Renault Budapest Crossover forradalom

by Szélpál Imre

Crossover. Egy évtizeddel ezelőtt még fogalmunk sem volt ezen angolszász kifejezés autóipari jelentéséről, ma pedig az autót vásárlók lassan fele ebből a szegmensből választ magának járművet. A szó maga keresztezést jelent, amit autóra fordítva úgy tudunk a legjobban szemléltetni, hogy több kategória legjobb tulajdonságait próbáljuk összevegyíteni egy új modellbe. A legtöbb crossover általában az egyterűek és a terepjárók jó tulajdonságait próbálja összemosni: hatalmas belső tér, nagy csomagtartó, emelt üléspozíciók és bizonyos fokú terepjárási képességek. A Renault szerencsére elég korán reagált ezen piaci trendre és jelenleg három méretben kínál crossover modellt: Captur, Kadjar és Koleos néven. Ezzel a három modellel gyakorlatilag le is fedik a piacot méret és terepjáró képesség tekintetében.

renault captur 2Mit kínál nekünk a Renault Budapest, abban az esetben, ha egy városi kis crossovert keresünk, ha egy a család számára is tökéletes telekjáróra várunk, vagy ha egy kis hardcore terepezésre is kedvünk szottyan egy nagyobb vassal. Kezdjük a legkisebbel, mely a keresztségben a Captur nevet kapta és a Renault Budapest szalonjaiban is megvásárolhatjuk.

A Captur

LED-es fényszóróival, üvegtetejével, új karosszériaszíneivel, valamint felfrissített utasterével még vonzóbb lett a legnépszerűbb városi crossover, a megújult Renault Captur. A Renault a Genfi Autószalonon állította reflektorfénybe a megújult Capturt, mely finoman módosított, még karakteresebb külsejével és belsejével a korábbinál is több hívet szerezhet magának. A leglátványosabb változást a jellegzetes tekintetet biztosító LED „Pure Vision” fényszórók jelentik, a C-alakot mintázó nappali fénnyel kiegészített egységek azonban nagyobb biztonságot nyújtanak az éjszakai vezetés során is.
renault captur 3Az opciós üvegtető egyértelműen hozzájárul a kellemesebb atmoszférához, az új fényezések pedig további kombinációs lehetőséget biztosítanak az autó testre szabásához. Ugyanígy, az utastérben is több szabadságot kapnak a tulajdonosok, akik immár hat különböző csomaggal igazíthatják az ízlésükhöz a legnépszerűbb városi crossovert. A motorháztető alatt a már jól bevált és kipróbált technika rejtőzik, vagyis a jól ismert Energy motorcsalád 0.9 és 1.2 literes benzines, illetve 1.5 literes dízel aggregátjai gondoskodnak a Captur hajtásáról.

renault captur 1Sokan egy átemblémázott márkatársat látnak a Renault Budapest crossover kínálatának középső modelljében, azonban ők nagyot tévednek. A Kadjar a saját jogán vívta ki a vásárlók elismerését, sőt még az oly kritikus újságírók sem találtak különösebb kivetnivalót a modellben. Amennyiben családi autónak keresünk crossovert, akkor ez igenis tökéletes megoldás lehet, hiszen a rendelkezésre álló hatalmas tér és csomagtartó minden igényt képes kielégíteni. Ráadásul át tudunk hajtani úgy egy sáros réten, hogy a kiszálláskor sem sározzuk össze a ruhánkat.

renault kadjar 3
A Kadjar

Hatalmas terekben, intelligens megoldásokban és praktikus tárolóhelyekben bővelkedik. A Renault KADJAR rendkívül sokoldalú. Ha a hosszabb kalandokhoz még több helyre van szüksége, próbálja ki az Easy Break rendszert, amely a csomagtartóban elhelyezett fogantyúknak köszönhetően lehetővé teszi az 1/3-2/3 arányban osztott hátsó üléstámlák gyors és egyszerű ledöntését. Hagyja magát elvarázsolni! Harmonizáló színvilág, valamint rendkívüli részletességgel kidolgozott és minőségi anyagok felhasználásával készült utastér várja önt és utasait. A Renault KADJAR sportos és kifinomult megjelenésével kitűnik a többi kalandor közül. Az autó üléseit a sportosságot és a kivételes kényelmet szem előtt tartva, nagy gondossággal tervezték meg.
renault kadjar2Duplarétegű habszivacs borításuknak köszönhetően hívogatóan kényelmesek és kiváló tartást biztosítanak. Az enyhén döntött üléspárnák tovább fokozzák kényelmes tartást. Az oldalsó támaszokkal ellátott üléstámlák - testalkattól függetlenül - mindenki számára biztosítják a kényelmet. Engedje, hogy a napfény beáradjon a mindennapjaiba! A Renault KADJAR 1,4 m² felületű panoráma üvegtetejének köszönhetően az utasok gyönyörködhetnek a tájban, miközben az autó utastere fényárban úszik. A Renault KADJAR multifunkciós, 3 küllős kormánya sportos és ergonomikus, így biztosítja az optimális kényelmet vezetés közben.

renault kadjar 1Elérkeztünk a Renault Budapest crossover kínálatának „óriásához”, vagyis a Renault Koleoshoz. Ez most a márka legfrissebb modellje, mely jelenleg már a második generációjánál jár. Hatalmas a fejlődés az elődhöz képest szinte minden téren. Nagyobb, kényelmesebb, okosabb, takarékosabb és kicsit szubjektíven nézve szebb is lett az új Koleos.

renaultkoleos02A Koleos

Valószínűleg kevés Renault Koleos – és bármely más SUV - tapasztalja meg majd élete során ugyanazt az élményt, amit velünk átélt. Nem elég ugyanis, hogy göröngyös, mély árkokkal szabdalt földutakon kirándultunk vele a Csallóközben, hanem még mesterséges tereppályán is próbára tettük a képességeit. Az Initiale Paris felszereltségű francia óriás pedig csak ment, ment és ment előre... könnyedén. Úgyhogy a Koleos prospektusában szereplő olyan hangzatos szlogeneket, mint a „Kihívás az élet!”, vagy a „minden terepen ön irányít!”, nyugodtan el is felejthetjük. A Renault modern technológiai csomagja ugyanis a kormány tekerésén, illetve a gáz- és a fékpedál nyomogatásán kívül minden mást elintéz helyettünk. Az összkerék-hajtás aktiválása például egyetlen gombnyomás, igaz, a pilóta – azaz mi - háromféle üzemmód közül választhat. A 4X2-es hajtásképletet mondjuk felesleges túlzottan magyarázni, ilyenkor kizárólag az első kerekek hajtanak. „Auto” üzemben a rendszer optimalizálja a nyomatékelosztást az első és a hátsó kerekek között, mi pedig a TFT műszerfalon figyelhetjük a folyamatot.
renaultkoleos10A „Lock” mód pedig egyenlő erőt juttat az első és a hátsó kerekekhez, kizárólag alacsony sebesség mellett. Ezen gomb megnyomása után már csak annyi dolgunk akad az akadályok leküzdése előtt, hogy az 175 lóerős dCi motorhoz járó X-Tronic sebességváltót manuális üzemmódba, egyes fokozatba kapcsoljuk, aztán gáz és gyerünk! A Renault Koleos pedig szép lassan mindent leküzd. Ehhez a 2.0 literes, 175 lóerős dízelmotor hatalmas nyomatéka is hozzájárul, hiszen már 2000-es fordulat mellett rendelkezésünkre áll a 380 Nm-nyi csúcsérték. Szóval lóerőből és nyomatékból nincs hiány, a változó geometriájú turbóval feltöltött erőforrás országúton és autópályán is kellő dinamikával mozgatja az üresen is 1747 kilogrammos autót. Mindezt a gyári adatok is alátámasztják: a 9,5 másodperces gyorsulás mellé 201 km/h-s végsebesség társul. Visszatérve még egy kicsit az X-Tronic fokozatmentes sebességváltóhoz, mindenkit megnyugtatunk, nem kell félni tőle. Egészen kiváló egység a maga nemében, klasszisokkal kulturáltabb viselkedést biztosít, mint a japán gépeké, talán a bőségesen alkalmazott hangszigetelésnek is köszönhetően. Mindenesetre igyekszik folyamatosan az optimális tartományban dolgoztatni a motort, s 7 virtuális fokozattal szimulálni a sebességváltást.
renaultkoleos12Természetesen ugyanez az erőmű kapható hatfokozatú manuális váltóval és All Mode 4x4-gyel is, illetve ha valakinek nincs szüksége ennyi „kraftra”, akkor választhatja az Energy motorcsaládhoz tartozó, 130 lóerős 1.6 dCi aggregátot is, elsőkerék-hajtással párosítva. Nemcsak dinamikus és csendes az utazás a Koleosszal, de jó Renault-os szokás szerint biztonságos is, szinte az összes lehetséges bajforrásra figyelmeztet minket valamilyen asszisztens. A szélvédő felső részén elhelyezett kamerát is magában foglaló „Visio System” például felismeri a közlekedési táblákat és figyelmeztet a sebességtúllépésre, aztán automatikusan bekapcsolja a távolsági- és kanyarfényszórókat, illetve szintén ránk szól, ha indexelés nélkül hagyjuk el a sávunkat. A hagyományos életvédelmi berendezéseken túl akad még aktív vészfékrásegítő és holttér-figyelő, Easy Park Assist rendszer, meg még egy csomó más.
renaultkoleos14Nyilván azzal sem okoz meglepetést az új Renault Koleos, hogy az utastere kifejezetten tágas. A tengelytáv 2705 milliméteres, ami a magas üléspozícióval kiegészítve mindkét sorban bőséges férőhelyet garantál az utasoknak. A nagyméretű, fűthető és hűthető ülések (Initiale Paris verzió) által biztosított kiváló komfortérzetet a nyitható panorámatető csak fokozza, méghozzá anélkül, hogy zavaróan közel lenne a frizuránkhoz. Emellett elöl-hátul széles kartámaszok, középkonzoli kapaszkodók és pohártartók igyekeznek kiszolgálni a bennülők különböző igényeit, illetve van lehetőség a hordozható zenelejátszók csatlakoztatására. A felszereltség alapra majd’ minden elvárást kielégít, ám az általunk próbált INITIALE PARIS modell rengeteg extrával kényezteti a tulajdonosát, többek között Nappabőr kárpitozással, 12 hangszórós Bose® Sorround Systemmel, Relax első komfort fejtámlákkal, s bár nem látszik, de kétrétegű oldalüvegezéssel. Az öt férőhely mellé könnyen alakítható (Easy Break rendszer) 624 literes csomagtér is jár, mely az Automata Renault Kártyával vagy egy egyszerű lábmozdulattal a hátsó lökhárító alatt is nyitható.
renaultkoleos05A letisztult design, a műszerfal és a középkonzol szintén beleillik a Renault mai kínálatában, a kedvünk szerint konfigurálható TFT műszerfal információözöne mellé 7 vagy 8,7 colos TFT képernyővel szerelt R Link 2® párosul, melynek kezelése az okostelefonokéhoz hasonlítható. Innen irányítható szinte minden, beállíthatók az autó - a multimédia, a navigáció, a telefon és a vezetéstámogató rendszerek – legfontosabb paraméterei. A második felszereltségi szinttől pedig akár a kabin hangulatvilágítása is változtatható.
renaulttriplex01

 

 

Pin It