Volkswagen Passat GTE - Már megint sapka! (Nem második rész)

Ígérem, nem „mondom” el még egyszer a „csupafej” kisfiú karácsonyáról szóló viccet, azért be kell, hogy valljam, a Volkswagen Passat tesztautó láttán azonnal beugrott a poénja. Megint... De legalább nem dízel, nem fekete vagy barna!

Mondjuk, annak is meglenne az előnye, csak nyomnék egy CTRL+C-t és CTRL+V-t, és kész is a cikk. Viszont nem sok értelme lenne. Ahogy azonban a bevezetőből már kiderült, a mostani tesztautó se nem TDI, se nem fekete, s véletlenül sem barna. Az meg, hogy mennyit foglalkozom a német nép- és cégautó színével egyúttal azt is megmutatja, hogy mennyire jó konstrukció, hiszen nem nagyon tudok másba belekötni, mint a fényezésébe.
Az is biztos, hogy - noha egy németországi faluban összesúgnának az emberek a fehér Passat láttán, pláne, ha az is kiderülne róla, hogy GTE: „vajon mit szedett a tulajdonosa a megvételekor?!” -, világos karosszériával sokkal mutatósabb, mint az utcákon milliószámra „feltűnő” szürke vagy fekete példányok bármelyike. Vagyis egyértelműen jól áll a Passatnak a fehér, ráadásul illik a GTE-technológia filozófiájához, „rávilágít” a hibridhajtás tisztaságára, így a pilóta joggal érezheti, hogy „utat mutat a jövőbe!” Mert ez a Passat, nem az a Passat, amit unalomig ismerünk!
Például a krómozott hűtőrácsán végigfut egy kék díszléc, ismét csak egyértelműen arra utalva, hogy ez a Passat a német márka elektromos, illetve hálózatról tölthető hibrid családjának a tagja. Aztán kizárólag „övé” a C-alakú nappali menetfény is, méghozzá LED-es fényszórókkal kiegészítve. Szintén teljesen egyedi a 17 colos méretű, alap felnikészlete, ám a tesztautón egy számmal nagyobb, 18 colos „Dartford” keréktárcsák feszítettek, alattuk kékre fényezett féknyergekkel. Ezeknek a kiegészítőknek – plusz az apró GTE feliratoknak – köszönhető tehát, hogy a Passat igen meggyőző összhatást nyújt, s nem simul bele az átlagba, pedig milliószámra járnak az utakon a benzines és dízel testvérei.

Az autó utastere viszont nem okoz különösebb meglepetést, a helykínálat – akár a hagyományos változatok esetében – első osztályú, a kényelem úgyszintén, a feláras ergoComfort vezetőülés kialakítása és tudása egyszerűen zseniális. Ugyanakkor a csomagtartó mérete 401 literre zsugorodott, szerencsére a bővíthetősége megmaradt. Plusz néhány új gombbal gazdagodott a DSG váltó környéke, valamint a szintén extraként rendelhető „Active Info Display” műszerfalat és az infotainment rendszert is a GTE-modell tudásához igazították. Így az abszolút mértékben személyre szabható digitális műszeregység már nemcsak a navigációt vagy az asszisztensrendszereket vetíti elénk, hanem a fordulatszámmérő mellett mutatja az akku aktuális kapacitását, illetve a felhasznált erő vagy a visszatöltés nagyságát. A középkonzoli érintőképernyőn meg helyet kaptak a plug-in hybrid hajtáslánccal kapcsolatos információk, a szokásos navigációs, szórakoztató és gépkocsi-beállítási funkciókon túl.
volkswagenpassatgte2017tA lényeg azonban a DSG váltó környéki gombokban rejlik, ezekkel választható ki ugyanis a Passat GTE kívánt – tisztán elektromos vagy kombinált GTE - üzemmódja. Előbbi, az „E-mode” spórolja nekünk a legtöbbet, mert ennek használatakor csak a 85 kW-os elektromos motor működik. Ha nincs túl hideg, s az akku szintje is megfelelő. Alapra így indul a Passat GTE, és ideális körülmények között – lejtőn, tojással a gázpedál alatt és fullra feltöltött akkukkal – akár 50 kilométert is meg tud tenni a német limuzin, úgy, hogy az autópályát sem kell elkerülnünk. (130 km/h-ig gyorsulhatunk e-Modeban.) S bár egyben nem valószínű, hogy sikerül ez a mutatvány, a sok-sok beiktatott tiszta kilométerrel mégis remekül működik a rendszer.
volkswagenpassatgte2017bNagy gázadásnál, vagy amikor elfogy az villanymotor számára tárolt energia, észrevétlenül bekapcsol az 1.4 TSI erőmű, és átveszi a karmesteri pálcát. A hatfokozatú DSG automata sebességváltóval továbbra is rendkívül finom a plug-in hybrid rendszer működése, ami a kulturált viselkedésű, 156 lóerős benzinmotor érdeme is – részben. Egyébként a hajtáslánc összteljesítménye 218 lóerő, maximális nyomatéka 400 Nm, és ez a jelentős erő a GTE módban maximálisan kiautózható. Ekkor a TSI egység és az elektromos motor fej-fej mellett, vállvetve dolgozik egymással, sportosabb karaktert – többek között érzékenyebb gázreakciókat és feszesebb kormányzást - biztosítva az üzleti limuzin számára. De különben is jó a Passat GTE dinamikája, nem kell tövig nyomni a gázpedált a lendületes kocsikázáshoz. Ennek megfelelően impozáns a 7,6 másodperces gyorsulási érték (0-ról 100 km/h-ra), illetve a 225 km/h-s végsebesség. Azonban kellemesebb élmény vele kényelmesen, nyugodtan cruise-olni, s figyelni a remek fogyasztási értékeket, meg a szép tájakat. Persze, az 1,7 literes gyári értéktől nagyon messze voltunk az 5,7 literes átlagunkkal, az inkább akkor valósítható meg, ha az elektromos hálózatról minden éjjel feltöltjük a Volkswagent, másnap elmegyünk vele munkába, bevásárolni, azaz intézzük vele a napi teendőinket, majd hazaérve újra feldugjuk a konnektorra. Az elektromos „tankoláshoz” amúgy három lehetőség van, kétféle kábellel, valamint a kívánságra telepíthető falitöltővel (wallbox) – 2-4 óra alatt. A műveletet utcán, teljesen ingyen is elvégezhetjük.
volkswagenpassatgte2017gTermészetes, hogy menet közben, fékezéskor is gyarapodhat az elektromos üzemmódban megtehető kilométerek száma, ráadásul a DSG váltónak van egy B-üzemmódja, melynek használatakor nagyon erős a motorfékhatás, ezzel sok energiát visszatöltve az akkumulátorba. Annak kapacitása 9,9 kWh.
volkswagenpassatgte2017dzsA körültekintő, biztonságos utazáshoz számos vezetői segédrendszer is hozzájárul, melynek jó része ugyanakkor feláras tétel. Alapáron jár a Front Assist és a City vészfék funkció, a Multi Collison fék másodlagos ütközésvédelem és a 210 km/h-ig használható távolságtartó automatika, a „Dinamikus fényszóró szabályzásért, a Head-up Display-ért, a sávtartó asszisztensért, a proaktív utasvédelemért, a tolatókameráért és a Trailer Assistért viszont extra forintokat kell fizetni. Ezek egyenként és csomagban is kaphatók. És még lehetne sorolni az opciós kényelmi tételeket, a lábmozdulatra nyíló poggyásztér-fedelet, az automata parkolást, a nagyméretű panorámatetőt... melyeknek gyorsan kúszik fel az alaphangon 13.351.510 forintos Passat GTE alapára. Cserébe nem fekete, nem barna és dízel, hanem nagyon tiszta, nagyon fehér és nagyon Volkswagen!

 

A Volkswagen-tesztjeinket a Csermely és Társa Kft. támogatja:
csermelyostermelo1

Pin It