Citroën C3 1.2 PureTech - Airbumppal az élet

Vagy nélküle. Mert a Citroën C3-at a színes – a fekete is az -, oldalvédő „lufik” nélkül is megvásárolhatjuk akár. Ránk bízza a francia márka, hogy akarjuk-e vagy sem. Mi biztos, ami biztos kértünk rá; az airbumpos, kétszínű kisautó 1.2-es PureTech motorral vendégeskedett a szerkesztőségünkben.

Ja, nem is kétszínű a Citroën C3, hanem legalább három. (Kívülről!) Először is, a karosszéria legnagyobb része fehér, a tető piros, az Airbumpok és a kasztni alsó részei meg feketék. Ami minimum három! De ha valakinek nem jön be ez a kombináció, akkor lehet variálni a fényezéssel: a „mandulazöld” egyszínűtől kezdve, a kék-feketén át, a narancs-fehérig bezárólag, csak tudjuk kiválasztani a 36 lehetőség közül a számunkra leginkább kívánatosat. És akkor még hátravan az Airbump kérdése: kellenek nekünk a levegőkapszulák? A kreativitásáról híres márka ugyanis ezúttal nem tette kötelezővé a - karosszériát is védő - designelemek megvételét, inkább meghagyta nekünk a választás szabadságát. Éljünk vele!
Airbumppal vagy anélkül, a Citroën C3 csuda egy jópofa járgány. Méreteit tekintve kisautó – 3,99 méter hosszú, 1,74 méter széles és 1,47 méter magas -, de cseppet sem tűnik annak. Sőt, a legtöbb szabadidő-autó garantáltan „elsárgul” a külseje láttán, mind az arányai, mind a formája telitalálat. Energikus és modern, karizmatikus és trendi – ilyen (és ehhez hasonló) jelzők jutnak róla az eszembe, mikor ránézek, persze, ez teljesen szubjektív. Mindenesetre a több szinten elhelyezett fényszórók, a köztük teljes szélességben végighúzódó hűtőmaszk, a könnyűfém felnik vagy a légkapszulák egyediségét nehéz lenne elvitatni. További pozitívum, hogy a dinamikus, crossoveres karakter mellőzi az agresszivitást, egyszerűen csak vagány!

A C3 utasterében szintén hemzsegnek a zseniális designgagek: például az imádnivaló, bőrből készült ajtóbehúzók vagy a tető színével harmonizáló, műszerfali dekorcsík, de ugyanígy említhetném a fotelra emlékeztető kialakítású, széles és nagy üléseket, netán az egyszeri érintőképernyőbe összesűrített középkonzoli kezelőszerveket. Csupa-csupa egyedi ötlet és megoldás, melyek aztán valahogy egy kényelmesen otthonos és jól használható „egésszé” állnak össze. Minden „klappol”, ahogy kell. Vagyis az a helyzet, hogy a C3 belsejét kevés kritika érheti. Jó, vannak kemény műanyagok a kabinban, ahogy a Volkswagen Polóban vagy bármelyik másik osztálytársban szintúgy. Az első fotelek oldaltartását meg nem rallys kanyarvételekhez tervezték. Ugyanakkor a helykínálat a kategóriához mérten megfelelő - a tengelytáv 2,54 méter -, az ülések hosszú távon is komfortosak, akad rakodóhely szép számmal – az ajtókon, a középkonzolon és a kardánalagúton egyaránt -, a csomagtartó kapacitása alapra 300 liter. Igaz, hogy magas a pereme, de legalább nem dől ki semmi, ha felnyitjuk a fedelét. Az atmoszféra pedig abszolút nem kisautós – a franciás stílusnak, a fiatalos színkombinációnak és a jó felszereltségnek hála. Természetesen ez utóbbi pénztárca- és kivitelfüggő, illetve feltétlenül említést érdemel még, hogy a „külsőhöz” hasonlóan a belső hangulat is az ízlésünkhöz igazítható.
citroenc312puretech35A 94.000 forintba kerülő „Urban Red” környezet mellé, Shine szint esetén szériában jár a négy irányba állítható volán, az automata klíma, a távirányítós központi zár, az elektromosan behajtható visszapillantó tükör, a programozható sebességszabályozó- és korlátozó, a Coffee Break alert fáradtság-figyelő, a Hill Assist visszagurulás-gátló, a véletlen sávelhagyásra figyelmeztető jelzés, a sebességtábla-felismerő, a ködfényszóró, valamint az Airbump, hogy csak a legfontosabb tételeket említsem. Fizetni kell viszont a spéci fényezésért, a 17 colos könnyűfém kerekekért, a kulcsnélküli nyitásért, továbbá az Active Safety Brake biztonsági csomagért és a holttér-figyelő rendszerért.
citroenc312puretech13bA 82 lóerős, 1.2-es PureTech motor (szintén) alap, mármint alapmotor. Ennek megfelelően átlagos dinamikával mozgatja a francia kiskocsit – gyári gyorsulási adat 0-ról 100 km/h-ra 12,3 másodperc, végsebesség 173 km/h -, melynek menet közben a kényelem a legnagyobb erénye. A Citroën Advanced Comfort tervezési filozófia jegyében született, a szokásosnál jóval lágyabb hangolású, (elöl McPherson, hátul csatolt hosszlengőkaros tagokból álló) futómű idilli „alternatíva” Magyarországra, legalábbis, amíg nem akar a pilóta Verstapenné válni. De azért attól sem kell tartani, hogy a C3 a Louis De Funes filmekben száguldó „Kacsa” módjára, kétkeréken vagy az oldalán fekve veszi a kanyarokat, egyszerűen csak finomabban rugózik. S miközben ügyesen elbánik az úthibákkal, kellően magabiztos a mindennapok során. Városban és országúton a háromhengeres erőforrás teljesítménye bőven elegendő, a hosszú úton járó, kis erővel kapcsolható ötfokozatú váltóval szépen beosztható az ereje, autópályán – a megengedett legmagasabb sebességhatár fölött - viszont elfogy a „craft”, és ugyanitt jól jönne egy hatodik is. Orgánuma tipikusan háromhengeres, de javarészt nem zavarja a fülünket, kizárólag erős gyorsításokkor nő meg a zajszint. A fogyasztása nagyjából passzol a menettulajdonságaihoz, simán el lehet vele járni hat liter alatt – ami azért jócskán túlszárnyalja a gyári 4,6 literes értéket.
citroenc312puretechÁm ez legyen a legnagyobb bajunk, hisz különben oly vidám és szép az élet a Citroën C3-mal! Amit legkevesebb 2.990.000 forintért kaphatunk meg, a színes, airbumpos, 17 colos felniken gördülő, jól felszerelt tesztautó ára viszont átlépi az 5.000.000 forintos határt. A kategóriában egyre gyakoribb összegért egy egyáltalán nem hétköznapi, egyéni jellemmel bíró autót kapunk.

Pin It