Tuesday, 07, Feb, 4:13 PM

A FlixBus elindítja a leghosszabb európai buszjáratot Brest és Grenoble között, amely repce alapú biodízel üzemanyaggal üzemel.

A FlixBus és anyavállalata, a Flix SE elkötelezett az iránt, hogy az utazást a legfenntarthatóbbá tegye.  Ennek a törekvésnek az egyik eleme az alternatív meghajtású járművek bevezetése, így a Flix több partnerrel is együttműködik az új technológiák felkutatása és tesztelése érdekében. Most például a Volvo Buses vállalattal kötött egy új megállapodást, melynek keretében a repcéből készült Oleo100 biodízel használatának lehetőségeit teszteli. Az Oleo100 ugyanis teljes mértékben megfelel a legújabb környezetvédelmi kritériumoknak, mivel megújuló biomasszát alakít át üzemanyaggá. A repcemag kipréselése során egyrészt GMO-mentes (genetikailag módosított organizmus-mentes), a francia gazdaságokban az állatok takarmányozására szánt növényi fehérjéket, másrészt pedig emberi fogyasztásra szánt repceolajat nyernek.
Ezzel párhuzamosan a Brest - Grenoble útvonalon Oleo100 üzemanyaggal közlekedő autóbuszok bevezetésével a Flixbus növeli bioüzemanyag-felhasználását Franciaországban. A vállalat már 2021 novemberében elindított két Oleo100 üzemanyaggal működő Volvo autóbuszt Nizza és Toulouse között, majd 2022 júniusában a Vannes - Párizs között is Oleo100-zal hajtott Volvo járműveket vezetett be.
Napi egy járat a Brest - Grenoble útvonalon évi 830 000 megtett kilométert és 200 000 liter elfogyasztott üzemanyagot jelent. Az útvonalon közlekedő két Volvo Bus 9700-as emeletes távolsági busz Oleo100-at használ, amely a francia Saipol cég által gyártott, repcéből készült biodízel. Ennek köszönhetően 70 százalékkal kevesebb üvegházhatású gázkibocsátás keletkezik a hagyományos üzemanyaggal hajtott buszokhoz képest.
Fabian Stenger, a Flix SE operatív igazgatója így nyilatkozott: „A Volvo Bus osztja azutazás fenntarthatóbbá tételére  vonatkozó víziónkat, és olyan prémium kategóriás buszokat biztosít, amelyek garantálni tudják az ügyfeleink által elvárt FlixBus-minőséget. Jelenleg öt Volvo busz közlekedik Oleo100-zal Franciaország-szerte, erre különösen büszkék vagyunk. Világszerte, különböző partnerekkel közösen igyekszünk olyan megoldásokat bevezetni, melyekkel a FlixBusszal való utazás szén-dioxid-kibocsátását a lehető legnagyobb mértékben csökkenthetjük. Franciaország úttörőnek számít ezen a téren az olyan ambiciózus partnereknek köszönhetően, mint a Volvo Bus, a Morio és a Saipol."

 


 

   Email:  [email protected]

Teszt

Történelem