A nyugalom svéd szigete

Mikor beszállsz az új Volvo S90-esbe, s magadra csukod vaskos ajtaját, elcsodálkozol, hogy ilyen is lehet egy autó. Aztán beindítod a dízelmotort, D-be rakod a váltót, megteszed az első pár kilométert, s olyan érzésed támad, mintha a világ összes baját kizártad volna. Valójában ugyan ez nem történik meg, de a svéd felsőkategóriás limuzin egyedülálló módon igyekszik megszépíteni az együtt töltött időt.

volvos90d5awdinscription06A BMW sportos, a Mercedes-Benz elegáns, az Audi kimért… ezek a tulajdonságok persze nincsenek kőbe vésve, s egyébként is egyre elmosódottabbak a határok a német limuzinok - és egyáltalán az autók - között, az viszont továbbra sem kérdéses, hogy ha valaki be akar törni a prémium felső kategóriába, akkor velük kell felvenni a harcot és megküzdeni életre-halálra. Az új Volvo S90-nek is!
Ha a BMW sportos, a Mercedes-Benz elegáns, az Audi pedig kimért, akkor a Volvo örök és állandó. A skandináv autógyár designerei nem hajszolják vagy majmolják a divatot, saját hagyományaikat követve húszévente megújulnak egyszer, de akkor nagyon. Jelenleg épp egy ilyen radikális arculatváltásnak vagyunk tanúi, melynek egyik legfényesebb ismérve a homorú hűtőmaszkot körbefogó karakteres fényszórópáros. Elsőként az új XC90-esen tűnt fel Thor-kalapácsa, most pedig a személygépkocsikon a sor, kezdve az S90/V90 párossal, majd nemsokára érkeznek a többiek.
volvos90d5awdinscription26Szóval, a Volvo formatervezőinek mindig egészen egyedi elképzelései voltak, s – szerencsére – meg is valósíthatták azokat a vezetőség engedélyével. Így például – miközben a japán, a dél-koreai és az európai márkák java része ontotta a szappantartóvá kerekített négykerekűeket, addig – a Volvo valószínűtlenül sokáig kitartott a „kocka” karosszériák mellett. S csak szép lassan, finoman lágyultak el, nem elveszítve eredeti egyéniségüket, hogy végül aztán ma újra az élek és szögletek győzedelmeskedjenek (az ívek felett).
Úgy, hogy az S90 formája egyszerre (lett) sportos, elegáns és vonzóan komoly. Tagadhatatlanul skandináv jellem, kívülről visszafogottan hűvösnek látszik, belül azonban megmutatja, hogy abszolút családcentrikus. Mindenekelőtt a műszerfal, az ajtókárpitok és a Bowers&Wilkins audio berendezés hangszóróinak ízléses fémborítása tűnik fel, s csak ezután a fotelek kényelme, a volán mérete és a függőleges szellőzők közé szorított, álló formátumú tablet modern megjelenése. Az összhatás zseniális; noha az utastér kialakítása nagyon hasonló az XC90-eséhez, valahogy otthonosabb, természetesebb annál. Tényleg rácsodálkozik az ember, hogy ilyen is lehet egy autó. Közben ugyanaz a letisztultság jellemzi, mint a külsejét, ráadásként pedig rettentő modern és nagy tudású.
volvos90d5awdinscription43Nem tudom, hogy a göteborgi koncertterem akusztikája mennyire számít első osztályúnak, de az tuti, hogy az ilyen beállításokkal is rendelkező Bowers&Wilkins hifi eléggé meggyőzően szól. Ha pedig valakinek mégsem felel meg, akkor a saját igényeihez alakítja azt. A full digitális műszerfal meg mindig azt vetíti elénk, amit kell, és amit akarunk: sebességet, navigációt vagy a legfontosabb információkat, ami nincs rajta, azt a középkonzolt elfoglaló tableten hívhatjuk elő. Kezelése gyerekjáték, legalábbis az okostelefonokon, tabletokon felnőtt ifjú generáció számára; 13-15 éves unokahúgom és -öcsém vígan lépdelt a különböző menüpontok között. Pedig van bőven: navigáció, ülésfűtés, -masszázs, meg ilyenek… Nyelvi nehézségek sem lehetnek, Volvo S90 beszélni magyar. S nem így! A hagyományos gombok és kapcsolók majdhogynem teljesen eltűntek a limuzinból, maximum a kormányon és az automata váltó környékén találhatunk néhányat. A helykínálatról és a felszereltségről beszélni egy 4960 milliméter hosszú, 2940 milliméteres tengelytávú és minimum 14.024.000 forintba kerülő autó esetében lényegében felesleges, (és tényleg) van minden, mi szem-szájnak ingere.
volvos90d5awdinscription46Az ám… az S90-es 130 km/h-s tempóig képes elvezetni magát a forgalomban. Hihetetlen technikai arzenál áll e tudás mögött, igaz, hogy kezünket egyelőre a kormányon kell tartani. De a City Safety, a Pilot Assist és a többi berendezés majd’ mindent megold helyettünk. Előbbi felismeri a gyalogosokat, a kerékpárosokat és az állatokat, utóbbi tartja az előre beállított sebességet, valamint követési távolságot, emellett finom kormánymozdulatokkal sávban tartja a kocsit. Ha „pihenni” akarnánk!
Ha vezetni?! Akkor (is) egy 235 lóerős dízelmotor, egy nyolcfokozatú Geartronic automata váltó és intelligens négykerék-hajtási rendszer áll a rendelkezésünkre. Valóban, az D5-ös kódjelet viselő erőforrás csak kétliteres és négyhengeres, de az edzett oldalablakoknak és a jó szigetelésnek hála, semmit nem hallani belőle. Ereje meg van bőven, 7,3 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, s megfutja a 230 km/h-t. Mindez amúgy nem is lényeges! Az első méterek, kilométerek után olyan nyugalmat sugároz az S90, hogy többé nem is akarunk száguldani vele. A vezetőülés masszíroz (vagy sem), a High Performance audio berendezés kényezteti a fülünket, a nyolcas AISIN váltó vajpuhán kapcsolgat, ráadásul még nagy tempónál is olyan, mintha állnánk… Úgyhogy a „pilóta” beállítja az adaptív tempomatot, s két-három óra múlva pihentebben száll ki, mint ahogy be. Ehhez nyilván a futó- és kormánymű is hozzájárul: miközben a hátsó légrugós egység a rossz magyar utakon is kiváló komfortot garantál, szinte észre sem vesszük, hogy mekkora testet kell irányítanunk. Különben állítható a vezetési üzemmód, de kit érdekel?! A fogyasztás?! A csomagtartó mérete? Ebben a méretosztályban gyakorlatilag szintén irreleváns adatok, de azért eláruljuk „őket”: előbbi 5,4 liter/100 km, utóbbi kereken 500 liter.
Amennyiben valakinek ez számít, a kombi, az új V90-es biztosan praktikusabb. Hogy melyik a szebb? Az S90 feneke egészen különleges. Pont, mint a Lancia Kappa Coupénak vagy az Audi S7-nek. Nagyon bejön! A V90 meg egészében gyönyörű. Ezért nehéz kérdés, nagyon nehéz! Az viszont holt ziher, hogy a germán konkurenciának van mitől tartania… kemény ellenfelet kaptak!

Pin It