Ford Fiesta 1.0 Ecoboost 2017 - Mint a nagyok

Mivel a címnek vitathatatlanul igen fontos – rámutató és figyelemfelhívó - szerepe van egy-egy szöveg előtt, ugyancsak sokat agyaltam azon, hogy mivel is nyissam a vadonatúj, 1.0 literes motorral szerelt Ford Fiesta tesztjét. Az eredményt már tudják, a miértre pedig mindjárt fény derül! 

Három komoly „lehetőség” merült fel bennem a 2017-es Ford Fiesta kapcsán, melyek közül abszolút meglepő módon a legkevésbé hatásvadász változatra tettem a voksom. Méghozzá egyértelműen a kisautó érdemei miatt, de a másik két cím legalább ennyire jogos lett volna. „Premier előtt” – kezdhettem volna így is, hiszen az új Fiestát még be sem mutatta (nekünk) hivatalosan az importőr, valamikor majd a nyár végén debütál Magyarországon. Mi viszont máris kipróbáltuk, vezettük az AUTÓ-NEXUS Ford Store jóvoltából. S talán legalább ennyire találó lett volna a „Ha ló nincs, akkor a” kezdetű közmondás, mert míg a kollégám egy Focus RS volánja mögött, addig nekem a szamár jutott. Nem vitás, ugye? Panaszra azért nincs okom, ahogy az a címből is kiderült.
Most viszont következzen a Fiesta, melyet a Ford egyszerűen és nem kicsit „szerényen” a legfejlettebb technológiájú kisautónak nevez a sajtóanyagban. Ígérem, hogy erre még visszatérek, de előbb nézzük körbe az autót. Az új nemzedék három- és ötajtós változatban egyaránt készül, a felszereltségi szintektől – Active, Titanium, Vignale, ST-Line - függő, jellegzetes stíluselemekkel; tesztautónk egy ötajtós, Titanium Technology kivitel volt, Blazer Blue fényezéssel és sötétített hátsó oldalablakokkal megspékelve. Az elődjénél 71 milliméterrel hosszabb és 13 milliméterrel szélesebb karosszéria nem annyira sportos, nem annyira dinamikus, ék alakú, mint régen, viszont így is tipikusan Fiesta és még annál inkább Ford. Letisztultabb gépháztetejével, nagyobb szájával (hűtőmaszkjával), modern fényszóróival tökéletesen belesimul a márka modellpalettájába, ugyanakkor nem nélkülözi a fiestás designjegyeket, például a nyújtott öv- és ablakvonalat. Egyedül a farnál tűnik úgy, hogy elfogyott a formatervezők lendülete, ha nem lenne rajta a Ford logó és a Fiesta felirat, bármi másnak is gondolhatnák a német-amerikai újdonságot. Leginkább egyébként a KA+-hoz hasonlít, csak szerencsére nem annyira bakkecske. Hogy ne legyek teljesen igazságtalan, elárulom, hogy a hátsó lámpa C-alakú fénye némi karakterrel ruházza fel a Fiesta fenekét.

Na, a belső térrel nincs ilyen problémám. Habár a helykínálat - a külső méretnövekedés ellenére – nyilvánvalóan kisautós, értsd: Magyarországon akár családi használatra is megfelel, a Titanium Technology felszereltségű tesztautó utasterének kialakítása, atmoszférája nagyon rendben van, amihez a kesztyűtartó feletti díszcsíkot, karbon díszítőelemeket, velúr első és hátsó szőnyegeket, Chrome Chopper varrású kormányt és szövetkárpitozású üléseket is magában foglaló (Chrome Chopper) belső designcsomag is hozzájárul. A középkonzol tetején ücsörgő, fix – 8 colos – érintőképernyővel nagyon komoly benyomást kelt a Fiesta, s ebből a környezetből a multifunkciós volán és a tipikusan fordos műszeregység sem üt el. Pont, mint a nagyok!
fordfiesta10ecoboost2017uMivel a SYNC3 rendszerrel társított érintőképernyőről és a kormányról minden lényeges funkció, így a telefon, a navigáció és az audióberendezés és az autó különböző beállításai elérhetőek, a középkonzolról majdhogynem elfogytak a hagyományos gombok, szinte csak mutatóba maradtak. Azért a 3. komfort csomaghoz tartozó klíma még ilyenekkel állítható. Természetesen minden Fiesta alapáron kínál Bluetooth-csatlakozást és két USB-portot, s rendelhető hozzá DAB rádió is. Tesztautónkban ugyan nem volt B&O Play hangrendszer, ám a 7 hangszórós hifi is elég tisztességesen játszotta le a kedvenc zenéimet.
fordfiesta10ecoboost2017szKicsit visszakanyarodva a térkínálathoz, miközben elöl kifejezetten kényelmesek a tág határok között állítható ülések, addig hátul (szintén) két fő utazhat megfelelő kényelemben, nézzék meg a pad formázását. A sajtóanyag szerint amúgy 16 milliméterrel több hely jut az itt ülők térdének, és a csomagtérajtó nyílása is nagyobb lett. A raktér kapacitása alapra 292 liter, mely a hátsó sor előrehajtásával 984 literre bővíthető.
fordfiesta10ecoboost2017gyAz új Fiesta motorpalettáját meglehetősen leegyszerűsítették, mindössze az 1.0 literes EcoBoost, a szintén háromhengeres 1.1 literes benzines, valamint az 1.5 literes TDCi erőforrás elérhető hozzá, igaz, a két turbós többféle teljesítményszinttel választható. Mi a 100 lóerős EcoBoost-ot kaptuk kézhez, hatfokozatú manuális váltóval és 16 colos kerekekkel társítva, melyeket nem sok kritika érhet. A többszörös díjnyertes aggregát, ha nem is kimagasló dinamikával, ám kellő erőtartalékokkal és kifejezetten kulturáltan teszi a dolgát, a legtöbbször észre sem venni, hogy háromhengeres. Maximum gyorsításokkor emeli meg enyhén a hangját, amikor azonban szól a zene, azt sem hallani. Emellett határozottan nyomatékos, már 1400-as fordulatszámtól leadja a 170 Nm-es csúcsértékét, vagyis nem feltétlenül kell az egekbe pörgetni, egyúttal nem is fogy el hirtelen. (4000-ig folyamatosan jelen van a 170 Nm.) Úgyhogy a könnyen és pontosan járó hatfokozatú váltóval könnyű kiaknázni a motorban rejlő képességeket, mindegy, hogy városban, országúton vagy autópályán haladunk vele. Ráadásul még itt sem hangos, nyilván a jó fokozatelosztásnak, a merev szerkezetnek és az alapos zajszigetelésnek köszönhetően.
fordfiesta10ecoboost2017Meglepő módon a sajtóanyag kategóriaelső menetdinamikáról beszél, nekem viszont az tűnt fel, hogy a nagy kerekei ellenére milyen ügyesen bánik el az úthibákkal a Fiesta. Persze, a komfortos rúgózás nem feltétlenül zárja ki a magabiztos kanyarvételi tulajdonságokat, s ezen a téren a Ford kisautója valóban nyerőnek bizonyult. Röviden összefoglalva: azoknak sem kell lemondaniuk a Fiestáról, akik egy kis kényelemre vágynak, sőt! Közben olyan fejlett technológia fokozza a vezetési élményt, mint az „Elektronikus Nyomatékvektor Szabályozás”, ami kanyarodás közben az ívbelső kerekek enyhe fékezésével javítja a tapadást és a menetstabilitást. S megint csak eszembe jut, a „kis” Fiesta pont úgy megy, „mint a nagyok”!

Ahogy ígértem, most következzenek az autó további fejlett technikai megoldásai, mert még akadnak bőven. A Fiestában nem kevesebb, mint 15 különféle vezetőtámogató asszisztens szerepel, a lista olyan berendezéseket tartalmaz, mint a „Közelekedési Táblafelismerő”, az „Automatikus Távfény”, az „Adaptív Sebességtartó Automatika”, az „Állítható Sebességhatároló”, a „Holttérfigyelő”, a „Követési Távolságra Figyelmeztető Rendszer”, a "Vezetőfigyelmeztető”, a „Sávtartó Asszisztens”, a „Sávelhagyásra Figyelmeztető Rendszer” és az „Ütközésre Figyelmeztető Rendszer”. Ezek közül nem minden alap, viszont minden pénzt megérnek. És mondtam már?! „Pont, mint a nagyokban!”
fordfiesta10ecoboost2017pA legalapabb Fiesta (Trend) 4.030.000 forinttól vásárolható meg. A Titanium Techology felszereltségű, 1.0 literes EcoBoost motorral szerelt Fiesta alapára 4.905.000 forint, a felextrázott tesztautó pedig 5.203.000 forintért vihető haza. Egyelőre ennyi róla, a hazai premier után a teljes modellválasztékot bemutatjuk. Viszontlátásra akkor!

 

Ford-tesztjeinket az AUTÓ-NEXUS Ford Store támogatja:

auto nexus 1920x1280 ecosport banner

Pin It