Volkswagen Polo 1.0 TSI Comfortline - Majdnem Golf

Hátulról - a lámpái miatt - pedig egy kicsit „béemvés”. De leginkább egy, a kategóriáját meghazudtolóan komoly kisautó, nagyon kulturált működéssel és kielégítő felszereltséggel. 1.0 literes TSI motorral és Comfortline felszereltséggel teszteltük.

Mit majdnem, az új Volkswagen Polo „kiköpött” Golf. Ami tulajdonképpen nem meglepetés, hiszen egyrészt a nagy testvér még mindig kategóriájának az (egyik) legmeghatározóbb modellje - Das Auto -, másrészt a Volkswagen-konszern hosszú-hosszú évek kemény munkájával szinte tökélyre fejlesztette az uniformizált egyendizájnt, egyenarcot. Ez akár lehetne kritika is, mert mennyire unalmas már, hogy az egyik autó olyan, mint a másik, a másik meg, mint az egyik, de némiképp igazságtalan lenne. A legtöbb gyártó – néhány üdítő kivételtől eltekintve - ugyanis szintén ezt tette és teszi, s a jól felismerhető márkaidentitás jegyében megszólalásig hasonló típusokat készít.
Ráadásul az utóbbi időben - mintha - a Volkswagen vezetősége nagyobb teret engedne a formatervezőinek a korábbinál; többek között a színre fényezett hűtőrács-léc, a műszerfalon végigfutó, színes díszítőelem, a fiatalos különkiadások vagy az új elektromos modellek is mind azt mutatják, hogy végre kiszabadult a kezük a gúzsból, s merészebben használhatják a ceruzájukat. Azért persze csak óvatosan, mert a Polo, a Golf és a Passat vásárlói - általában - meglehetősen konzervatív egyének, akik nem biztos, hogy örülnének egy drámai változásnak.
Ezért a Polo megjelenése tökéletesen igazodik a Volkswagen jelenlegi formanyelvéhez és palettájához, precízen meghúzott élek, jól kiszámított sarkok határolják az ötajtós karosszériát, mellőzve mindenfajta forradalmiságot, merészséget. A kortalanul szögletes forma kifejezetten komoly karaktert biztosít a kisautó számára, melynek szigorúságát ezúttal is a fényszórók és a hátsó lámpák játékos képei törik meg. Megszoktuk már, hogy a wolfsburgi konszern designerei ezeken élik ki a fantáziájukat. A hagyományos halogén fő-, a lökhárítóba, „rács mögé” költöztetett nappali LED-es menet-, valamint az L-alakot formázó zárófények ezúttal sem okoznak csalódást.

Közben méreteit tekintve is ott lohol a testvére, illetve kompakt osztály tagjai mögött az új Polo: az MQB A0 platformra épülő német kiskocsi hossza 4053, tengelytávja 2551 milliméter, a szélessége 1751, magassága pedig 1461 milliméter. Nagyságát remekül jelzi, hogy a Golf negyedik generációjának 2512, ötödik nemzedékének 2578 milliméteres tengelytávja volt. Ezzel nem azt sugallom, hogy a fehér, ötajtós Polónál nincs jobb családi személyszállító, Magyarországon azonban nála jóval kisebb autók is beváltak akként.
volkswagenpolo10tsicomfortline2017belso03Különben az első utasoknak abszolút nincs okuk panaszra, még akkor sem, ha tényleg az anyós ül a helyére. Nem méricskéltem a milli- és centimétereket colstokkal, de jut elég hely a lábnak, fejnek, vállnak egyaránt, s kényelmesek a megfelelően nagyméretű, magasságban állítható ülések is. Szóval, ha nem extrém nagy bálna ül mellettünk, váltásoknál sem fogjuk simogatni a térdét – legalábbis akaratlanul. Hátul szintén két személyre formázták a padot, középen meg kardánalagút kerül a lábak közé, tehát leginkább négyszemélyes a Polo. Mint minden más... A fej- és a lábtér viszont itt is elegendő, a mély fenekű csomagtartó alapra 351 literes, úgy, hogy van normál pótkerék. Természetesen a rakteret lehet bővíteni, kiegészítve az utastéri tárolóhelyeket, úgy, mint az ajtókba rejtett, nagyobb palackokat is elnyelő zsebeket, a középkonzoli pohártartókat és rekeszeket, illetve a kesztyűtartót.
volkswagenpolo10tsicomfortline2017belsoA belső kialakításról ugyanazt tudom elmondani, mint a külsőről, a design kísértetiesen volkswagenes, közhely, de aki ült Seatban, Skodában, az a Polóban is azonnal otthon érzi magát. A kárpitok alapvetően sötétek, s a tesztautó esetében még a műszerfalon végigfutó dekorbetét is „Limestone Grey” színű, vagyis szürke. A látvány mégsem szomorú vagy nyomasztó, elsősorban a „Composition Colour” fantázianevű rádió érintőképernyőjének hála, melyről számtalan más funkció és beállítás is elérhető. A multifunkciós, háromküllős volán mögött példaértékűen letisztult műszerfal szolgáltatja az információkat, minden igényt kielégítően. A Comfortline szint felszereltsége a kategóriához mérten gazdag: széria a klíma, a kanyarfénnyel kiegészített ködfényszóró, a központi zár, és az elektromosan állítható külső tükrök, a minimális felárért adott komfort csomag pedig USB és Bluetooth csatlakozási lehetőséget, valamint fűthető első üléseket is kínál. (Nekem egyedül a bőrkormány hiányzott, de mint később kiderült, ebben az osztályban ez egyáltalán nem általános igény.) Ennél is fontosabb, hogy a biztonsági berendezések terén sem spórolt a Volkswagen, a Polo - a szokásos életvédelmi dolgokon túl - alapáron tartalmazza a fáradtságérzékelő-szenzort, a Front Assist, City-vészfék funkciót és a gyalogosfelismerő rendszert. Szerencsére egyiket sem próbáltuk ki élesben, így ép maradt a fényezett lökhárító és tükörpáros is. Mindazonáltal az igazsághoz hozzátartozik, hogy a jó minőségű anyagok és kivitelezés mellett kemény műanyagok is fel-feltűnnek a kabinban, ami ebben a méretkategóriában teljesen megszokott.
volkswagenpolo10tsicomfortline2017ty02Az 1.0 literes, háromhengeres TSI motor kulturáltsága ellenben kiemelkedik a mezőnyből, amihez ráadásként csendes és kényelmes futómű, valamint precízen irányítható kormány és ötfokozatú váltó is csatlakozik. Vagyis, ahogy a bevezetőben írtam, a Polo igen komoly autó benyomását kelti, minden része finoman működik.
volkswagenpolo10tsicomfortline2017nyIgen, dinamikus gyorsításoknál, tövig nyomott gázpedállal hallani az apró erőforrás háromhengeres orgánumát, ám higgyék el, nem túl gyakran és akkor sem vészes – különösen a konkurenciához mérten. Ügyeltek arra is, hogy a SEAT Ibizában ugyanez az egység hangosabb legyen. A 95 lóerő és a 175 Nm pedig bőségesen elegendő a hazai útviszonyokhoz, bármilyen vezetési stílus mellé. 2000-es fordulatig nyugodtabban, felette meg már dinamikusabban lehet vele autózni, az ötfokozatú váltóval könnyen be lehet osztani az aggregát erejét. Egy hatodik - mondjuk - elfért volna, szóval a hétfokozatú DSG - látatlanban - sem tűnik rossz alternatívának. Ami még feltétlenül a Polo mellett szól, az az úthibákat némán kivasaló, kellemes rugózást és kellő magabiztosságot adó futómű. Kisautóban ritka az ilyen, a magyar úthálózatnak nagy szüksége lenne minél több ilyenre. A pénztárcabarát – 5,1 literes országúti - átlagfogyasztás már csak a hab a tortán.
volkswagenpolo10tsicomfortline2017dzMegvásárlásakor – osztálytársaihoz hasonlóan - úgyis jókora összeget kell fizetnünk, az 1.0 literes Comfortline tesztautó alapára 4.444.280 forint, extrákkal növelt értéke pedig 4.585.250 forint. Ebből még lejön némi kedvezmény, hozzáadódik a 2+2 év garancia és a Volkswagen-embléma. De azért vegyük figyelembe, a Polo csak majdnem Golf.

Pin It