Peugeot 3008 GT 2.0 HDI 2017 - Nem lehet nem imádni

„Össze-vissza” egyetlen embert ismerek, akinek nem tetszik a Peugeot 3008 GT. Ám ő – aki történetesen a kollégám – is inkább előítéletes volt a francia SUV-val szemben, leginkább az „Év autója 2017” cím miatt. Mindenki más viszont imádta a környezetemben. Hogy miért?

Volt olyan, akinek a külseje jött be. Vagyis inkább majd’ mindenkinek. Ami nem is csoda, hiszen a 3008 (GT) formája tényleg telitalálat. Abszolút nem hétköznapi, viszont hihetetlenül vagány és erőteljes, sőt, kétszínű fényezésével és felnijeivel, illetve különleges hűtőmaszkjával nem kicsit feltűnő. Mégsem irigységet vagy utálatot vált ki az emberek többségéből, hanem tetszést, csodálkozást meg elismerést. Vagyis egyértelműen jót tett a Peugeot 3008-nak a stílus- és kategóriaváltás, amit a piac már-már kikövetelt magának: a szerethetően bumfordi családi crossoverből ütős és macsó SUV lett. Természetesen az összes mai, jól ismert peugeot-os és szabadidő-autós stílusjegyet is beveti a 3008: széles – fekete és krómszínű - védőelemek burkolják a karosszéria alját, háromdimenziós hűtőrács díszíti a markáns orr-részt; ugyanakkor néhány jellemvonás – úgy, mint a rézzel feldobott monogram, az alumínium tetősínek vagy a két oldalon kivezetett, krómozott kipufogóvégek - kizárólag csak a GT kivitelé.
Megint másoknak – ugyancsak a nagy többségnek - a 3008 belseje is tetszett. Engem például „kilóra megvett” a modern i-Cockpit fényűző és mégis otthonosan komfortos kialakítása, akárhányszor beültem az autóba, mindig elámultam valamin. A gokartosan apró, piszok jó fogású volánon, a változtatható grafikájú, szinte „élő” 12,3 colos nagyfelbontású műszerfalon, az állítható hosszúságú ülőlappal és masszázsfunkcióval is rendelkező, nem mellesleg szemre szintén gyönyörű vezetőülésen, az ajtókon végigfutó fabetéteken, a zongorabillentyűkön, a váltókaron, és még bőven lehetne folytatni a sort. A designt és a modern technikai arzenált egyébként már a tatai premier során sokat méltattam, keressék vissza, ha kíváncsiak; a lényeg, hogy egyszerűen élmény beszállni a 3008 GT-be, s ekkor még egy métert sem tettünk meg vele. A különleges atmoszférához nyilvánvalóan az egyedi FOCAL audioberendezés, a hatalmas és nyitható panorámatető, az érzékeinkre ható i-Cockpit Amplify opció, valamint az egyedi – köztük a rézből és acélból készült – díszítőelemek.

Amellett, hogy a látvány nagyon rendben van, a helykínálatra és a komfortra sem lehet panasz. A kompakt külső méretek (hossz/szélesség/magasság: 4447/1906/1624 milliméter) tágas kabint rejtenek, amihez a 2675 milliméteres tengelytáv nagyban hozzájárul. Ehhez jön még a kényelmesen magas üléspozíció, a korábban már emlegetett masszázsfunkció vagy az üvegtető, ráadásként pedig a csomagtartó is 520 literes – a kalaptartó alatt. A Magic Flat ülésrendszernek hála, pofonegyszerűen bővíthető, illetve a síkpadló miatt remekül kihasználható, a fedele meg kéz nélkül, egy „kaszáló” lábmozdulattal is nyitható.
peugeot3008gt13A 3008 GT-ben szolgálatot teljesítő, gombnyomásra induló négyhengeres dízelmotor igencsak jó erőben van, 180 lóerős maximális teljesítményével és 400 Nm-es csúcsnyomatékával igencsak dinamikusan mozgatja a körülbelül 1700 kilogrammos szabadidő-autót. Még csak meg sem erőlteti magát, már indulás után is halkan, kulturáltan teszi a dolgát, miután pedig bemelegszik, tovább csendesedik. A könnyed, elegáns, mégis magabiztos viselkedést a hatfokozatú automata váltó is elősegíti, mindig az ideális fordulatszám-tartományban tartja az erőforrást, s nem pörgeti fölöslegesen azt - egy másodpercig sem. Az apró volánnal pedig élmény befűzni a kanyarokat, ilyen szempontból észre sem vesszük, hogy átlagnál magasabb gépben foglalunk helyet, nyilvánvalóan ehhez a feszes hangolású futóműre is szükség van. Ami azonban Európában és a jó minőségű utakon előny, az Magyarországon nem biztos, hogy az; a nagy kerekek és az úthibák „párosa” nem éppen nyerő. Ha tehetjük, akkor elégedjünk meg kisebb felnikkel... A fogyasztás viszont ismét elismerésre méltó, a 6,9 literes átlag a kocsi méretéhez, tudásához mérten teljes mértékben megfelelő, habár a gyári értéktől természetesen elmarad.

Mindezen túl feltétlen említést érdemel még a 3008 GT modern biztonsági arzenálja: többek között utolsó generációs vezetőtámogató rendszerek ügyelnek a bennülők életére. Többek között van automatikus vészfékezés és ütközés veszélyére figyelmeztetés, akaratlan sávelhagyásra figyelmeztető asszisztens, éberségfigyelő, automatikus távfényszóró-bekapcsolás, sebességkorlátozó táblák felismerése, adaptív tempomat és aktív holttér-figyelő rendszer. Ezen felül a város közlekedés során segíthet a 360 fokos nézetet adó Visio Park kamerakép, illetve az automata Pask Assist parkolósegéd.
peugeot3008gt04S bár mi terepre, nagyon könnyen leküzdhető földutakra csak a fotózás kedvéért merészkedtünk, a 3008 terepen sincs elveszve, „nehezebb” körülmények között az opcióként rendelhető GripControl segít a vezetésben. Az ötféle – Normál, Hó, Sár, Homok, ESP Off – tapadási módot kínáló rendszert speciális, 18 colos M+S gumiabroncs-szett, valamint HADC, lejtőn történő elindulást segítő berendezés támogatja, s arra is képes, hogy a fékpedál nyomása nélkül, igen kicsi sebességgel, biztonságosan leengedje a gépet meredek lejtőn.
peugeot3008gt01A Peugeot 3008 GT ára szintén megfelel a jármű kvalitásainak, legkevesebb 11.629.000 forintért vihető haza. Erre jönnek még az extrák: például a kétszínű fényezés 260.000 forintért vagy a Drive Assist csomag 150.000 forintért. Az általa nyújtott látvány és élmény azonban teljesen egyedi...

Pin It