Range Rover Evoque Convertible HSE - A rongyrázás netovábbja

by Mészáros Gergely

Szögezzük le rögtön az elején: a Range Rover Evoque Convertible földi létét nehéz ép ésszel „felérni”. Nem azért, mert felettébb drága és még annál is feltűnőbb, a gyakorlati értéke pedig a nullához közelít, hanem leginkább amiatt, hogy felrúgja a konvenciókat, és nemigen fér bele a hagyományos keretek közé. Szóval, az alábbiakban egy igazi polgárpukkasztó ipari műremekről mesélek – hedonisták figyelem!

Hogy egy használt Bentley Bentayga 75.980.000 forint?! Egy pillanatig megütközünk rajta, hiszen már-már elképzelhetetlenül sok pénz egy autóért, kicsit irigykedünk, esetleg megállapítjuk, hogy nekünk sosem lesz ilyen, meg tankolni sem nagyon bírnánk, aztán továbblépünk, s már el is feledkeztünk róla. Ugyanez a helyzet a Ferrarival... Ujjongunk a láttán, körbejárjuk, selfizünk vele egyet, este meg boldogan meséljük a sör mellett a haveroknak, hogy micsoda király kocsit láttunk. Egy California T 59.370.000 forint - használtan. S folytathatnám a sort a Rolls-Royce-szal, a Lamborghinivel, és így tovább. Csodáljuk „őket”, rajongunk értük, eszünkbe nem jutna megkérdőjelezni az értelmüket. Pedig - vigyázat, durván demagóg torzítás következik – egy Dacia „ugyanúgy” elvisz A-ból B-be, mint azok, méghozzá az értük kért/fizetett összeg tizedéért... És ha valakinek nem elég a francia-román autók kényelme, gyorsasága, felszerelése, bőven válogathat a magasabb – akár BMW, Mercedes, Audi - árfekvésű kategóriákból. Az egész egyébként csak amiatt jutott eszembe, mert még sosem hallottam ennyi fanyalgó hangot: „Ennek semmi értelme!” „Ez most micsoda?!, mint a Range Rover Evoque Convertible kapcsán. Holott az angol szabadidő-autó remekül működik – pont úgy, ahogy a tervezői megálmodták.

Az nem is lehet kérdés, hogy a Range Rover Evoque Convertible simán elvisz A-ból B-be, de tavasztól őszig, amikor (már/még) lenyitható a vászontető, kevés olyan autó van, amely nagyobb élvezetet nyújt az utasainak. Mert az vitathatatlan, hogy kabriózni jó. Nagyon jó és közel sem hétköznapi élmény. (Ideális esetben) süt a nap, még nincs rekkenő hőség, a szél simogatja a hajunkat, s a táj vagy éppen a város karnyújtásnyira repül el mellettünk. Az embert óhatatlanul megcsapja a szabadság érzése, s miközben elfogja a lelkesedés, a legszívesebben belekiabálna a végtelenbe, feltartott kezekkel, miként a filmekben szokás. Csakhogy ez a valóság, még akkor is, ha egy mozi főhősének érezzük magunkat. A kanyarok, egyenesek éppoly örömet okoznak, mint a fölénk tornyosuló fák vagy épületek, egész más perspektívából szemlélhetjük a világot, mint eddig megszoktuk. Ehhez nem szükséges rohanni vagy magasan ülni, ahogy a Range Rover Evoque Convertible-ben tesszük. Viszont a tesztelt gép ennyivel is több egy sima, nyitott kocsinál, hogy feljebb ülünk az átlagnál. Mivel szabadidő-autó.
rangeroverevoquecabriolet22Bizony, a Range Rover Evoque talán a legmenőbb SUV-ok egyike, még Victoria Beckham is részt vállalt a belső tervezéséből, sőt, készült belőle egy - ilyen - speciális kiadás, de igazság szerint a focistafeleség énekesnő nélkül is ugyanolyan „zsír” lenne. Teljesen kortalan a formája, 2011-es megjelenése óta egy kicsit sem avult el, mindegy, hogy három- vagy ötajtós a karosszériája. A vásárlók is imádják, már az első évben 88.000 darab fogyott belőle.
rangeroverevoquecabriolet18aEbből faragtak a designerek kabriót. Igazság szerint nem volt túl nehéz dolguk, fogták a Coupét, és az A-oszloptól kezdve levágták a tetejét. Plusz kapott egy apró hátsó szárnyat, s így született meg a világ első kompakt, prémium kabrió szabadidőjárműve. Mindenféle szembetűnő, extra merevítés nélkül; valamint a csomagtartóban tökéletesen eltűnő, fekete és Z-hajtású vászontetővel. Utóbbi 48 km/h-s sebességig menet közben is működik, és alig 18 másodperc alatt kitágítja a látóhatárunkat.
rangeroverevoquecabriolet02aEközben a járókelők, az utca emberének a tudatát teljesen beszűkíti, a Range Rover Evoque Convertible nem engedi, hogy bárki is másra koncentráljon. Hihetetlenül merész a designja, pedig majd’ öt év telt el a koncepció leleplezése óta. Ehhez jön még a Phoenix Orange fényezés, a 20 colos fekete felnikészlet, illetve a HSE csomag számtalan külső stíluseleme. Úgyhogy rendesen megbámulják, és megfordulnak utána, majd valószínűleg eltűnődnek azon, hogy ez meg mi a csuda volt. Egyedül az észak-amerikaiak vannak előnyben, ők már láthattak ehhez hasonlót, bár Nissan Murano Cabrióból sem állt minden utcasarkon. Ebből sem fog, garantáltan nem viszik úgy, mint a cukrot, s a tulajdonosai számára bizonyára ez – az egyedisége - az egyik legfőbb vonzereje. Ha be szeretnének olvadni, akkor biztosan Volkswagen Golfot vagy Passatot vennének.
rangeroverevoquecabriolet31A tankszerűen masszív megjelenésű, kategorizálást nem tűrő Evoque Convertible ráadásul négyszemélyes. Mármint némi jóindulattal, mert a 4,37 méter hosszú autó hátsó lábtere erősen függ az elöl ülők együttérzésétől. Ám ez más négyfős kabrióval is előfordul. Ahogy az is természetes, hogy itt szelesebb az utazás. Az első, elektromosan mozgó, bőrrel bevont, kétszínű fotelek viszont fűthetőek, hűthetőek és masszázs funkcióval is bírnak, szóval a feltűnés mellett a komfort is garantált. Lehet lazán kikönyökölve vonulni és hangosan döngetni a hifit, a magas és nyitott felépítésből fakadóan első osztályú a kilátás, amin a felhúzott vászontető némiképp ront. Amúgy az utastér kialakítása olyan, mint a zárt változatoké, annak minden előnyével, hátrányával együtt. Vagyis mégsem teljesen egyeznek meg ezek a kivitelek, mert a kabrió csomagtere mindössze 251 literes és kevéssé praktikus. De számít ez?!
rangeroverevoquecabriolet29Azt sem gondolom, hogy a terepen és hóban „nélkülözhetetlen” Terrain Response vagy az innovatív vezetéstámogató és biztonsági technológiák valamelyike lenne a fő érv a vásárlás során, persze, egyik léte sem árt. Akiket ezek mibenléte érdekel, látogasson el a jlr.hu honlapra, mert mi nem próbáltuk sem téli, sem nehéz körülmények között. Úgy használtuk, ahogy kell, lenyitott tetővel a Balaton-parton, hogy mindenki lássa az arcunk.
rangeroverevoquecabriolet23A 2 literes, négyhengeres, ikerturbós dízelmotor maximális teljesítményét sem aknáztuk ki maradéktalanul, mert minek... Régóta tudjuk ugyanis, hogy a kabriókkal vonulni kell, kényelmesen és méltóságteljesen, amit a Range Rover Evoque nagyon tud. Igaz, 2 tonnával és 180 lóerővel nem nagy kunszt, ahogy az sem meglepetés, hogy a forgókapcsolóval működtethető automata váltó milyen finoman zongorázik a kilenc fokozat között. A 430 Nm-es nyomatékcsúcsával és összkerék-hajtásával alighanem minden körülmények között magabiztosan tör előre a Range Rover, állítólag még vízben is tud járni, 30 centiméteres gázlómélységig. Mintha ez szempont lenne... De végülis ez egy Range Rover.
rangeroverevoquecabriolet13A HSE Dynamic tesztautó közel 21.000.000 forintos vételára senkit sem fog eltántorítani az Evoque Convertible megvásárlásától. Ráadásul kapható olcsóbban is, már 18.000.000 forinttól a rongyrázás királyai lehetünk. És azt se felejtsük el, hogy a Range Rover szerint teljes értékű, négyévszakos kabrió. Amit mi tudunk, az az, hogy nyáron utolérhetetlen...

Pin It