Mars Az ásványaiban rengeteg víz lehet

Régóta foglalkoztatja a tudósokat a kérdés, hogy hova tűnhetett a víz, amely évmilliárdokkal ezelőtt a Mars felszínén hömpölygött. Új eredmények alapján a szakértők úgy vélik, a bolygó külső rétege, a kéreg zárhatta magába: az ősi víz a Mars kőzetében ásványok formájában létezik. 

Perseverances Mars2

A kutatók a vörös bolygó körül keringő űrszondáktól származó és meteorokról gyűjtött információra alapozták vizsgálataikat. Kifejlesztettek egy számítógépes szimulációt annak bemutatására, hogyan veszíthette el a bolygó az idők során a vizet - írja a BBC hírportálja. A kutatás eredményeit a Science című tudományos lapban mutatták be, és az 52. Hold- és Bolygókutató Tudományos Konferencián tárgyalják meg a szakértők. Több mint négymilliárd éve a Mars melegebb és nedvesebb volt, és valószínűleg sűrűbb légkörrel rendelkezett. Folyók szelték át felszínét, medreket vájtak a kőzetbe és becsapódási kráterekben halmozódtak fel. Nagyjából egymilliárd évvel később vált azzá a hideg, puszta bolygóvá, ahogyan ma ismerjük. "Régóta tudjuk, hogy a Mars sokkal nedvesebb volt történelme korai szakaszában. De a víz sorsának kérdése állandó probléma volt" - mondta Peter Grindrod bolygókutató, a londoni Természettudományi Múzeum munkatársa. A Mars légkörének tanulmányozásából ismert, hogy a víz egy része az űrbe távozott, a felszínen és közvetlenül a felszín alatt lévő jéglerakódások pedig arról árulkodnak, hogy a víz egy része megfagyott. A Föld mágneses mezővel rendelkezik, amely megakadályozza légköre eltűnését. A Mars mágneses mezeje azonban gyenge, ezért a víz alapvető összetevői kikerülhettek a bolygó légköréből. A hidrogén elszivárgásának sebessége alapján azonban valószínűsíthető, hogy nem csak ez okozta a víz eltűnését.

Perseverances Mars1

Ha feltételezhető, hogy a hidrogén szivárgásának sebessége a múltban azonos volt, akkor csak nagyon kis mennyiségű víz tűnhetett el így - véli Eva Linghan Scheller, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) munkatársa, a tanulmány társszerzője. Az új számítógépes modell szerint a Mars eredeti vízkészletének legalább 30, de akár 99 százaléka is beépülhetett a bolygó kérgében található ásványokba. Amikor a kéreg megváltozik, vizet - folyékony halmazállapotú vizet - vesz fel, hidratált ásványokba zárja, melyek szerkezetében víz van - fejtette ki Bethany Ehlmann társszerző, szintén a Caltech munkatársa. A szakértők szerint a legtöbb víz 4,1-3,7 milliárd éve tűnt el. A NASA Marsot kutató programjának vezető tudósa, Michael Meyer elmondta, hogy a bolygó feltárásának fő célja a víz útjának követése, mivel központi szerepet játszik a Mars geológiájában, klímájában és az élet esetleges meglétében.