Audi Q5 Sport 2.0 TDI quattro S tronic - Mérce

A négykarikás márka új SUV-modellje az Audi-limuzinok sportosságát sokoldalú karakterrel és széleskörűen variálható utastérrel kombinálja. Legyen szó a connectivity, a gazdaságosság vagy éppen a vezetői segédrendszerek területéről – az Audi Q5 ismét mércéül szolgál piaci szegmensében.

A 2008-ban bemutatott Q5 hamar a legnépszerűbb modellé vált az Audi palettáján, az értékesítés megkezdése óta több mint 1,6 millió darab kelt el belőle. Ennek megfelelően a teljesen új modellként aposztrofált Q5 inkább csak finom módosításokkal, külső jellegét teljesen megőrizve került a kereskedésekbe. Így kifejezetten sportos, feszes fellépés jellemzi, pedig méretei nem kicsi autót takarnak. Hosszúsága 4,66, szélessége 1,89, magassága 1,66, tengelytávja pedig 2,82 méter, ami azt is jelenti, hogy az új generáció csaknem minden méretében megnőtt az elődjéhez képest. Az aerodinamikus kialakítású, lapos elejét természetesen a masszív szegéllyel kiformált Singleframe hűtőrácsa határozza meg, melyet dinamikus irányjelzővel kiegészített nagyfelbontású Matrix-LED technikák használó fényszórók fognak közre.
A karosszériájának az arányai megmaradtak, oldalnézete egyértelművé teszi a rokonságát a felmenőjével, vagyis továbbra is a markáns, határozott vállöve határozza meg a látványt, illetve a hangsúlyos kerékjáratok, amelyek a quattro összkerékhajtásra utalnak. A csomagtérajtó a márka Q-modelljeinek jellegzetes formai megoldásaként a C-oszlopokat is körülöleli, s a hátsó lámpatestek itt is dinamikus irányjelzővel vannak ellátva. Eközben a kipufogórendszer végcsöveit a diffúzorbetét foglalja magában. A Sport csomag két apró elemmel egészíti ki az amúgy sem unalmas formát, a kerékjárati betéteket az autó színére fényezték, míg a részben polírozott matt szürke hűtőrács szintén matt alumíniumezüst lamellákat kapott. Tesztautónkat S-Line sportcsomaggal is felvértezték, ehhez többek között 19 colos papucsok és sportfutómű is jár. A legtöbb tétel viszont a belső atmoszférát javítja.
audiq5sport03Szálljunk is be! Már az ajtó nyitásának hangja is kellemes érzést kelt, hogy aztán Alcantara/bőrkárpittal borított sportülésekben foglalhassunk helyett, szürke díszvarrásokkal körbevéve. Az utastér egyébként bőséges hellyel szolgál öt személy számára és a kidolgozási minősége szintén első osztályú. A hangsúlyosan vízszintes belső kialakítás a tágasság és a kényelem érzetét hangsúlyozza, s erre játszik rá a műszerfal teljes szélességében végigfutó háromdimenziós hatású dekorbetét is. A háromküllős, bőrbevonatú multifunkciós kormánykerék a szériafelszereltséget bővíti, opcióként pedig olyan kiegészítő funkciók is rendelkezésre állnak, mint például a kormánykerék karimájának fűtése.
A második sor kényelme szintén mintaszerű, egyedül a magas kardánalagút lehet zavaró a középső utasnak. A hosszirányban mozgatható hátsó ülések támlája három részre osztott, dőlésszögük állíthatók. Ettől függően a csomagtér alapesetben 550 - 610 literes, lehajtott hátsó üléstámlákkal akár már 1550 liternyi a tér, amihez elektromos mozgatású fedélen keresztül juthatunk el. További pozitívum, hogy légrugók segítségével a karosszéria manuális lesüllyesztésével könnyebbé tehetjük a pakolást.
audiq5sport04Ha a kényelmes S-Line mintás ülésekben elhelyezkedtünk, gombnyomással kelthetjük életre a motort, egyúttal az Auditól megszokott digitális világba csöppenünk. Az „orrunk előtt” az Audi virtual cockpit 12,3 col képátlójú, nagyfelbontású kijelzőfelülete jelenik meg, igényes grafikákkal, kétféle nézettel. Az egyik a hagyományos, nagyméretű körműszereket mutatja, a másik pedig a teljes felületet kitöltő navigációs térképet mutatja, ekkor a sarkokba kerülnek az apró műszerek. Ilyenkor jön jól a Head-up kijelző, mely a legfontosabb információkat a szélvédőre vetíti.
audiq5sport05De fő kezelőelemként a középkonzol MMI-terminálja szolgál. A hozzá rendelt érintésvezérelt 8,3 col átlójú képernyővel kiegészített csúcs infotainment-rendszert egy nyomó-/forgatógombbal is irányíthatjuk, amelyik a tetején érintőfelületet kínál, így a kézírást, illetve a szórakoztató elektronikából ismert kézmozdulatokat egyaránt felismeri. Az MMI kezelése az okostelefonjainkat idézi és többek között intelligens szabadszöveges keresőt is kínál. A Bang & Olufsen Sound System térhangzása ugyancsak nagyszerű élmény.
audiq5sport07A német szabadidő-autó négyhengeres dízelmotorja már régi ismerős, s szépen dolgozik a Q5-ben is. 190 lóereje és 400 Nm-nyi csúcsnyomatéka ugyan elegendő dinamikát biztosít, ám leginkább a nyugodtabb vezetést részesíti előnyben. Hiába csökkentették ugyanis az autó tömegét - motorváltozattól függően akár 90 kilogrammal is a korábbi nemzedékhez képest -, az 1,8 tonna az bizony 1,8 tonna. Ennek ellenére futóműve parádés viselkedésű: nagyon stabil, jól érzékelhető, hogy sportfutómű dolgozik alatta, amely még adaptív légrugózással is rendelkezik. A futómű ugyanakkor rendelkezik off-road funkcióval is, amivel a kocsi hasmagasságát megemelhetjük, így a peres abroncsok ellenére sem érezzük a rossz minőségű úton rázósnak. Dynamic módban viszont le is süllyeszthetjük a kasztnit. A Q5 új fejlesztésű hajtásláncában az utolsó simításokat a szépen dolgozó hét fokozatú automataváltó és a kerekenkénti forgatónyomaték-szabályozással ellátót quattro négy kerék hajtás adja meg. Az összkerékhajtás önműködően leválasztja a hátsó hajtást, amikor épp nem szükséges. Amennyiben azonban a menethelyzet szükségessé teszi, fejlett proaktív szabályozással rögtön visszakapcsolja.
audiq5sport08Ahogy azt már az Auditól megszokhattuk, az új Q5 a vezetői segédrendszerek területén is high-tech megoldások széles portfólióját kínálja. Az intelligens technikák háromféle csomagba összeállítva kaphatók, amelyekből a tesztautónk a Város és Parkolás asszisztens-rendszerekkel rendelkezet. A közlekedési torlódás asszisztenssel kiegészített adaptív sebességszabályozás sűrű forgalomban részben a kormányzás feladatát is átveheti, az active lane assist pedig az éppen igénybe vett forgalmi sáv tartását könnyíti, miközben a követésitávolság-jelző a biztonságos táv lecsökkenésére figyelmeztet. A hátsó keresztirányú forgalom asszisztens, a kiszállás-figyelmeztető, a kikerülés-asszisztens és a bekanyarodás-asszisztens olyan további újdonságok, amelyek szintén jó szolgálatot tehetnek a biztonság érdekében. Ugyanez érvényes a pre sense rendszerekre is. A palettát a parkolási asszisztens, a közlekedési táblák kameraalapú felismerése és a lejtő-asszisztens teszik teljessé.
audiq5sport01A Q5-ösök a márka új, mexikói gyárában készülnek. Alaphangon - 150 lóerős dízelmotorral – 11 millióért lehet a miénk. 190 lóerős motorral viszont már 13,2 milliót kell letennünk érte az asztalra, illetve további 700 ezret a Sport felszereltségért. De még így sem teljes a számla, a a gazdagon felszerelt - két oldalas extra lista - tesztautó árcéduláján 23,5 milliós végösszeg szerepel. Ám ennél a modellnél nem is kívánhatnánk többet, hacsaknem a 286 lóerősre erősödött 3 literes dízelre vagy egy igazi élsportolóra, a 354 lóerős benzines új SQ5 személyében.

Pin It