Mazda MX-5 RF - +45 kilogramm

RF vagyis „reatractable fastback”, azaz lenyitható kupétető, melynek köszönhetően mindössze 45 kilogrammal nehezebb az autó, mint a hasonló motorral és felszereltséggel kapható roadster. Ezzel a divatos és praktikus modellel értelmezte újra a Mazda azt a negyedik generációs MX-5-öst, amely időközben elnyerte a 2016-os világ év autója, valamint a 2016-os világ év formaterve díjakat.

A Mazda ésszerű döntést hozott, amikor a negyedik generációs MX-5-höz is megálmodták a fémtetős változatot, hiszen az előző modell életciklusa vége felé már nagyobb számban kelt el az ilyen kiadás, mint a vászontetős. Ugyanakkor a fejlesztések során a mérnököknek olyan fontos szempontokat kellet szem előtt tartaniuk, minthogy a tetőnek könnyűnek és kompaktnak kell lennie, a szerkezete nem csorbíthatja a csomagtartó méreteit, valamint meg kell őrizni az eredeti tengelytávot. Így a végeredmény határozottan tetszetős lett. A lenyűgözően sportos, vízcsepp alakú utasfülke és a kupés tetővonal finoman olvad bele a farba, mely teljesen rácáfol az MX-5 RF kabrió mivoltára, ám megőrizte tökéletes arányait, lendületes vonalait, rövid túlnyúlásait és széles, mély kiállását.
A kivitelezés elegáns, minimális illesztési hézagot találunk például a hátsó tetőoszlop és az azt körülvevő karosszériaelemek között, méghozzá olyannyira, hogyha nem tudnánk, milyen autóról van szó, akkor azt hihetnénk, egy kupéról beszélünk. A tető egyébként három részből áll, lenyitva a tetőszerkezet elülső és középső eleme eltűnik az ülések mögött, az üvegből készült hátsó szélvédővel együtt, viszont a hátsó tetőoszlopok a helyükön maradnak. A tömegcsökkentés égisze alatt minden egyes tetőelem más és más anyagból készült: az elülső alumíniumból, a középső acélból, a leghátsó pedig műanyag kompozitból. Ezzel együtt a merevsége is nőtt az autónak, a vezethetősége pedig ugyanolyan marad, mint a vászontetős verziónak, csak finoman áthangolták a futóművet és a kormányzást is. A tető nyitása és zárása mindössze 13 másodpercet vesz igénybe és max. 10km/h sebességig menet közben is engedélyezi az elektronika. A lenyitható keménytető ellenére gyakorlatilag változatlan a csomagtartó mérete, vagyis 127 literes.
mazdamx5rfgifA tesztelt autónk egy Revolution Top felszereltségű kiadás volt, épp, amilyen a tavaly tesztelt Roadster, így a látványa alapjaiban nem változott. Maradt a távolság vezérelt LED-es lámpa, a szintén LED-es nappali világítással, a 17 colos sötét bevonatú könnyűfém keréktárcsák 205/45 –ös abroncsokkal. Ami külsőleg még egyedivé varázsolja, az a csak az RF modellhez rendelhető Machine Grey szín, ami a Mazda saját fejlesztésű Takuminuri fényezési eljárásával készül. A három átlátszó, fényvisszaverő és színes rétegben felvitt fényezés közbülső, fényvisszaverő rétege alumínium szemcséket tartalmaz egyenletes eloszlásban, ami hatásos és szép megjelenést eredményez.

A karosszéria felületi kidolgozása és színe az ajtón átívelve az utastérben is folytatódik, akárcsak a vászontetős kivitelen. A műszerpark és a kijelző kecses, vízszintes tájolása üdítően minimalista hatású. Persze végső soron az RF, mint minden MX-5, a vezetés öröméről szól, így az összes kezelőszerv, a kompakt kormánykeréktől a pedálokig, az apró és rövid úton mozgó sebességváltó kartól a kijelzőkig a vezetővel szimmetriát alkot, ezáltal biztosítva az ideális kezelhetőséget. A beltér érdekessége, hogy nem bővelkedik a helykínálattal, sőt magasabbaknak pont passzentos, kisebb utasoknak pedig túl mélyen van az ülés, így nem jó a kilátás, vagyis hiányzik az ülés magasságállíthatósága.
mazdamx5rf2017aAz RF esetében a hajtásláncon sem változattak, maradt a hátratolt orrmotoros, hátsókerék-hajtású konfiguráció. A 2,0 literes motor a dinamikusabb gyorsítóképesség és a kedvezőbb fogyasztás érdekében megnövelt alacsony- és közepes fordulatszám-tartományi forgatónyomatékot biztosít, míg a járás finomítására irányuló erőfeszítések nyomán még precízebben reagál a gázparancsokra. Az MX-5 nem egy rakéta, noha a 7 másodperc alatti százas sprint bőven elég mindenre, ráadásul alacsony fordulaton is szépen indul meg az autó így a gyorsulás alapból igazi élmény vele.
mazdamx5rf2017hA motor legnagyobb teljesítménye 160 lóerő 6000/percnél, a maximális forgatónyomaték 200 Nm 4600 percnél. A hozzá rendelt hat fokozatú kézi váltó kemény vágású, pontosan és határozottam kapcsolható, élmény vele dolgozni. És nemcsak közvetlen váltási élményt, hanem kiváló üzemanyag-fogyasztást biztosít, különösen az i-ELOOP és i-stop technológiákkal társítva. Az i-ELOOP lassítás során felszabaduló mozgási energiát elektromos energiává alakítja át, amellyel aztán a fedélzeti fogyasztókat, például a fényszórókat vagy a klímaberendezést működteti. Eközben az i-Stop egy gyorsan reagáló Stop/Start rendszer, amely fürgeségével jól illik az autó karakteréhez. Ha hétköznapi használatban járunk vele és betartjuk a fokozatkijelző ajánlását, vagyis 2000/perc fordulat fölé nem tekerjük a motort, akkor szépen, szinte hangtalanul végzi a dolgát, valamint a fogyasztással is még jobban megleszünk elégedve. Ha folyamatosan harcolunk a menetszéllel, akkor sem vészes, hiszen hét és fél literes átlagfogyasztást regisztrálunk, ez városban sem tér el jelentősen, míg „eco” használatban plusz másfél literes spórolást is jegyezhetünk.
mazdamx5rf2017lBiztonsági berendezések terén sincs szégyellnivalója az RF-nek. Széria az i-ACTIVSENSE aktív és ütközésmegelőző biztonsági rendszercsomagja, amely radaros és kamera alapú rendszerekkel észleli a jármű környezetét. A futóműben azért történtek változások, ugyan megőrizte a kettős keresztlengőkaros első és multilink hátsó felfüggesztését, ellenben az első kanyarstabilizátor, valamint a hátsó rugók, lengőkarok és ütköző bakok új hangolást kaptak. A lengéscsillapítókban módosították a gáznyomást, így ellentételezve a megnövekedett tömeget, feljavítva a futómű függőleges kitérést, valamint az autó tapadását. A fékjei sem változtak: elöl belső hűtésű, hátul tömör tárcsákat kapott, mint a vászontetős modell.
mazdamx5rf2017oTovábbra is egy igazi élmény autóval állunk szembe, aminek vezetése maximális örömet szerez tulajdonosának, apróbb hibáit mosolyogva konstatáljuk és hiába a plusz 45kg túlsúly, meglepetésszerű a menetteljesítménye. Ennél már csak az árcédula láttán csodálkozunk jobban. A kizárólag a legmagasabb felszereltési szinttel kapható, 160 lóerős kivitel alapára 8,8 millió forint, ami 800 ezer forinttal több a vászontetős változatnál. Ha pedig a legjobban felszerelt modellben gondolkodunk, akkor a Revolution Top felszereltség jöhet szóba, ami nem kevesebb, mint 9,5 millióból lehet a miénk.

Pin It