Ford Focus ST250 - A szamár

Miközben a kollégám egy 350 lovas Focus RS-sel randalírozott az utakon, én egy – mindössze – 100 lóerős, EcoBoost motoros Fiestával koptattam a Balaton-felvidék és Veszprém megye aszfaltcsíkjait. Nem mintha valami baj lett volna ezzel a kiskocsival, de azért érzik a különbséget, ugye? Focus RS vs. Fiesta 1.0 EcoBoost; 350 lóerő a 100 ellen. Nem mondom, hogy minden este – amíg a két kocsi az AutósVilágnál vendégeskedett – zokogva bújtam ágyba... A bajt a tesztautókat szállító AUTÓ-NEXUS Ford Store kedves munkatársa is érezhette, aki egy Focus ST-vel próbálta meg helyretenni a lelki békémet. Mindjárt kiderül, hogy sikerült-e neki!

Szamárnak titulálni egy 250 lóerős Focus ST-t, elég durva. Meg aztán abban sem vagyok teljesen biztos, hogy ebben a történetben ki volt a szamár: a Fiesta, a Focus ST, vagy én... Ám ez a teszt szempontjából nem annyira érdekes, a lényeg, hogy néhány napig egy narancssárga ST-vel csapathattam.
Csapattam! Rossz nyelvek szerint – az utóbbi időben – úgy vezetek, mint egy nagypapa. Mások meg azt állítják, hogy már csak a kalap hiányzik. Úgy látszik azonban, hogy a narancssárga – Tangerine Scream - fényezésnek, a piros „ST” feliratnak és a középen kivezetett ikerkipufogónak lehet némi mágikus hatása, olyasmi, mint a vörös posztónak a bikára, mert simán előcsalták belőlem az „állatot”. S tény ugyan, hogy az RS-hez képest hengerből és lóerőből is kevesebb jutott az ST-nek, de attól még k..va jó.

Azért a nagy lelkesedés közepette érdemes „némi” tiszteletet mutatnunk és - legalább a kezdetekben – enyhe „alázattal” közelítenünk a Focus ST felé, 2 literes, négyhengeres turbómotorjának 250 lóerős csúcsteljesítménye és 360 Nm-es nyomatékmaximuma ugyanis bőven több, mint, amit a hétköznapi autókban megszoktunk. Tudását jól sejteti az átlagosnál sokkal harapósabb külseje, de ha mégis átsiklana a figyelmünk a messziről rikító, speciális fényezés, a 19 colos felnik, a hatalmas légbeömlők és a középen kivezetett kipufogóvégek felett, akkor a vaskos, bőrrel borított Recaro ülések láttán tuti rájövünk – „mibe keveredtünk”. Ritka pompás darabok, és ahogy tartják a testünket, a megjelenésükön is túltesz. Ugyanakkor nem kényelmetlenül szorosak. Ezen túl viszont nem sok minden árulkodik az ST képességeiről, még a lapított aljú volán, a feliratos küszöb, a turbónyomást is jelző, kiegészítő műszercsoport, a sport pedálkészlet, valamint a hatfokozatú manuális váltó piros számozása és bőrözése jelent említésre méltó extrát a hagyományos Focushoz képest. Vagyis az ST belseje meglehetősen civil.
fordfocusst2017nEnnek megfelelően akár normálisan is lehet vele közlekedni. Ötvennel, kilencvennel, s így tovább, betartva a hivatalos sebességhatárokat. Csak „láncra kell kötni” a fordulatszám- és a turbónyomás-mérő mutatóját, és ennyi. A gyakorlatban persze nem ilyen egyszerű, mert az EcoBoost erőforrás bámulatosan rugalmas, igen mélyről, 1500-as, 2000-es fordulatszámtól könnyedén húz. Ha sikerül, akkor mintha egy normál Focusban ülnénk és utaznánk: viszonylag csendes és kulturált, a SYNC3 rendszer segítségével a telefonunkról is hallgathatjuk a kedvenc együtteseinket, énekeseinket, a navigáció folyton a helyes irányba terel minket, egyedül a futómű keményebb az átlagnál – sokkal-sokkal keményebb. Ja, és még keveset is fogyaszt. Ám közben – valószínűleg - nem nagyon érti, hogy mi történik, hisz alapvetően nem erre született. Ezt a mutatványt egy „literes” Fiesta is tudja. Tényleg!
fordfocusst2017dMikor lehull a lánc, vagyis merészebben nyomjuk a gázt, és a turbónyomás-mérő mutatója táncba kezd, a Focus ST egycsapásra magához tér békés „álmából”, s megmutatja mire képes. A kipufogó felöl érkező - kezdetben - visszafogott, vészjósló morgás egyre hangosabb szólamokba csap át, közben vadul fújtat a turbó, a 2000-nél ébredő 360 Nm-es csúcsnyomaték pedig keményen megcibálja a változó rásegítésű kormányt. Markolni kell, kész szerencse, hogy remek a fogása. A fordulatszám emelésével párhuzamosan az események is felpörögnek, villámgyorsan elhagyjuk a legális sebességhatárokat, a hosszú úton, pontosan járó váltón meg alig győzzük kapcsolni a következő fokozatokat. A Focus ST csak robog, a közvetlen befecskendezéses, változó szelepvezérlésű motor nem fogy ki a szuflából, dinamikáját még a gyári adat sem adja vissza. Egyébként 6,5 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, s akár 248 km/h-val képes repeszteni. Biztos, hogy nem annyira durva, mint az RS, de önmagában nézve "tök állat".
fordfocusst2017iA nem mindennapi vezetési élményhez a futómű és a nyomatékvektor-szabályozó is hozzátesz, utóbbi nagyban javítja a tapadást a kanyarodáskor, de tényleg. A feszes vagy inkább betonkemény futómű hihetetlenül ragaszkodik az aszfalthoz, egyenesben és kanyarokban egyaránt, legalábbis jó minőségű úton. Az úthibákkal azonban nem bánik olyan ügyesen, mint a Focus RS-é, érezhető, hogy annak beállításával több időt töltöttek el a mérnökök. Igaz, hogy az állítható is.
fordfocusst2017h02De hagyjuk azt a fránya RS-t, higgyék el, az ST nagyon jó móka. Nem is érdemes az olyan hétköznapi szempontokat, mint az utas- és csomagtér nagysága vagy a kényelmi felszereltség, előtérbe állítani, mert bolond az, aki munkába járásra, gyerekek szállítására vagy mindennapi autópályázásra pazarolja a Ford Focus ST képességeit. Noha ezeket is zsigerből megoldja. (A raktér például 315 literes, a tengelytáv 2650 milliméter.) Inkább irány egy szerpentin, ahol kanyar kanyart követ, az ST pedig hálásan veti bele magát mindegyikbe. Nekünk meg jöhet a végén az eufória. És a fogyasztás? Nyilván erősen láb- és hangulatfüggő, normális használat mellett bőven belefér 8-9 literbe (100 kilométerenként). Csak az a kérdés, hogy ki akarja így használni?! Na, az az igazi szamár!
fordfocusst2017cS akkor a végén következzenek a száraz tények! A Ford Focus ST3 9.070.000 forinttól szerezhető meg, vihető haza. Az ár a szenzációs motor és futómű mellett magában foglalja a bi-xenon fényszórókat, a teljes bőr Recaro első- és hátsó üléseket, a kétzónás klímát, a hangvezérléssel és érintőképernyővel ellátott Ford SYNC2 infotainment rendszert, meg még egy csomó apróságot. A modern biztonsági extrákért – holttér-figyelőért, ACtive City Stopért, kulcsnélküli ajtónyitó és indítórendszerért - viszont fizetni kell, de legalább a háromlépcsős ESP alap. Ennyi!
Ford híreinket az Autó-Nexus Kft támogatja:

auto nexus 1920x1280 focus banner

Pin It