Atelopus varius - Először szaporodott fogságban

Először szaporodott fogságban a világ egyik legritkább varangyosbékája az angliai Manchesteri Múzeum szakembereinek köszönhetően. A súlyosan veszélyeztetett Atelopus varius a panamai és Costa Rica-i esőerdők mélyén él és kizárólag gyors folyású patakok köveire, szikláira rakja le petéit - olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában. 

Atelopus varius 1

A Manchesteri Egyetem kutatói a panamai Santa Fe nemzeti parkjába ellátogatva tanulmányozták a ritka kétéltűt, hogy a környezeti hőmérsékletre, a vízszintre és az áramlás erősségére vonatkozó adatokat felhasználva reprodukálják annak természetes élőhelyét. A speciális világításnak köszönhetően a mesterséges környezetben egy olyan trópusi alga is virágzik, amellyel az ebihalak táplálkoznak. A tenyészprogram az elmúlt három év kemény munkájának eredménye. A szakemberek 2018-ban hoztak el Panamából hat Atelopus variust. A kutatók azt tervezik, hogy ha az élénksárga és fekete színű varangy kipusztul a természetes élőhelyén, akkor fogságban világra jött ebihalakat fognak betelepíteni a vadonba. "Az egyetem az egyetlen intézmény Panamán kívül, ahol ilyen kétéltűek élnek. Ez óriási felelősség, amellyel a kutatócsoport is tisztában van" - mondta Andrew Gray, az egyetemhez tartozó Manchesteri Múzeum kurátora. 

Atelopus varius 2

Gray és csapata elsődleges célja ugyanakkor az, hogy segítsék az Atelopus varius megóvását az állat természetes élőhelyén, amelyhez anyagi támogatást is nyújtanak, valamint megtanítják a helyieknek, hogy minkét tudják figyelemmel kísérni a faj állapotát. Az egykor nagy területeken elterjedt Atelopus varius populációi drasztikusan összezsugorodtak az 1990-es években a nemzetközi kisállatkereskedelem fellendülése miatt, ám ma már egy halálos gombafertőzés jelenti a legnagyobb fenyegetést a fajra. Az állatokra emellett az éghajlatváltozás, a természetes élőhelyük pusztulása és a betolakodó fajok jelenléte is nagy csapást jelent.