Porsche 911 GT3 - 20 éves a közúti versenyautó

Fejlesztésében a kétszeres rally világbajnok, Walter Röhrl is részt vett. Egyetlen másik Porsche 911 sem áll ennyire közel a motorsporthoz, gyakorlatilag a versenypályák agilitását kínálja országúton. Ráadásul minden generációja egyre gyorsabb és gyorsabb lett... 20 éves a puristák kedvence.

Statisztikák szerint a valaha gyártott Porsche 911 GT3-ok 80 százalékát rendszeresen vezetik versenypályán. Ami tulajdonképpen nem nagy szám, mindössze annyit jelent, hogy a tulajdonosok jó része rendeltetésszerűen használja az autóját. Mert a Walter Röhrl, Roland Kussmaul versenymérnök és a Porsche Motorsport weissachi specialistái által tökélyre csiszolt, s a Porsche filozófiáját leginkább megtestesítő 911 GT3 sikerreceptjének egyik titka, hogy a versenysport újításait és az ott szerzett tapasztalatokat beépítik a közúti modellbe. Így lett a szívómotoros, hátsókerék-meghajtású, kézi sebességváltóval szerelt gép a puristák kedvence.
Az első 911 GT3 az 1999-es Genfi Autószalonon jelent meg, a legendás Carrera RS 2.7 utódjaként, neve pedig arra a GT osztályra utalt, melyben a versenyváltozatok szerepeltek. A zuffenhauseni sportkocsi vízhűtéses, 3.6 literes hathengeres boxermotorjának csúcsteljesítménye 360 lóerő volt, s Walter Röhrl-lel a volánja mögött már a világpremierje előtt learatta a babérjait: kevesebb mint nyolc perc alatt teljesítette a Nürburgring Nordschleife 20,8 kilométeres körét, ami új mércét jelentett a közúti autók számára.
A diadal nem pusztán a kivételes teljesítményű boxermotornak volt köszönhető, hanem a precízen hangolt általános csomagnak is, a körülbelül 30 milliméterrel a földhöz közelebb „ülő” sportkocsi futóművét és fékrendszerét megerősítették, a hatsebességes kézi váltóját pedig a 911 GT2-ről kölcsönözték. Ugyanakkor megváltoztatták a fokozatok elosztását, s egy hatalmas, rögzített hátsó szárnyat kapott. Az első példányok 1999 májusában gördültek le a weissachi gyártósorról, megalapozva a versenyváltozatok sikereit. A 911 GT3 R és a GT3 RSR egyaránt nagy győzelmeket ért el a következő években a GT-futamokon.
porsche911gt3 996299729912aA kezdeti meggyőző eredmények után a Porsche viszonylag gyorsan, három-négy évente bemutatta a közúti versenygép új evolúciós szakaszait. 2003-ban 381 lóerőre nőtt a boxer erőforrás maximális teljesítménye – elsősorban a „VarioCam” folyamatosan változó vezérműtengely-vezérlő rendszerének köszönhetően. Emellett ultra-nagyteljesítményű Porsche Kerámia Kompozit Fékrendszer (PCCB) gondoskodott a magabiztos lassulásról. Három évvel később ismét szintet lépett a hathengeres erőmű csúcsteljesítménye, s a GT3 első ízben Porsche Active Supension Managementtel (PASM) felvértezett aktív felfüggesztéssel is büszkélkedhetett. 2009-ben nemcsak a lóerők száma, hanem a hengerűrtartalom is gyarapodott, a 435 lóerőt egy 3.8 literes aggregátból préselték ki a fejlesztők. A teljesen új hátsó szárny és a burkolt „alváz” pedig körülbelül a korábbi kétszeresére növelte a leszorító-erőt.
porsche911gt3 99619912Aztán a 2013-as Genfi Autószalon a GT3 új nemzedékével ünnepelte a 911 50. születésnapját a Porsche. Szinte minden porcikája új volt az autónak: a motorja, a sebességváltója, a karosszériája és alváza egyaránt. 475 lóerős, 3.8 literes hajtóművéhez – a modell története során először – egy PDK duplakuplungos automataváltó kapcsolódott, és egy aktív hátsó tengely kormányzás, ami jelentősen javította a 911 GT3 dinamikáját. Ennek megfelelően 7:25 perc alatt ment végig a Nürburgringen, több mint fél másodperccel gyorsabban, mint az első kiadás.
porsche911gt31999walterroehrlA 2017-es, legújabb verzió fejlesztésének középpontjában a hathengeres boxer állt. Hengerűrtartalma 4.0 literre nőtt, miközben kereken 500 lóerő leadására volt képes. A purista pilóták kedvéért pedig a Porsche visszahozta a kézi váltás lehetőségét, a PDK alternatívájaként egy hatfokozatú manuális egység is elérhetővé vált. Sőt, a Touring csomag részeként a rögzített szárnyat egy automatikusan kinyíló spoiler váltja, ami diszkrétebb megjelenést eredményez. S a folytatás?! Ígérjük, hamarosan következik!