BMW 520d xDrive Sportline 2017 - Új utakon

Hosszú, tekintélyes gépháztető, sportosan rövid és magas (kacsa)far, szúrósan magabiztos pillantás, erőt sugárzó vesék és nyújtott tengelytáv – minden egyben van az új ötös limuzinon ahhoz, hogy a klasszikus BMW-k közé sorolják. Ám a lemezek alatt... a G30-as széria új utakon jár. 2 literes dízelmotorral és Sportline kivitelben teszteltük.

 

Ez a BMW aligha fog az élete során – egyszer is - driftelni. Nem mintha a 2 literes, 190 lóerős dízelmotor kevés lenne ehhez a mutatványhoz, egyszerűen nem illik az egyéniségéhez. A hagyományos sportlimuzin-gének ellenére ebből a BMW-ből árad az elegancia, a felsőbbrendűség és a drágaság, mintha csak azt mondaná: „hagyjatok már ezzel az ósdi erőfitogtatással, én egy drága felső-középkategóriás modell vagyok!” Szóval, azt a lehetőséget átengedi a 3-400 eurós, németországi roncstelep-szökevényeknek, melyek vidáman csúszkálnak keresztbe – rövid magyarországi másodvirágzásuk idején, ezalatt ő inkább színházba, „wellnesselni” és hétvégi pincelátogatásra viszi a gazdáit. Amit – némi túlzással élve – majdnem önállóan is képes megoldani.
Túlzás, mert az 520d – jó esetben - nem tűnik el a ház elől nélkülünk, hogy lemossa magát egy kocsimosóban, viszont ha van benne Driving Assistant Plus csomag, akkor minden teketória nélkül rábízhatjuk a vezetést. A tesztautóban természetesen volt, hát „kihasználtam” rendesen. Például a négysávos nyolcas úton – Várpalota és Veszprém között -, ahol 110 km/h-s a sebességhatár és egy merő unalom az egész. Ekkor egy gombnyomás, s a BMW tartja helyettünk a sávot, beveszi a kanyarokat, továbbá nem száll bele az előttünk lassabban haladóba. De ennél sokkal többet tud a rendszer, dugóban araszol – a 210 km/h-ig működő, Stop & Go funkcióval ellátott sebességtartó asszisztens segítségével -, indexelésre sávot vált – a sávváltási segéd és a holttér-figyelő alkalmazásával -, ráadásul a kereszteződésekben felismeri a kritikus szituációkat, és amikor szükséges, be is avatkozik. Vagyis kivédi a hibáinkat, figyelmetlenségeinket. A kormányt időnként azért még fogni kell, amúgy meg nem olcsó mulatság – 931.700 forint -, de az utolsó fillérig megéri. Ja, driftelni, azt nem tud. Van szolidabb árú Driving Assistant csomag is, viszont az nem ennyire autonóm.

Mást is elintéz önmaga, a BMW 520d: a LED-es adaptív fényszóró amellett, hogy automatikusan kapcsolgatja fel és le a távolsági fényszórót, alkalmazkodik a sebességhez, bevilágít a kanyarokba, folyamatosan változtatja a fénykéve alakját, anélkül, hogy elvakítaná a többi közlekedőt. Szintén nem két fillér, ám az 495.800 forintos extra nagyban megkönnyíti az éjszakai autózást, utazást. Hidegben, 3,5 °C alatt a volán- és a vezetőülés fűtése is - magától - életre kel, ezzel varázsolva kellemesebbé a csípős téli reggeleket és a sofőr életét. A rádió, a hifi vezérléséhez sem muszáj gombokat nyomkodni, vagy az érintőképernyőt tapizni, feltéve, hogy beikszeltük az opciós listán a gesztusvezérlést. Ekkor elég leírni egy kört az ujjunkkal, és máris hangosabban szól a zene...
bmw520dsportline2017mA kormány mögötti karokkal is kapcsolgatható Steptronic automata sebességváltó nem ekkora durranás (újdonság), ugyanakkor éppen az észrevétlensége okán érdemel külön említést. Mindegy, hogy a gépé-e az uralom, vagy pont mi fogjuk a gyeplőt, a nyolcfokozatú egység tökéletesen láthatatlan marad. Az ember hajlamos is megfeledkezni róla teljesen, maximum a fordulatszámmérő mutatójának mozgásából derül ki a léte. Kézzel váltani pedig... ugyan már, ez nem egy M5-ös.
bmw520dsportline2017dAz 520d „mindössze” 190 lóerős. A 2 literes dízelmotor egyébként régi jó ismerős, „millió” BMW-ben találkozhatunk valamelyik variánsával, nem véletlenül. Normál használat esetén ugyanis nagyon kevés üzemanyagot fogyaszt, ha viszont úgy tetszik, nyugodtan kibérelhetjük vele az autópálya belső sávját; alap dízelmotor létére elsőrangú dinamikával mozgatja a majd’ 5 méter hosszú, üresen is 1600 kilogrammos autót. (0-ról 100 km/h-ra 7,6 másodperc alatt gyorsul, a végsebessége meg 235 km/h.)
bmw520dsportline2017 „Csak” 190 lóerős, de a csúcsnyomatéka 400 Nm, ami már 1750-es fordulatszámon a vezető rendelkezésére áll, a nyolcfokozatú váltónak pedig nem okoz gondot az ideális zónában tartani a fordulatot. Emellett csendes, legtöbbször halkan, a távolból morajlik, hogy aztán padlógáznál egy kicsit – véletlenül sem kellemetlen mértékben - előtérbe helyezze a hangját. Különben az 520d menetdinamikája nagyban függ a pilóta habitusától, illetve a pillanatnyi hangulatától, mivel a Driving Experience kapcsoló négyféle – Comfort, Eco Pro, Sport, valamint egy új Adaptive – üzemmódot kínál, és mindegyik másféle beállításokat jelent - a kormányzás, a sebességváltó és a dinamikus lengéscsillapító ellenőrzés (DDC) terén. Közülük talán az Eco Pro és az Adaptive a legizgalmasabb, miközben az előbbi a hatékonyságra és a „plusz kilométerek” gyűjtésére helyezi a hangsúlyt, utóbbi mindig a pillanatnyi szituációhoz igazítja az 520d működési karakterisztikáját, tökéletes egyensúlyt biztosítva a sportosság és a kényelem határán. Menet közben ebből csak annyit érezni, hogy egyenesben és kanyarban is nagyon tud a BMW: fölényesen magabiztos futás és nagyfokú agilitás jellemzi, az xDrive összkerék-hajtás pedig télen is „feltartóztathatatlan” előrejutást garantál. A tesztautóból hiányzó, extraként rendelhető Integrált aktív kormányzás még erre is rátesz egy lapáttal – (60 km/h-s sebességig) a hátsó kerekek ellenkező, (60 km/h-s tempó felett) pedig azonos irányú elfordításával támogatja a gyors irányváltásokat.
bmw520dsportline2017i01A lassú manőverezés - értsd a parkolás - gondját is leveszi a vállunkról a BMW: a parkolóasszisztens csomag – tolatókamera, párhuzamos parkolás-segéd, aktív PDC, parkolóasszisztens – mindent megold, még helyet is keres. Nekünk gyakorlatilag csak indexelnünk kell. S annyi más technikai csemege lenne még, valószínűleg meg sem találtuk, ki sem próbáltuk az összeset, például a vezeték nélküli mobiltelefon töltést vagy a vészhívás és teleszerviz funkciót.
bmw520dsportline2017bSokszor csak úgy beleültünk és mentünk vele néhány „hasztalan” kilométert, éveztük a komfortülések kényelmét, a diszkrét hangulatvilágítás báját, a finom anyagok, illatok kényeztetését, a kifogástalan minőséget, a luxus felszereltség – köztük a HarmanKardon hifi - áldásait, egyáltalán a „béemwés” életérzést. Mindegy, hogy mi vezettünk vagy csupán utaztunk benne, jó volt. És tagadhatatlan, hogy az 520d (jellegzetes) megjelenése és kidolgozása, illetve a márkát övező légkör ad egy plusz magabiztosságot, öntudatosságot az embernek. Ez az autóval jár. Szerencsére nekünk nem került külön pénzbe, mert amúgy a BMW megkéri az árát (az autónak). Az 520d xDrive Limousine alapára 15.189.000 forint, de a különböző opciók megrendelésével pillanatok alatt 20.000.000 forint fölé kúszhat az árcédulán szereplő végösszeg. Ahogy a jól felszerelt tesztautó esetében is, mely 22.922.800 forintért vihető el a Rack Autó Kft-től.

Pin It