modellt. Az elmúlt három évben azért Kínában sem állt meg az élet, hiszen nemcsak ez a modell, de az ETP3 is új arcot kapott. Őszintén szólva elsőre is eléggé mellbevágó az ETM6 külseje. 10-15 évvel ezelőtt jónevű európai dizájner irodák rajzoltak ilyen modelleket, azzal a felkiáltással, hogy az évtized végére már ilyen teherautókkal lesznek tele az utcák. Erre tessék, keletről érkezik meg az általunk megálmodott jövő. Annak idején a Demolition man  című Stallone filmben simán elment volna statisztának.

Szóval kívülről kapunk egy nagyon letisztult formát, melyen remekül néznek ki a lámpatestek. Akinek kicsit ismerősnek tűnik, annak javaslom a Ford Mustang Mach-E tanulmányozását. Nemcsak jól néznek ki, de este is megfelelő mennyiségű fényt juttatnak az autó elé a biztonságos haladásért. Ami feltűnik elölről az a hatalmas tükrök sokasága. Az autó elé és az oldalához történő kitekintést szolgáló egységekkel még nem is volna gond, de a két oldalsó hatalmas „elefántfül” egy kicsit érthetetlen már egy villanyautón. Amennyiben valahol, akkor itt már mindenképpen lenne értelme a tükör kameráknak, hiszen elég jelentősen csökkentenék a jármű homlok felületét. Ahogyan rutinos értékesítő mondaná hagyni kell valamit a faceliftre is.

Egyébként a gazdaságossági felhang vitorlájából már azzal is ki lehet fogni a szelet, hogy az autó végsebessége elvileg 100 km/h és itt nem hozna annyi előnyt a kamera rendszer, mint amennyivel az autót drágítaná. Apropó drágaság. Foglalkozzunk most az autó árával ami első hallásra elég húzós. Jelenleg 110.000 euró plusz áfa egy alap alvázas verzió. Igaz 115.000-ért van már ponyvás felépítménnyel elérhető is. Akármilyen euró árfolyammal is számolunk ez nagyon nem kevés pénz egy haszongépjárműért, aminek vissza kell termelni az árát. Most érünk újra vissza a cikk elején taglalt nehézséghez, miszerint a modellnek jelenleg nincs konkurenciája a piacon. Vagyis ilyen módon nem tudjuk összevetni más gyártó hasonló modelljével. Amennyiben a dízel motorral szerelt konkurenciát vesszük elő akkor sem leszünk sokkal okosabbak abban a tekintetben, hogy jó áron vettük-e az ETM6 járművünket.

Ebben a kategóriában jelenleg egy  konkurens modell dízel meghajtással 65-70.000 euró nettó ártól érhető el. Vagyis csak elérhető lenne, de gyakorlatilag szinte nem lehet ezt a kategóriát belátható határidőn belül beszerezni. Amennyiben mégis találsz valahol egy eladó példányt, akkor pedig azzal kell szembesülni, hogy a kereslet megugrása miatt az ára már a 85-90.000 eurós kategóriába esik. Ezek figyelembe vételével már nem is olyan ördögtől való ez az elektromos teherautó. Az üzemeltetési költségeknél természetesen, akárcsak a személyautóknál, hatalmas az árelőny az elektromos meghajtás javára. Kevesebb és olcsóbb szervizelés, így több munkával töltött idő. Amennyiben elkötelezzük magunkat flottánk elektromossá alakításában, akkor például az Eurotrade-től is vásárolhatunk olyan napelem és tároló egységeket, amelyek a beruházás után gyakorlatilag minimális költség mellett elláthatják üzemanyaggal (árammal) az autóinkat.

Ahogy mondani szoktam még mindig könnyebb otthon áramot termelni, mint gázolajat. Természetesen az importőrnél a megvásárláshoz is rendelkezésre állnak a megszokott pénzügyi lehetőségek a készpénzes vásárlástól a hosszútávú bérlésig. A piszkos anyagiak után térjünk vissza tesztalanyunkhoz. Mi egy dobozos felépítményt kaptunk, ami a kényesebb áruk szállításához elengedhetetlen. A létra alváz miatt, és az ebben elhelyezett akkumulátoroknak köszönhetően bármilyen felépítményt kérhetünk a modellre, ami a dízelek esetében is elérhető. Az autó hátulján felhajtható fellépő segíti a bejutást a csomagtérbe. Sajnos az utasfülkébe bejutás egy kicsit nehézkesebb, kellett volna még egy fellépési pontot kialakítani, ami főleg a lejutásnál lenne nagy segítség. Futárként használva az ETM6-ot azért fárasztó lenne naponta több tucatszor fel és leszállni. Pozitívum ugyanakkor, hogy mindkét oldalra került kapaszkodó, ami azért segíti a feljutást. Belül egy nagyon modern belső fogad bennünket. Az anyagok és felületek minősége és kidolgozottsága bőven elfogadható ebben a kategóriában.

A műbőrnek látszó ülések műbőrből készültek és elég kényelmesek. Sok konkurenssel ellentétben itt tényleg kényelmesen elfér egymás mellett három felnőtt. A műszeregység egy mai korszerű villanyautónak felel meg. Előttünk és a középkonzolon is kapunk egy kijelzőt. Itt azért kézzel fogható, hogy haszonjárműben ülünk, hiszen nem pakoltak 4k-s kijelzőket az autóba, de ahhoz az itt elérhető felbontás is elegendő, hogy a forgalomba elboldoguljunk. Mivel a telefonunkat is tükrözhetjük a rendszerre így gyakorlatilag teljes navigációt kapunk. Vezetéshez az ülést és a kormányt is elég tág határok között tudjuk állítani, így szinte bármilyen testalkathoz hozzá tudjuk igazítani. Apropó ülés. Sajnos a borzasztó minőségű magyar utak miatt nagyon elkélne hozzá egy légrugós ülés. A tesztutunkon talán ez volt a legzavaróbb momentum, hogy az egyébként üres kocsi a rossz úton eléggé pattog és így a vezető ülés sem olyan komfortos, mint lehetne. A motor, mely 150 kW (204 LE) teljesítményre és 550 Nm nyomaték leadására képes elég meggyőzően mozgatja az üresen 3.5 tonnás autót.

A haladáshoz az energiát egy 126 kWh-s akkumulátorból vesszük ki, amely mennyiség teljes terhelés mellett jó 200 kilométerre elegendő országúti használat mellett. (Az akkumulátor egy hűtőfolyadékos hőkezelési rendszerrel van felszerelve, amely garantálja, hogy az akkumulátor hőmérséklete az optimális működési hőmérsékleten maradjon. Ez növeli az akkumulátor rendszer biztonságát és megbízhatóságát, és lehetővé teszi a jármű extrém időjárási körülmények közötti működését.) Természetesen városi forgalomban ennél nagyobb hatótáv is elérhető, ha megfelelő technikával vezetjük az autót. Méretéhez képest jól manőverezhető az autó, meglepően kicsi például a forduló köre is. A jelenleg tesztelt modell majdnem 6 méter hosszú, de létezik egy nagyobb testvére, mely több, mint 7.5 méteres és 4.2 méter a tengelytávja a most tesztelt 3.36 méteressel szemben. A kialakítás zsenialitását dicséri, hogy a jelentős alapterület növekedés ellenére csak 70 kilónyi rakományról kell lemondanunk ennél a kivitelnél.

Fontos szempont egy elektromos jármű vásárlásánál még a töltési kapacitások nagysága. Gond itt sincs, hiszen 120 kWh- töltési sebességre van felkészítve a rendszer, amivel 20%-ról 100%-ra történő feltöltés esetén alig egyetlen órára van szükség. Kicsit összegezve tapasztalatainkat, melyet a tesztút alatt szereztünk azt kell mondani, hogy az irány jó. A modell célszerszámként megfelelő, a vele szemben támasztott elvárásoknak maradéktalanul megfelelt. Innen kezdve már a cégvezető kockás füzete jön, amelyben kiszámolja, hogy a saját profiljának megfelelő modell esetén milyen csillagállás mellett éri meg a beruházás. Az biztos, hogy az elektrifikáció megállíthatatlan és a személy és teherszállítás jövőjének üzemanyaga az áram lesz. Az még a jövő kérdése, hogy az áramot miben visszük magunkkal vagy miből állítjuk elő. A BYD ETM6 jó választás lehet azon cégeknek akik nem csak zöldnek akarnak látszani, de a környezetvédelem mellett a saját zsebüknek sem ellenségei.

bydetm6-2022
bydetm6-2022a
bydetm6-2022b
bydetm6-2022c
bydetm6-2022cs
bydetm6-2022cs01
bydetm6-2022d
bydetm6-2022d01
bydetm6-2022dz
bydetm6-2022dzs
bydetm6-2022e
bydetm6-2022f
bydetm6-2022g
bydetm6-2022gy
bydetm6-2022h
bydetm6-2022i
bydetm6-2022j
bydetm6-2022j01
bydetm6-2022k
bydetm6-2022l
bydetm6-2022ly
bydetm6-2022m
bydetm6-2022m01
bydetm6-2022m02
bydetm6-2022n
bydetm6-2022ny
bydetm6-2022o
bydetm6-2022p
bydetm6-2022q
bydetm6-2022r
bydetm6-2022s
bydetm6-2022sz
bydetm6-2022t
bydetm6-2022ty
bydetm6-2022u
bydetm6-2022v

 


 

   Email:  [email protected]

Teszt

Történelem