Toyota GR Super Sport Nyilvános főpróba Le Mans-ban

Közvetlenül a Le Mans-i 24 órás futam rajtját megelőzően, a legendás Circuit de la Sarthe versenypályán mutatta meg leendő hosszú távú versenyautójának prototípusát a Toyota.

toyotagazooracingsupersportproto11A koronavírus járvány miatt az idei, 88. Le Mans-i 24 órás autóverseny zárt ajtók mögött, közönség nélkül zajlik; a szervezők a biztonság érdekében a versenyen részt vevő csapatok közötti érintkezést is korlátozzák. Emiatt csak kevesek lehettek szemtanúi annak, amint a Toyota Gazoo Racing a rajtot megelőzően a pályára vitte annak a leendő versenygépnek a prototípusát, mellyel a márka a hosszú távú világbajnokság (WEC) új Hypercar géposztályában fog rajthoz állni 2021-től.
toyotagazooracingsupersportproto13Az újdonság, mely a versenyhétvégét megelőzően már egy Le Mans-i tesztprogramon is részt vett, egyelőre a Gazoo Racing szokásos piros-fekete-fehér álcájába bújva futott ki az aszfaltcsíkra. Ráadásul tető nélkül, spyder kivitelben tette meg az 13,6 kilométeres demonstrációs kört, tovább erősítve azon híreszteléseket, hogy a homologizációs példányokon túl, nyitott szupersportkocsiként is megjelenik a GR Super Sport közúti verziója. Ugyan ez még nem biztos, mégis egyértelműen láthatók az azonosságok és eltérések a mostani prototípus és a 2018-ban bemutatott tanulmányautó között: a mérnökök látványosan integrálták a karosszériába a fényszórókat, az aerodinamikai elemeket pedig a legújabb specifikációkhoz igazították.
toyotagazooracingsupersportproto03Az új szabályok értelmében nem csupán nagyobbak és nehezebbek lesznek az autók, mint a jelenlegi LMP1-es csúcskategória képviselői, de közúti, homologizációs változatot is kell építeni belőlük – két év alatt legalább 25 darabot. A közúti hajtáslánc csupán minimális (az emissziós és zajkorlátozási szabályok által előírt) mértékben térhet el a versenyautó legfeljebb 750 lóerős rendszerteljesítményű egységétől, ezen belül pedig a hibrid komponensnek teljesen meg kell egyeznie a bajnokságban alkalmazottal.
toyotagazooracingsupersportproto15A GR Super Sport prototípusát Alex Wurz vezette Le Mans-ban, és a kétszeres Le Mans-i bajnok (1996, 2009) nem titkolta lelkesedését. „Egy ilyen bemutató kör értelemszerűen nem a határok kereséséről szól, de így is érezhető volt, micsoda lehetőségek rejlenek az autóban. Egyértelműen érezhető a hasonlóság a GR Super Sport és a TS050 Hybrid versenyautó között, különösen az összkerékhajtás és a hibrid rendszer terén. A mérnökök szerint épp csak kóstolót adtak az autóból, így alig várom, hogy hamarosan ismét vezethessem azt.”