Óriás ragadozó hal Hat méteres és hetvenmillió éves

Hetvenmillió éves óriáshal fosszíliájára bukkantak Argentínában. A Patagóniában talált ragadozóhal több mint hat méter hosszú lehetett. 
oriashal3A hal Patagónia vizeiben úszott a kréta földtörténeti korszak végén, amikor a hőmérséklet jóval magasabb volt, mint most - írták a kutatók az Alcheringa: An Australasian Journal of Palaeontology című tudományos lapban. Az éles fogú, ijesztő megjelenésű húsevő állat maradványait a Colhue Huapial-tó közelében találták meg, Buenos Airestől mintegy 1400 kilométerre délre. A fosszília a Xiphactinus nemhez tartozik, melynek tagjai között voltak a Föld történetének valaha létezett legnagyobb ragadozóhalai. Meglehetősen vékony teste hatalmas fejben végződött. Nagy állkapcsában több centiméteres, tűéles fogak sorakoztak.

oriashal2

A faj más példányainak maradványait a világ más részein is megtalálták már, néhányuknak a gyomortartalma is megőrződött - idézi Julieta de Pasquát, a tanulmány egyik szerzőjét a PhysOrg.com tudományos-ismeretterjesztő hírportál. Korábban csak az északi féltekén találtak a Xiphactinus nembe tartozó példányokat, nemrég viszont Venezuelában előkerült az első déli fosszília is. Patagónia a dinoszauruszok és prehisztorikus fajok fosszíliájának egyik legfontosabb lelőhelye.